Annonce
Debat

Debat: Dagpengesystem - når systemet er designet til at angribe selvagtelse og værdighed

Annonce

Hvis dagpenge var et almindeligt forsikringsprodukt, så ville du aldrig købe det

Engang i mellem bliver man overhalet af virkeligheden og på min klumme-emne-blok stod: Dagpenge betragtet som en almindelig forsikring!!? Nu tilbyder Ase netop det – bare billigere og selvfølgelig uden jobcenter og sagsbehandler.

Jeg har meldt mig ud af dagpengeordningen for mange år siden. Det gik op for mig, at jeg ikke kunne gøre brug af systemet uden at gå ud af mit gode skind eller overfuse en af de stakkels medløbere bag skranken. Jeg har som alle andre brug for tryghed, men hvis den kommer med umyndiggørelse og idioti som garniture, så kan det være det samme.

Debatten om Ases nye lønsikringsprodukt handler om beløbenes størrelse og selvfølgelig om det usolidarisk element i Ases produkt, men det er ikke kernen af problemet. Når jeg møder folk der har været i kontakt med dagpengesystemet, så er det nemlig ikke beløbets størrelse, der fylder. Så er det at de, i en sårbar situation, blev mødt af et system der er designet til at angribe selvagtelse og værdighed på en måde, så alle mennesker med en smule selvrespekt får lyst til at flygte ud af systemet – hvis de overhovedet har muligheden.

Nogle er måske mere overbærende med kulturen i systemet end mig. Nogle synes måske ligefrem, at det er en nødvendig strategi. Men jeg kan konstatere, at dagpengesystemet hvert år sender tusindvis af resursestærke borgere ud i dyb undren. Undren over hvad det er for et system, de troligt har betalt til i mange år og undren over, hvorfor de skal behandles som snyltere bare, fordi de er i mellem jobs.

Men nu får vi syn for sagen. Hvis det viser sig, at Ases nye kunder smider sig på sofaen og hæver den fordringsløse præmie, så må vi konstatere, at danskere er et folkefærd af ugidelige nasserøve, og så kan dagpengesystemet jo rolig forsætte som hidtil.

Men hvis det viser sig, at Ase kan tjene penge på at udbyde en lønsikring, der er billigere og bedre end dagpengesystemet, vel og mærke uden kontrol og umyndiggørelse, så er det tid til at pege fingre og ændre et system, der hører mere hjemme i det gamle Østtyskland end i Danmark.

Hvis Mette Frederiksen skal sidde i modlys med lukkede øjne på kanten af sit skrivebord og besynge tilliden i det Danske samfund, så kunne hun passende benytte denne lejlighed til at forandre dagpengeordningen til noget, som nogen i det mindste ville overveje at købe, hvis det var et produkt.

Mikael K. Bjerre
Annonce
Annonce
Viborg

Solo-udstilling i Pakhuset

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Måske kan vi nå at redde landsbyerne

Coronavirus

Live: Sundhedsstyrelsen anbefaler øget brug af mundbind hos lægen

Navne

Loge-bror i imponerende 50 år

Annonce