Annonce
Debat

Debat: Genoptager Nord Stream 2 gasrørledningen i dansk farvand på fredag med tysk klimafond?

Jørgen D. Siemonsen
Annonce

Debat: Energistyrelsen har i sidste uge meddelt at Nord Stream 2 (NS2) - efter et års ufrivillig pause - agter at gå i gang med færdiggørelse af den russiske gasrørledning i dansk farvand fra nu på fredag den 15. januar. Der udestår her 127 km af den i alt 1240 km lange dobbelte pipeline - hvortil kommer 33 km i tysk farvand sydvest for Bornholm. I alt 160 km.

Energistyrelsen henviser til en tidsplan modtaget onsdag sidste uge fra Nord Stream 2 AG i Zug, Schweitz, som er et 100 procent ejet datterselskab af det russiske statslige energiselskab Gazprom med hovedsæde i Skt. Petersborg og med den tyske ekskansler Gerhard Schröder som formand. Denne tidsplan er en forudsætning for, at arbejdet kan gå i gang.


Man tvinges næsten derfor til at overveje, om det ikke netop nu ville være relevant at genoptage sagen i Regeringen. Der står et enigt Folketing bag modstanden til projektet. Bør en kreativ tysk fondstiftelse i virkelig kunne benyttes til at omgå vor nærmeste allierede USA's sanktionspolitik i dansk farvand?


Energistyrelsen henviser i øvrigt til efterretninger fra Søfartsstyrelsen, som i en bekendtgørelse af 22. december i fjor "advarer" skibsfarten mod, at forbudsområder etableres, og at NS2 gasrørledninger fra 15. januar 2021 udlægges af de (russiske) rørlægningsfartøjer FORTUNA assisteret af BALTIC EXPLORER og MURMAN. I forbudsområderne vil der være forbud mod "uvedkommende sejlads, dykning, ankring, fiskeri og arbejder på havbunden".

Forsinkelserne på færdiggørelse af gasrørledningen indtraf, fordi det hollandske rederi Allseas ultimo 2019 trak sig fra opgaven på grund af en række skrappe USA-sanktioner vedtaget af Kongressen. Og disse sanktioner er faktisk blevet yderligere skærpet med vedtagelsen forrige uge af USA's forsvarsbevilllingslov for 2021.

De nye sanktioner rettes nu mod enhver enhed (“unit”) involveret i (om)bygning, forsikring og financiering af rørlægningsfartøjer. Fremdeles rammes enheder, der bistår med testning, inspektion og teknisk certificering af anlægsarbejderne. Den Norske Veritas -German Lloyd (DNV-GL) - et af verdens førende certificeringsselskaber - har derfor allerede før jul trukket sig fra projektet.

Lad os først kaste et kort blik på de danske tilladelser, der baner vej for, at NS2 nu kan blive færdiggjort i dansk farvand fra på fredag på trods for nye USA sanktioner:

Energistyrelsen gav 30. oktober 2019 tilladelse til at anlægge NS2 på den danske kontinentalsokkel i Østersøen syd for Bornholm. Tilladelsen blev givet på en række vilkår.

Energitilsynet udstedte 1. oktober 2020 den egentlige tilladelse til NS2s idriftsættelse - forudsat at der er tegnet forsikringer, at de nødvendige overvågnings- og nødberedskabs systemer er etablerede.

NS2 fremsender “en opdateret tidsplan for projektet før nedlægning af rørledningerne påbegyndes". Denne tidsplan er altså nu modtaget i Energistyrelsen.

På denne baggrund har det påkaldt sig betydelig international opmærksomhed, at NS2 på trods af de nu vedtagne skærpede amerikanske sanktioner alligevel vover at kaste sig ud i færdiggørelsen af projektets resterende 160 km.

Reuters og flere tyske medier - herunder Bild Zeitung - henviser her til en fond (Stiftung), der fredag blev hastevedtaget af landdagen i den tyske delstat Mecklenburg-Vorpommern (MV). Fonden er ganske vist officielt oprettet med henblik på klima- og miljøbeskyttelse. Det er imidlertid påfaldende, at fondens midler er tilvejebragt ved en "donation" på 60 millioner euro - eller 450 millioner kroner fra NS2 AG i Schweitz.

I en pressemeddelelse fredag påpeger en talsmand for ministerpræsident Manuela Schwesig (SPD), at der her ikke er tale om et "skalkeskjul" for en de facto Nordstream 2 fond. Men det medgives dog samtidig, at sådan en støtte fra NS2 er "nødvendig for lette Tysklands vanskelige omstilling fra atom- og kulkraft til renere alternativer". Og at dette kun kan ske ved en snarlig færdiggørelse af NS2.

Men Bild Zeitung er kommet i besiddelse af et fortroligt notat om den egentlige baggrund for fondens stiftelse: Det fremgår nemlig, at "den aktuelle sanktionslovgivning i USA gør det påkrævet at sikre en øjeblikkelig vedtagelse af fonden" for at kunne omgå sanktionerne. Og i dette øjemed kan (tyske) selskaber så sælge deres ydelser til videreformidling gennem fonden, som forventeligt ikke vil kunne rammes af USA-sanktionerne som følge af fondens særlige almennyttige og delstatslige konstruktion.

Bild fremhæver i den forbindelse, at der gennem mange år har bestået nære personlige forbindelser mellem ekskansler Schröder (SPD) og Manuela Schwesig, som ofte mødes i Tyskland og Skt. Petersborg, hvor Gazproms hovedsæde ligger.

Fremdeles oplyses, at Mecklenburg Vorpommern er venskabsregion med Skt Petersborg. Og at venskabet hvert andet år fejres på en såkaldt "Ruslandsdag" med deltagelse af russiske toppolitikere - herunder også Putin - og forretningsfolk. I 2019 stiftedes sågar en tysk-russisk partnerskabsaftale, hvis hovedformål er at udbygge erhversforbindelserne ved bl.a. at modvirke de internationale sanktioner mod Rusland.

I lyset af ovenstående bliver det afgørende for NS2's videre skæbne, hvorledes Washington stiller sig til dette tyske påhit. Ministerpræsident Manuela Schwesig har angiveligt sikret sig fuld rygdækning til omgåelsesmodellen i Berlin hos Kansler Merkel, som jo selv er opvokset og opstillet i Mecklenburg Vorpommern.

Der foreligger tilsyneladende endnu ingen officielle reaktioner fra Det Hvide Hus eller Kongressen, som netop i disse dage har mere end nok at se til i forbindelse med præsidentskiftet. Men det ligger fast, at de nye skærpede sanktioner er vedtaget i begge kamre med et stor flertal, og at Joe Biden er mindst lige så stor en modstander af NS2 som sin forgænger.

Under alle omstændigheder har den tyske udenrigsminister Heiko Mass i forrige uge udtalt til medierne at "den tyske Forbundsregering ikke vil ændre sin holdning til NS2". Det er i den forbindelse tankevækkende, at disse storpolitiske forviklinger i virkeligheden drejer sig om nedlæggelse af 127 km gasrørledninger i dansk farvand syd for Bornholm.

Men indtil videre har de danske myndigheder givet Rusland alle nødvendige tilladelser til at færdiggøre NS2, uden at den danske regering tilsyneladende har tænkt sig at blande sig i sagen. Dette selvom Mette Frederiksen sidste efterår til flere medier udtalte, at hun faktisk ønsker en ny diskussion om NS2, som hun "har været imod hele vejen igennem".

Man tvinges næsten derfor til at overveje, om det ikke netop nu ville være relevant at genoptage sagen i Regeringen. Der står et enigt Folketing bag modstanden til projektet. Bør en kreativ tysk fondstiftelse i virkelig kunne benyttes til at omgå vor nærmeste allierede USA's sanktionspolitik i dansk farvand?

Når Joe Biden tiltræder om en halv snes dage, vil der blive lagt mærke til evt. danske udmeldinger i denne for USA så vigtige sag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Pihl: Jeg stemmer imod en rigsretssag!

Danmark

Mails afslører: Planer om at samle behandling af børn med kræft i hovedstaden har været undervejs i tre år

Coronavirus

Ny melding fra Pfizer: Vil levere vaccinedoser som lovet fra 25. januar

Viborg FF For abonnenter

Assistenten var tilfreds efter 2-2 mod AGF: - Fik svar på mange ting

Annonce