Annonce
Debat

Debat: EU skal ikke optage nye østlande

Annonce

EU: I sidste uge afviste de europæiske udenrigsministre at indlede EU-optagelsesforhandlinger med Albanien og Nordmakedonien. Det er godt. Tiden er ikke til udvidelser, der risikerer, at vi sætter det europæiske fællesskab over styr. Vi skal ikke optage nye østlande i EU.

Der er flere gode grunde til, at EU ikke skal indlede forhandlinger om en Balkan-udvidelse. Vi skal først og fremmest få styr på de økonomiske og demokratiske udfordringer, vi allerede ser med nogle medlemslande. For eksempel Ungarn og Polen som i øjeblikket sjofler med demokratiet og EU’s regler.

I Ungarn har premierminister Viktor Orbán lukket et universitet, han ikke brød sig om. Og han sørger for, at det primært er hans egne støtter, der kommer i pressen. I Polen har regeringen tvangspensioneret dommere, som den ikke bryder sig om. Man vil nu forbyde seksualundervisning i polske skoler, og sætte lærere, der bryder forbuddet, i fængsel. Helt uacceptabelt i moderne demokratier. EU skal efter min mening reagere hårdt på det.

Albanien og Nordmakedonien er begge lande, som lider af endnu større demokratiske skavanker end Ungarn. I hvert fald hvis man skal tro den internationalt anerkendte tænketank, Freedom House, som hvert år måler demokratiets tilstand på verdensplan. Begge lande har omfattende udfordringer med politisk korruption. Særligt i Albanien hvor bestikkelse af dommere ikke er ualmindeligt.

Derfor skal vi i EU spise brød til. Lad os løse vores egne demokratiske problemer, før vi overvejer at optage nye lande i fællesskabet.

Niels Fuglsang
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce