Annonce
Debat

Debat: En spunsvæg og de 'stakkels' fisk

Bent Kornbek

Læserbrev: Det nyeste forslag - et af mange gennem årene -  i forbindelse med at hjælpe de ”stakkels” fisk forbi Tange Sø er kommet på dagsordenen i forbindelse med at finde en kompromisløsning til en fiskepassage.

Forslaget er et langt, kunstigt åløb med en spunsvæg langs med østsiden af Tange Sø, hvor en del af Gudenåens vand styres uden om søen.

Jeg ved ikke, hvad det vil betyde for naturen. Jeg kender ikke projektet, men det bliver uden tvivl tilpasset naturen på bedste måde.

Jeg vil ikke tro, at alt for store indgreb i naturen kan accepteres. Både Tange Sø og skovarealet er udpeget som et særligt naturbeskyttet område, et såkaldt paragraf tre beskyttet naturområde.

Forslaget om en kunstig kanal fra Ans-broen til Tangeværket gennem Gudenaacentralens Plantage,  det tidligere forslag nr. 7 - som Niels Due Jensen igen trækker frem - er forkastet af Foreningen til bevarelse af Tange Sø.


Jeg vil ikke tro, at alt for store indgreb i naturen kan accepteres, hverken af kommunerne eller af Danmarks Naturfredningsforening.


Det vil betyde en lukning af Tangeværket med en række økonomiske følger for Energimuseet og hele området.

En kunstig kanal på 11 km med en bredde på op til 150 meter og en dybde på 10-12 meter vil betyde et stort indgreb i skoven, der er beskyttet naturområde. Desuden vil det ifølge beregningerne betyde, at vandstanden i Tange Sø på grund af søens store vandtryk falde med op til 70 cm i forbindelse med gennemsivning af vandet fra Tange Sø til det kunstige vandløb.

Det bør forventes, at ejerne af Gudenaacentralen/Tangeværket, Norlys,  lever op til sine klare meldinger om, at området med et fungerende Tangeværk skal bevares som en national kulturhistorisk seværdighed med et velfungerende vandkraftværk. En holdning, som det midtjyske elselskab gennem en række fusioner har haft siden starten i 1918.

Jeg vil ikke tro, at alt for store indgreb i naturen  kan accepteres, hverken af kommunerne eller af Danmarks Naturfredningsforening.

I øvrigt - som en lystfisker fortalte mig, så  ”er der masser af fisk til lystfiskerne i Gudenåsytemet både i vandløbene og i søerne”. Derfor ingen grund til de store ændringer i og omkring området ved Tange Sø og Tangeværket ud over det af Viborg Kommune godkendte ”Tangestryg”.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Ungdomspræst og afgået Mercantec-direktør vil i byrådet: Parti præsenterer nye kandidater - igen

Annonce