Annonce
Debat

Debat: Grøn omstilling - hvorfor fik vi ikke afgift på flyrejsen til Thailand?

Annonce

Heller ikke i denne omgang, i den ellers grønne finanslov, lykkedes det at sætte afgift på flybrændstof, sådan som man ellers har det på brændstof til biler.

Du betaler afgift, når du transporterer dig til arbejde i bil eller opvarmer dit hjem, men vil du på en lang flyrejse til Thailand kan du stadig afgiftsfrit få lov at udlede CO2, nogenlunde svarende til, hvad opvarmningen af en almindelig bolig udleder på et år. I EU arbejdes der med en CO2-afgift på varer importeret uden for EU, men inden for EU bør der også komme et opgør med de frygtelige lange transporter af levende dyr, men også varer og tjenester over grænserne.

Konkurrence er ikke entydigt en farbar vej. Hvorfor jeg til eksempel her på Tåsinge - et af de gunstigste steder i verden at dyrke æbler - skal tilbydes udenlandske æbler i butikkerne, er mig en evig gåde.

Om finansloven hedder det blandt andet fra kritikere, at afgifterne på plastikposer og engangsservice rammer den brede befolkning.

Men helt ærligt, det er at stikke blår i øjnene på os selv, hvis vi bliver ved at tro det ikke kommer til at koste noget at omstille os på en mere bæredygtig og miljøvenlig fremtid. Millioner af mennesker i andre egne af verden betaler allerede den højeste pris, når de må sige farvel til hus, hjem og levebrød på grund af konsekvenserne af klimaforandringerne.

Så naturligvis har vi i vores del af verden råd til et opgør med uhørt billige flyrejser, uhensigtsmæssig lang transport af varer og overflødig brug af plastik, hvis vi vil.

Men vi befinder os i paradoksernes højtid, midt i COP 25 er der glæde over julehandlens størrelse og i den kommende tid sælges der bunker af plastikjuks i julens tegn, og nytårsfyrværkeriet vil igen sprede massevis af småt plastik-affald overalt, ikke bare på gaderne, men meget vil også havne i naturen til skade for navnlig fuglene.

Fyrværkeriet skræmmer i forvejen hvert år fugle og dyr og koster kassen på beredskabskontoen. Er det ikke snart tiden med en voksen beslutning om et totalt forbud mod privat fyrværkeri? Og kan vi virkelig ikke komme hurtigere i mål med at nedbringe mængden af overflødig plastik?

Mette Marie Hansen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Højere bøder på vej - Regeringen vil piratfester til livs

Navne

Loge-bror i imponerende 50 år

Annonce