Annonce
Debat

Debat: Boykot Vinter-OL i Beijing 2022

Erik Boel

Debat: Den internationale olympiske komité har valgt Beijing som værtsby for næste års vinter-OL. Men en strøm af rapporter om Kinas grove overtrædelser af menneskerettighederne har rejst voldsom kritik af beslutningen, og et tibetansk krav om at flytte sportsbegivenheden til et andet land bliver mere og mere højlydt.

Danmark bør bakke op om kampagnen "No Beijing 2022". Og vi må uden omsvøb fortælle det kommunistiske styre i Kina hvorfor. Vi kan ikke lade de olympiske lege tegne et rosenrødt billede af et diktatur, som undertrykker befolkningerne i Tibet, Xinjiang og Hongkong. Og et nej til OL i Beijing er et nej til, at Kina bruger sin økonomiske magt til at lukke munden på kritikere rundt om i verden.

Ifølge direktøren for Human Rights Watch, Kenneth Roth, forsøger den kinesiske regering at udvande og undergrave de internationale institutioner, herunder FN, der har til opgave at sikre menneskerettighederne. ”Medmindre vi ønsker at vende tilbage til en æra, da folk var brikker, der kunne manipuleres eller smides væk efter deres herskeres forgodtbefindende, må og skal vi modstå Kinas angreb på vores rettigheder”, siger Kenneth Roth.

180 tibetanske støtteforeninger fra hele verden vil have de olympiske lege flyttet væk fra Kina. Ellers vil der lyde en kraftig opfordring til at boykotte næste års vinter-OL. Den kinesiske besættelsesmagt har strammet grebet om Tibet. En halv million tibetanere er udskrevet til tvangsarbejde for kineserne, buddhistiske munke tvinges til at gennemgå ”omskoling”, det tibetanske sprog er erstattet af mandarin i skolerne, og protester mod regimet straffes med fængsel og tortur.

Derfor bør IOC - den internationale olympiske komité - holde et ekstraordinært møde og sætte spørgsmålet om Beijing 2022 på dagsordenen igen. IOC har udviklet sig til en magtfuld organisation med politisk og økonomisk kontrol over alle aspekter af legene. Og det vil se godt ud med en afstandtagen fra en politistat.


Hvis IOC fastholder det kinesiske værtskab for OL til næste år, bør kronprins Frederik følge prins Charles' eksempel og udeblive fra legene.

Fra debatindlægget


Danmark har tre medlemmer i IOC. Et af dem er kronprins Frederik, der er levende interesseret i idræt og siden 2009 har ladet sig indvælge i komitéen som privat medlem. I 2017 blev kronprinsen genvalgt for en otteårig periode. Det har hele tiden været klart, at kronprinsens valg af privat fritidsinteresse kunne sætte det danske folkestyre i et alvorligt politisk dilemma.

Selv om kronprinsen i IOC repræsenterer sig selv og ikke Danmark, vil der naturligvis være nogle politiske konsekvenser af de beslutninger, der træffes i komitéen med kronprinsens stemme. Og det vides med sikkerhed, at Kulturministeriet tidligere i hemmelighed har givet det kongelige danske IOC-medlem en ”idrætspolitisk rådgivning”. Et vist politisk pres kan derfor spille en rolle.

Da Beijing var vært for sommer-OL i 2008, opfordrede gruppen Free Tibet den britiske tronfølger, prins Charles, til at boykotte åbningsceremonien. I et svar skrev prins Charles’ privatsekretær: "Som I ved, har Hans Kongelige Højhed længe interesseret sig meget for Tibet og har været glad for at mødes med Hans Hellighed Dalai Lama ved flere lejligheder. I spurgte, om prinsen af Wales vil deltage i åbningsceremonien ved De Olympiske Lege i 2008. Hans Kongelige Højhed vil ikke deltage”.

Hvis IOC fastholder det kinesiske værtskab for OL til næste år, bør kronprins Frederik følge prins Charles' eksempel og udeblive fra legene. Sport og politik hører sammen - selv om man ofte hører det modsatte synspunkt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce