Annonce
Sport

Edith får smertelindring fra Hald Søs kolde vand: - De kalder mig kvinden i søen

For Edith Löw Kristensen (t.h.) fungerer svømmeturene i koldt vand som ren smertelindring. Foto: Morten Pedersen
Året rundt tager Edith Löw Kristensen så tit som muligt en dukkert i Hald Sø. Den kolde svømmetur er ren smertelindring for kvinden, som både har haft kræft og været udsat for et alvorligt biluheld.

Viborg: På et træbord ved Hald Sø, Skytteholmen ligger der ofte en hvid seddel.

"Ingen fare!" står der øverst på den.

Derefter bliver det kort forklaret, hvorfor det er helt okay, at en kvinde på 51 år befinder sig alene ude i Danmarks tredjedybeste sø - også selv om det er vinter.

- Det er min medicin. Det er økologisk, det er gratis, det er et hurtigt fix, der gør, at jeg ikke skal chikanere min læge og fysioterapeut, siger Edith Löw Kristensen og griner.

- Ved at lægge en seddel beroliger og informerer jeg de forbipasserende. Jeg skriver, hvornår jeg er gået i vandet, og hvornår jeg regner med at være oppe igen. Jeg har også en synlig havtaske og badehætte, så folk kan holde øje med mig. Det gør de tit. De stopper op og kigger, og nogen tegner også et hjerte eller ønsker mig en god dag på min seddel, siger Edith Löw Kristensen.

- Og efterhånden ved de fleste herude, hvem jeg er er. De kender mig ikke personligt, men de ved, at jeg er kvinden i søen, og at jeg kender søen godt og ikke har behov for at blive reddet, siger hun.

Koldt - men godt. Efter en omgang vinterbadning er krop og sind tanket op med ny energi.

Er smertedækket

I 2007 fik Edith Löw Kristensen konstateret brystkræft. Hun fik fjernet begge bryster og var igennem et hårdt behandlingsforløb. Først for to år siden blev Edith erklæret rask, men inden da var hun blevet udsat for et nyt slag.

En dag i 2015 blev hun påkørt bagfra af en anden bilist, mens hun holdt stille i sin bil i et lyskryds, og siden dengang har hun døjet med migræne samt smerter i lænd, knæ og ved rygsøjlen.

Men når hun svømmer i søen, kan smerterne holdes nede.

- Hvis jeg kommer herud om morgenen, så er jeg smertedækket til et godt stykke ud på eftermiddagen. Jeg er ikke helt smertefri, men jeg har en glæde i min krop i stedet for, at jeg sidder i sofaen med cola og kage og tænker: Øv, det er synd for mig. Livsglæde er den bedste medicin, og det er det, som vi dyrker herude, siger Edith Löw Kristensen.

Annonce

Sagde nej til krykker

Efter trafikuheldet lå Edith Löw Kristensen et år i sengen og ventede på, at hun skulle få det bedre. Men det skete ikke. I stedet tog hun på i vægt og vejede på et tidspunkt 130 kilo. Heldigvis fik Edith Löw Kristensens fysioterapeut overtalt hende til at begynde at svømme i et varmtvandsbassin, hvor hun også fik behandling.

- Jeg kunne ikke svømme inden, men det lærte jeg. Det er fire år siden nu, siger Edith Löw Kristensen.

Hun sagde desuden klart nej, da hendes daværende læge opfordrede hende til at anskaffe sig krykker, fordi hun havde svært ved at gå.

- Jeg følte mig opgivet af lægen dengang, så jeg skiftede læge øjeblikkeligt. Min nye læge sagde, at jeg skulle dyrke masser af motion. Der var intet brækket i min krop, så der kunne ikke ske noget ved at være aktiv. Først tænkte jeg, at han vist ikke var helt normal, for jeg kunne jo næsten ikke gå, men samtidig kunne jeg lide det, han sagde, siger Edith Löw Kristensen.

Når Edith Löw Kristensen vinterbader alene efterlader hun sig denne seddel, så forbipasserende kan vide, at hun er okay.
Annonce

Inde i en boble

Det blev vinterbadningen, som hun kastede sig over. Hun havde i mange år været det, som hun kalder for tepose-bader. Det vil sige ud i vandet for at dyppe kroppen og så op igen med det samme. Men gradvist trænede hun sig mentalt op til at være i vandet i længere tid.

- Først skreg min hjerne, at jeg ville dø af at blive i vandet. Det ændrede sig til, at min hjerne mente, at jeg ville få lungebetændelse og forkølelse, indtil den til sidst sagde: Yes, lad os komme ud i det kolde vand. Så min hjernes alarmberedskab blev mildere og mildere.

- I dag har jeg ingen stress derude. Jeg er inde i en boble, hvor jeg kan svømme og nyde den smukke natur, siger Edith Löw Kristensen.

Hun forklarer, at det ikke altid er en god idé at lytte til det, som din hjerne foreslår dig at gøre.

- Din hjerne vil gerne have, at du bliver i din komfortzone, men at være der gjorde mig syg, tyk og ugidelig. Jeg mistede livslysten, siger Edith Löw Kristensen, som i dag kan svømme lange distancer i koldt vand.

Derudover kan hun både cykle, vandre og endda løbe i langsomt tempo.

Smertefri bliver hun dog aldrig, men som hun siger.

- Jeg græder ikke længere af smerte. Jeg har kun lyst til det. Der er en stor forskel.

Annonce
Viborg For abonnenter

Roede knap 2000 kilometer på russiske floder og i Det Kaspiske Hav i specialbygget båd: Thomas Frank vil bevise, at der er en anden fortælling om vikingerne, end den man kender

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112 For abonnenter

Antallet af indbrud falder og falder i de officielle tal - men hos lokalpolitiet synes man, at det går den modsatte vej

Viborg For abonnenter

Klubben, der ikke skulle lukke alligevel: - Jeg var klar til at kæmpe til det sidste

Viborg

SVIF lukkede serie 6 med maner: Gamle legender indtog banen i festligt farvel

Rundt om Viborg

En del af arven gik til en koncert med Johnny Reimar: Der var dansktop-fest på plejecentret

Danmark

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Viborg FF For abonnenter

18 år, superligaspiller og på ungdomslandsholdet - men Viborg FF-teenager har ambitioner om meget mere

Sport

Viborg HK fylder hallerne med skoleelever - børn og unge skal tilbage til foreningsidrætten

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Sygeplejersker redder pensionspenge: Aktier i Viborg-virksomheden Genan solgt

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Erhverv

Skal der bygges mere: Omstridt lokalplan for Kærvænget sendes nu i offentlig høring

Sport For abonnenter

Karakterbog: Den unge målvogter overskyggede alle

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Annonce