Annonce
Debat

De gamle bliver yngre og yngre

Læserbrev: Ifølge fremskrivninger fra ATP (Arbejdsmarkedets Tillægspension) kan kvinder, der i dag er 30 år, se frem til at få en gennemsnitlig levetid på 92 år, mens mænd fra samme årgang må nøjes med 89 år.

Men allerede nu er det sådan, at de mennesker, vi sender på pension (65 år), kan se frem til en gennemsnitlig levetid på henholdsvis 88 og 86 år.

Nutidens seniorer kigger således ind i et betydeligt længere otium, end deres forældre gjorde, og lægger man dertil en markant forandret kultur blandt mange ældre (nutidens pensionister var unge i 60´erne), højere skilsmisserater, færre børn etc., så er det indlysende, at nutidens seniorer har nogle helt andre krav og forventninger til deres »alderdom« end de generationer, der kom før dem.

Annonce

Og det er noget, vi som kommune må indstille os på.

Min egen berøringsflade med seniorer er både bred og nær, når jeg ugentligt stifter bekendtskab med deres utøjlede virkelyst til vores motion, hvor hundredvis deltager med den vildeste ildhu. Det er borgere med den største anciennitet, hvor jeg ikke er i tvivl om, at et decideret fokus på vores ældre og deres behov er påkrævet.

De er aktive på en meget bredere palet af interesser, og de vil ikke finde sig i at blive parkeret i en sidegade til Alfarvej og se passivt til, mens livet passerer. De stiller krav, og med god ret.

Når man i dag vælger at blive pensioneret eller efterlønner, ser man starten på et nyt liv, det skal vi som kommune kunne imødekomme.

Og det gælder ikke bare de kulturelle og idrætslige tilbud, som jeg selv repræsenterer, men også på områder som både bosætnings- og boligpolitik og den omsorgsmæssige del.

Vi skal ikke være bange for at tænke i anderledes boformer.

I den forbindelse skal vi ikke være bange for at tænke i anderledes boformer som for eksempel flerfamiliehuse, hvor man bor sammen på kryds og tværs af generationer, hvilket er blevet voldsomt populært gennem de seneste 10 år. Der skal arbejdes med de nære relationer.

I Stoholm får vi for eksempel en ret stor grund til rådighed, hvor den gamle skole nu ligger. Kunne der måske tænkes i fremtidsorienterede boformer og seniorboliger på denne grund?

Jeg er allerede bekendt med en del 60-plusser, der er vilde med Viborg og har ladet sig lokke hertil fra eksempelvis Aarhus, og den trafik skal vi kun motivere yderligere med innovative og miljørigtige boliger til den aktuelle »sølvtsunami«, som jeg ynder at kalde denne store efterkrigsgeneration af seniorer med sølvfarvet hår.

Vores borgmester, Ulrik Wilbek, står i spidsen ift. sammenhængsmodellen, hvor traditionelle politikker som grundlag for politisk styring er blevet erstattet og forenklet med de gennemgående temaer bæredygtighed, vækst og socialt ansvar, sundhed, læring og uddannelse, samt oplevelser og fællesskaber, for at skabe mere »sammenhæng for borgerne«.

Men at meget er sat i gang, og at vi bevæger os i den rigtige retning, er ikke ensbetydende med, at vi er i mål, og selv om den megen motion med de glade seniorer har givet mig store overarme, er det ikke noget, jeg som politiker selv vil kunne løfte. Det kræver medspil fra seniorerne selv.

Den dialog vil jeg hermed gerne starte og invitere alle til at komme med forslag, spørgsmål og henvendelser om, hvordan livskvaliteten kan øges og det gode seniorliv i Viborg Kommune kan leves uden smålig skelen til, hvad dåbsattesten siger.

Jeg ønsker at give alle generationer frihed til at vælge til, i stedet for fra.

Annonce
Viborg For abonnenter

Politiker fra Viborg vil have penge på bordet til sundhedspersonalet - og det skal gå stærkt: Situationen er for alvorlig til at lade være

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Lastbil og personbil er kørt sammen

Viborg For abonnenter

Store forskelle: De helt vilde prisstigninger på fjernvarme-stigninger rammer skævt

Kultur

Lokal folkeskole sender elever hjem - frygter ny corona-variant

Alarm 112

Sagen om drabet på 'Frisør Mudi' ankes: Går efter dom for vold med døden til følge

Lego-familiens pengetank vil hjælpe Danmark til flere OL-medaljer: Donerer 50 millioner kroner

Debat For abonnenter

Sig op-dag er endnu et sygdomstegn

Debat

Viborg-politiker: Der mangler varme hænder – indfør folke-værnepligt for de unge

Sport

Landsholdet fuld af beundring over nyt græstæppe: Viborg oplagt som værtsby ved et nordisk EM

Anklager kræver trecifret millionbøde til Dan-Bunkering og vil sende direktør i fængsel

Rundt om Viborg

Var det noget med en ekstra million til julegaverne? Million-kupon solgt hos købmand i Ulbjerg

Kultur For abonnenter

Stenmoseskatten er - sammen med Erik Klippings ligklæde og andet danefæ - måske tættere på at vende hjem til Viborg

Viborg FF For abonnenter

Bagkanten: Surt VAR-show får ikke lov til at spolere billedet af et glimrende efterår

Annonce