Annonce
Debat

Debat: Afgrøder skaber flere job end skovdrift og mindre CO2

Annonce

Skov: De radikale vil omdanne en tredjedel af Danmarks areal til skov for at reducere CO2-udslippet. Har de tænkt på konsekvenserne? For det første reducerer skov ikke CO2-udslippet, da landbrugsafgrøder opsuger mere CO2 end skov. Urørt skov reducerer på langt sigt ingen CO2; men giver mere plads til biller, myrer og skovskader. En ny undersøgelse viser, at skov med afvekslende skovdrift giver bedre biodiversitet end urørt skov.

Danmarks økonomi ved skovdrift er en underskudsforretning af de helt store. Jeg har arbejdet med skovdrift i mere end 50 år både privat og i ledelsen af en plantage.

Begge steder er det lykkedes os at have et overskud; men hvor kommer pengene fra? Til min private skov har jeg fået et tilskud på 800.000 kroner fra staten, alligevel har det været en dårlig forretning, da jeg ville tjene det dobbelte, hvis jeg lejede jorden ud. Her efter 20 år giver skoven ingen indtægter, før træerne kan skoves om 100 år. Det betyder, at staten heller ingen indtægter får.

I plantagen er der oparbejdet et pænt overskud; men hvis man regner efter, har staten givet langt mere i tilskud gennem årene til skovens drift, så igen ingen penge til staten kun udgifter.

Kun få landmænd betaler ret meget i skat ved at drive jorden; men afgrøderne genererer arbejdspladser i langt højere grad end skovdrift, så her tjener staten penge på skat på arbejde og eksport.

Hvis det er meningen, at staten ingen indtægter skal have i fremtiden på en tredjedel af landbrugsjorden; men kun udgifter, hvor skal pengene så komme fra? Selvbetaling til praktiserende læger, halvering af studiestøtte, ikke flere offentlige ansatte og de ældre må selv betale for deres alderdom.

Jeg mener, at CO2-reduktionen skal skabes ved udvikling af brintproduktion af overskydende el fra vindmøller, solceller, og hvad fremtiden ellers kan byde på. Lad Norge, Sverige, Finland, Rusland, De Baltiske Lande og Polen producere træ, det er de bedst til, og lad Danmark producere fødevarer, det er vi bedst til.

Svend Mose Poulsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce