Annonce
Debat

Debat: Grisen har det godt, når den slagtes i Danmark

Annonce

Dyrevelfærd: Rigtig mange smågrise fragtes til slagtning i udlandet. Det er en god forretning for mange svineproducenter, fordi vi i Danmark er gode til at producere grise, som er sunde og af høj kvalitet. Derfor er de eftertragtet i udlandet. Omvendt betyder det, at når vi sender flere levende smågrise til udlandet, koster det arbejdspladser på de danske slagterier. For nyligt måtte Danish Crown fyrre 175 medarbejdere, simpelthen fordi de ikke fik grise nok.

Det kan gå ud over gode danske arbejdspladser, som er afhængige af, at svineslagtning stadig foregår på dansk jord. Samtidig er det til gavn for dyrevelfærden, at grise slagtes i Danmark frem for at blive sendt ud på lange transporter. Det stiller os i et svært dilemma. Der er mange hensyn, vi skal tage.

Men som socialdemokrat er jeg grundlæggende drevet af, at vi indretter os i samfundet på en måde, hvor vi tager hensyn til alle, og hvor kompasset er stillet efter mest mulig retfærdighed. Jeg blev ikke aktiv i politik, fordi det er nemt. Tværtimod. Jeg valgte i sin tid at stille op, fordi jeg gerne vil gøre en forskel og forandre til det bedre. Det gælder også de udfordringerne vi har med eksporten af smågrise.

Derfor er jeg også rigtig glad for, at vores socialdemokratiske fødevareminister Mogens Jensen vil sætte sig i spidsen for et samarbejde med de involverede parter, så vi finder den rette balance. Selvom det er svært.

Den rette balance ligger for mig og Socialdemokratiet et sted, hvor vi både tager hensyn til landbrugserhvervets vilkår, gode danske arbejdspladser og grisens ve og vel. Socialdemokratiets ambition er at flere danske grise skal slagtes i Danmark, og at eksporten af levende smågrise skal være mindre end den er i dag.

Det løser vi bedst i samarbejde med både landmænd og slagteriarbejdere. Det er sådan en socialdemokratisk regering arbejder. Vi arbejder for bedre og mere retfærdige løsninger på de svære udfordringer. Og hvor vi lytter til dem, der har noget på spil.

Anders Kronborg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport For abonnenter

Følelsen af en god sæsonstart - Viborg FF har lagt godt fra land uden at ramme hverken top- eller bundniveau

Annonce