Annonce
Viborg

De frivillige nyder at være tilbage på sygehuset: - Det er så fantastisk

De frivillige patientstøtter fra Røde Kors har været savnet under corona-epidemien, men nu er de tilbage på sygehuset til at hjælpe folk godt på vej. Foto: Morten Pedersen
På Regionshospitalet Viborg er de frivillige Røde Kors-patientstøtter tilbage for at hjælpe patienter på rette vej i de store bygninger. Det er meget tydeligt, at de har været  savnet under corona-epidemien, fortæller koordinatoren.
Annonce

Viborg: Der har været utroligt tomt på gangene på Regionshospitalet Viborg den seneste tid.

Mange patienter har fået udskudt deres aftaler, og ingen pårørende har måttet komme på besøg.

Nu er aktiviteten dog ved at vende tilbage til hospitalsgangene, der igen fyldes med patienter og pårørende.

Til at vise folk på rette vej har Røde Kors haft frivillige patientstøtter på Regionshospitalet Viborg siden 2016. Under corona-epidemiens hærgen var de frivillige dog sendt hjem i fare for yderligere smitte. Men nu er de altså tilbage i de røde, genkendelige uniformer.

En af dem, der igen er trukket i arbejdstøjet, og som står klar ved indgangen til sygehuset, er Wendy Mogensen. Hun nyder at være tilbage på hospitalet, hvor hun kan hjælpe folk godt på vej.

- Det er så fantastisk at være tilbage, fortæller hun med stor glæde, inden hun med det samme bliver afbrudt af et ældre ægtepar, der ikke kan finde den rette afdeling.


De er så glade for, at vi er kommet tilbage... Det er faktisk utrolig dejligt at få al den anerkendelse for vores arbejde

Wendy Mogensen, frivillig patientstøtte


Der er rigtig mange, der denne formiddag har spørgsmål til patientstøtterne, som hele tiden er i gang. Ifølge Wendy Mogensen mærker hun og de andre tydeligt, at de har været savnet.

- Vi har fået så meget anerkendelse – ikke mindst fra personalet. De er så glade for, at vi er kommet tilbage. Og rigtig mange patienter og pårørende har også savnet os. Det er faktisk utrolig dejligt at få al den anerkendelse for vores arbejde, siger den frivillige patientstøtte og fortsætter:

-Og vi møder ingen sure miner. Kun smil. Det er jo fantastisk. Det gør jo også, at vi bliver ekstra glade af at være her.

Annonce

Mærkeligt at være væk

I alt er 25 frivillige igen klar til vagterne som patientstøtter.

En håndfuld har været nødsaget til at vente med opstart til efter sommerferien, da de er i den særlige risikogruppe. Resten af de frivillige er mere end klar til at komme i sving.

Wendy Mogensen er koordinator for Røde Kors' patientstøtter på Regionshospitalet Viborg. Foto: Morten Pedersen

Inden guiderne kunne vende tilbage til arbejdet, indkaldte hospitalet dem til et stormøde for at forberede dem på den nye hverdag. To hygiejnesygeplejersker introducerede dem for de nye hygiejnemæssige tiltag, mens HR-afdelingen hjalp til med forståelsen af de nye retningslinjer.

- Det var så godt, at der blev arrangeret det møde. Der var ikke en eneste af os, der var nervøse for at skulle starte igen. Det har været så fint, og vi har været helt klar over, hvad vi må og ikke må, fortæller Wendy Mogensen, der er Røde Kors’ koordinator på hospitalet i Viborg.

Før corona-krisen stod der patientstøtter ved alle indgange, men da den gamle hovedindgang nu er forbeholdt borgere, der testes for corona-virus, skal man nu finde de frivillige guider ved indgang A og C.

Røde Kors' frivillige patientstøtter

Siden sommeren 2016 har Røde Kors og Regionshospitalet Viborg haft et samarbejde om frivillige patientstøtter i forhallen, som blandt andet hjælper patienter med at finde vej rundt på hospitalet.

Der er også tilknyttet patientstøtter på sengeafsnittene. Denne ordning startede i 2013, og her går patientstøtterne rundt på afdelingen for at skabe et bedre ophold for patienterne. De bruger blandt andet tid på samtaler, højtlæsning, spille spil eller går ærinder i hospitalets kiosk.

Der er frivillige patientstøtter tilstede på Ortopædkirurgisk Afdeling, Hjertesygdomme, Medicinsk Afdeling og Børn og Unge cirka en gang om ugen.

Patientstøtterne har ifølge koordinatoren savnet det frivillige arbejde, og det har været underligt at være væk fra hospitalsgangene.

- Det har været mærkeligt at være væk, fordi vi har været vant til at se så mange mennesker og hjælpe så mange mennesker. Vi snakker jo med rigtig mange hver eneste dag.

- Og så har vi da også savnet hinanden, så det er skønt at være tilbage, siger Wendy Mogensen.

Annonce
Annonce
Viborg

Opfordring til civil ulydighed

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg For abonnenter

Alle patienter har brug for udgang for at blive hele mennesker igen

Viborg

Man gjorde Viborgs børn fortræd

Viborg

Vi skal uddanne endnu flere pædagoger

Viborg

Faldende elevtal skyld i nedskæringer

Danmark For abonnenter

Coronasmittede får anerkendt arbejdsskader: Ingen har endnu udsigt til erstatning

Annonce