Annonce
Viborg

Løn, pauser og tunge løft: Unges arbejdsforhold blev kigget efter i sømmene

Jobpatruljen var mandag eftermiddag på besøg i Viborg, hvor de unges arbejdsforhold blev undersøgt. Foto: Morten Pedersen
Jobpatruljen var mandag eftermiddag på besøg i Viborg for at tjekke, om arbejdsforholdene for de unge er i orden. Ungarbejderne var dog en smule svære at finde denne regnfulde sommerdag.
Annonce

Viborg: Hvad får du i løn? Har du en kontrakt? Hvor lange er dine pauser? Løfter du mere end 12 kilo ad gangen i løbet af din arbejdsdag?

Spørgsmålene var mange, da den 17-årige kassemedarbejder fra Bilka gik med til en samtale i varehusets kantine med to frivillige fra Jobpatruljen.

Og der var umiddelbart styr på det hele. Ingen tunge løft, gode instrukser og både timeløn, feriepenge og lønsedler var i orden.

- Så siger vi tak for denne gang og rigtig god arbejdslyst, sagde Aurora Elizabeth Krasniqi, mens den 17-årige fik en folder med om sine rettigheder som ungarbejder.

Aurora Elizabeth Krasniqi til venstre og Anne Pilgaard til højre var som frivillige for Jobpatruljen ude for at fortælle unge om deres rettigheder på fritidsjobbet. Foto: Morten Pedersen

Endelig lykkedes det at finde en ungarbejder, der rent faktisk var på arbejde denne regnfulde sommerdag.

Annonce

Flere tusinde besøg

Første stop på ruten var ellers hurtigt klaret. Hos Fætter BR var der nemlig ingen ungarbejdere på arbejde. Det samme galt hos Plantorama, Kongebuffet, Thansen, Jysk og Carls Jr.

- De møder først senere, var svaret alle steder.

Det blev noteret af de to frivillige, der derfor måtte planlægge endnu et besøg til storcenteret senere på dagen.

Jobpatruljen var på tur rundt i Viborg for at tjekke, om arbejdsforholdene for ungarbejderne er, som de skal være, her i begyndelsen af sommerferien. Denne tid er oplagt til besøg rundt hos virksomhederne, fordi de unge ikke længere har skolen at passe og derfor søger til fritidsjobbene.

Hvert år har patruljen et særligt fokus - i år holdes der ekstra øje med, om de unge er blevet ordentligt introduceret i at undgå arbejdsskader.

Jobpatruljen

Jobpatruljen er en oplysningskampagne for 13 til 17-årige med fritidsjob.

Oplysningskampagnen er skabt for at hjælpe unge med at kende deres rettigheder på arbejdsmarkedet.

Hvert år har Jobpatruljen en kampagne, som kører landsdækkende i hele juli. Her tager de frivillige rundt og besøger fritidsjobbere i virksomheder over hele landet.

Nogle af de ting, patruljen særligt er opmærksom på, er tunge løft, udskænkning af alkohol, kontrakter, lønforhold og manglende oplæring.

Hele året vejleder Jobpatruljen børn og unge, forældre, arbejdsgivere og lærere via brevkassen, hjemmesiden eller på telefon.

- Sidste år besøgte vi i alt 2084 virksomheder i det midt- og vestjyske og snakkede med i alt 309 ungarbejdere. Langt de fleste steder er tingene, som de skal være, men der blev alligevel 39 sager, som fagforeningen gik videre med, fortæller Jobpatruljens koordinator, Daniella Østergaard.

Annonce

Fri tale

Samtaler med ungarbejderne er hos Jobpatruljen fortrolige og anonyme. Alt, hvad der bliver sagt, bliver mellem de frivillige og ungarbejderen, og samtalerne foregår så vidt muligt altid i lukkede rum.

- Hvis der står en arbejdsgiver lige ved siden af, så kan ungarbejderen måske ikke få sig selv til at fortælle helt ærligt om, hvordan arbejdsforholdene er. Så taler man måske chefen lidt efter munden, sagde Aurora Elizabeth Krasniqi, der sammen med makkeren Anne Pilgaard, denne mandag havde ansvaret for området ved Viborg Storcenter.

En anden gruppe af Jobpatruljens frivillige gik rundt i midtbyen, hvor disse to unge kvinder også senere skulle ned og gå rundt.

De i alt 31 frivillige i HK Midtvest bor hele ugen på Trevæld Spejdercenter vest for Viborg, mens de afdækker hele det midt- og vestjyske område de kommende uger.

Sidste år besøgte Jobpatruljen 2084 midt- og vestjyske virksomheder. Foto: Morten Pedersen
Koordinator Daniella Østergaard (til højre) var med de to frivillige den første tid i storcenteret, inden hun måtte videre til næste opgave. Foto: Morten Pedersen


- Hvis der står en arbejdsgiver lige ved siden af, så kan ungarbejderen måske ikke få sig selv til at fortælle helt ærligt om, hvordan arbejdsforholdene er. Så taler man måske chefen lidt efter munden, sagde Aurora Elizabeth Krasniqi fra Jobpatruljen.


Den 17-årige kassemedarbejder fra Bilka ville gerne tale med de to udsendte. Foto: Morten Pedersen
Annonce
Annonce
Bjerringbro

Ung tømrer med stor succes

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Snart kommer turen til Preislers Plads

coronavirus

Live: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Sport For abonnenter

Viborg FF-anfører glad for ekstra præstationspres - nu er der ingen undskyldninger

Annonce