Annonce
Viborg

De kommer med tillid: En vandring for en bedre verden

30 vandrere. Én vej. Og man fristes til at sige at vejen ikke er midlet, men målet, for ifølge én af vandrerne er det på vejen, magien opstår. Foto: Mads Hansen.

En gruppe på 30 vandrere fra hele landet gik i weekenden fra Viborg og ud i verden med spørgsmålet om, hvorfor vi er her, og deres vej er brolagt med tillid.

Hald: Vi lever i en verden af mistillid. Hver dag sidder vi foran en skærm og tænker i højere grad end tidligere på os selv end på det fællesskab og den verden, som omgiver os. Det mener i hvert fald Jakob Spange, manden bag Tillidsvejen.

Tillidsvejen en vandring, som lørdag begyndte i krypten under Viborg Domkirke, og som fredag eftermiddag skal ende i Aarhus. Lørdag gik de omkring 30 tillidsfulde vandrere de godt otte kilometer til herberget ved Hald Hovedgård, hvor vi mødte dem søndag morgen.

Gruppen består af både hjemløse, kunstnere, førtidspensionister og akademikere. Alle er de med på vejen, som skal føre til en større tillid mellem mennesker.

- Vi er i en tid, hvor hele den fysiske dimension er sat ud af spil. Vi sidder bag en computerskærm, hvor vi tidligere har brugt vores krop, så det her er et dannelsesprojekt. Et transaktionsfrit område, hvor det ikke handler om, hvad jeg kan få ud af dig, men om hvad vi sammen kan skabe, siger Jakob Spange.

Annonce

Samfundet er i dag meget egoistisk og narcissistisk, og det hele handler om what's in it for me, men når vi finder fælles fodslag, og vi har besluttet os for at gå samme vej, så må man nogle gange gå på kompromis for fællesskabets skyld

Jakob Spange, stifter af bevægelsen Dem Og Os

Her går Tillidsvejen

1. juli: Viborg Domkirke til Hald2. juli: Hald til Thorning

3. juli: Thorning til Kragelund

4. juli: Kragelund til Sletten

5. juli: Sletten til Veng

6. juli: Veng til Bering

7. juli: Bering til Aarhus C

I alt går tillidsvandrene mere end 100 kilometer, og når turen ender i Aarhus, vil der være en afsluttende tillidstjeneste foran byens domkirke.

Ro. Inden afgangen fra Hald mod Thorning starter alle deltagere søndagen i meditation.

Giver oplevelsen videre

Det er en grå og kølig søndag morgen, men det varme lys fra lamperne i herberget skinner i ansigterne på vandrerne. Inden afgangen fra Hald mod Thorning skal de igennem en meditation.

Alt er roligt. En langhåret mand knipser legende på guitaren, mens mange sidder i lotusstilling og gør sig klar til den kommende gåtur. Det er så stille, at man kan høre vandrernes dybe vejrtrækninger ind mellem lydene fra fugle og biler udenfor.

Selve vandringen er det, mange kommer for, men de fleste får noget helt andet og meget mere med hjem, fortæller Anne Lykke, der til daglig arbejder som projektleder i forsikringskoncernen Tryg.

- Her møder man mennesker med spørgsmålet 'hvorfor er vi her' i stedet for 'hvem er du'. Vi går mange skridt sammen, og vi har god tid til at fortælle vores historier, og dermed har vi også tillid til hinanden, siger hun, som også sidste år var med på Tillidsvejen.

Dengang var hun nogle måneder forinden blevet skilt og skulle for første gang i flere år holde sommerferie for sig selv. Det gjorde hun i en uge på Tillidsvejen, og det blev en omvæltende oplevelse for hende.

- Det er en fantastisk måde at møde mennesker på. Jeg fik nye venner, og der gik to uger, før jeg landede i den virkelige verden igen, siger 35-årige Anne Lykke, som kommer fra Lemvig og bor i Aarhus.

- Jeg er her i år for at give oplevelsen fra sidste år videre.

T for tillid. Jakob Spange (t.v.) er stifter af bevægelsen Dem Og Os, som står bag Tillidsvejen. Han arbejder for mere tillid i Danmark, og det er ugens vandretur med til at understøtte.

Kompromis for fællesskabet

Efter at have strakt sig oven på den et kvarter lange meditation, griber de regntøjsklædte vandrere deres tasker og gør klar til afgang.

Det gør også Jakob Spange, som - ud over i denne uge at være tillidsvandrer - er stifter af bevægelsen Dem Og Os, som kæmper for mere tillid mellem mennesker. For selvom danskerne sammenlignet med andre folkeslag er ganske tillidsfulde, mener han, at tilliden er truet.

- Jeg har en følelse af, at vi sidder og saver i den gren, vi selv sidder på. Vi bryster os af at være verdens lykkeligste og mest tillidsfulde folk, men det er lidt som kejserens nye klæder, for folk fylder sig med medicin, og flere går ned med stress og depression, siger han.

Derfor mener han, at vi skal stille hinanden spørgsmålet om, hvad denne udvikling handler om. Det forsøger han sammen med den tillidsfulde flok at gøre den kommende uge.

- Samfundet er i dag meget egoistisk og narcissistisk, og det hele handler om what's in it for me, men når vi finder fælles fodslag, og vi har besluttet os for at gå samme vej, så må man nogle gange gå på kompromis for fællesskabets skyld, siger Jakob Spange, inden gruppen bevæger sig udenfor, hvor solen netop er begyndt at skinne.

Sammen går de nu videre mod det næste stop, og på vejen vil de forsøge at gøre hinanden og den verden, de møder, en smule mere tillidsfuld.

Sidste år var Anne Lykkes første vandring. Inden den kendte hun ingen på turen, men den endte med at blive skelsættende for hende. I år kunne hun ikke lade være med at deltage.
- Hovedet tømmes, og man kommer ind i kroppen, for vi kommer tilbage til nogle helt grundlæggende ting: Vi skal have søvn, mad og vi skal flytte os fra A til B. Livet bliver mere simpelt, siger Jakob Spange om vandringen.
Missionen med vandringen er, at deltagerne skal få en højere bevidsthed om tillid, og at de nedbryder tanken om et dem og os.
Spørgsmålet er, hvornår Danmark er klar til os, ikke hvornår vi er klar til dem. Vi er fuldstændig klar, fortæller Jakob Spange.
Foto: Mads Hansen.
Foto: Mads Hansen.
Foto: Mads Hansen.
Foto: Mads Hansen.
Foto: Mads Hansen.
Foto: Mads Hansen.
Foto: Mads Hansen.
Foto: Mads Hansen.
Foto: Mads Hansen.
Foto: Mads Hansen.
Foto: Mads Hansen.
Foto: Mads Hansen.
Foto: Mads Hansen.
Foto: Mads Hansen.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg HK

Podcast: Den store efterårsanalyse - sådan har Viborg HK's spillere klaret sig

Erhverv

Hammerslag sender fra Bjerringbro

Viborg

Ny outlet-butik kommer til Viborg

Viborg HK For abonnenter

Så er der VM-pause: VHK'ere gør status på første halvsæson

Annonce