Annonce
Debat

Debat: Innovation - Jeg skal gi' dig ud af boksen

Mikael Bjerre, erhvervspædagog, stifter af Mand & Bil.
Annonce

Debat: Måske er det, fordi Trump er forretningsmand, at han tænker ”ud af boksen”. Han er ikke begrænset af formelle eller uformelle stopklodser som os andre. Trump er ”ud af boksen”, og i den genre er han et geni og noget af det ypperste, der er set. Problemet er bare, at ”ud af boksen” har spredt sig fra de mere dubiøse dele af erhvervslivet og helt ud i alle afkroge af undervisningssystemet og samfundet.

Når man beder nogle om at tænke ”ud af boksen”, så beder man dybest set et andet menneske om at tilsidesætte grænser: etik, samfund, økonomi, resurser, almindelig pli osv. Man beder andre mennesker om at være uvederhæftige for til gengæld at kunne finde på nye løsninger.

Det kan godt være, at de innovationskonsulenter, iværksætterrådgivere og wanna-be-mellemledere, der normalvis fylder rummet med ”ud af boksen”, gør anskrig. De føler, at de mener noget helt andet end den ”ud af boksen”, som Trump står for. Men hvis de dog blot forstod, hvad de tror, de føler, så ville de ikke bruge ”ud af boksen”.

Alle kreative sjæle ved, at det først og fremmest er rammer og begrænsning, der skaber nytænkning. Kreativitet skabes inde i boksen, og boksens rammer er empati, pli, relevans, miljø osv. Det er, når vi giver os selv rammer og begrænsningerne, at vi giver det kreative luft og muligheder.

Når man møder en person, der tit og gerne bruger udtrykket ”ud af boksen”, kan man derfor også være sikker på, at det enten er en platugle eller en grænseløs forretningsmand. Der er med garanti ikke for fem flade øre relevant nytænkning i personens manglende rygrad.

Vi skal nemlig ikke ”ud af boksen” - vi skal ”ind i boksen”. Vi skal rydde op i det morads, som spændingsfeltet mellem individ, samfund og markedet skaber. Vi skal finde lysninger i det krat, som produktion, forbrug og klimaudfordringer er. Ja vist gør det ondt, når knopper brister - hvorfor skulle våren ellers tøve? Kreativitet er smerte og ikke frihed.

De ægte nytænkende flygter fra erhvervslivet, fordi ”ud af boksen” ikke bare er noget, man siger. Det bygger på en tradition om at springe over, hvor gærdet er lavest, i stedet for at blive ved, når det gør ondt.

Man kunne ønske, at ”ud af boksen” forsvandt i sølet sammen med Trump. Men måske skal man bare håbe, at flere bliver bevidst om, hvilken form for kreativitet de promoverer, når de igen og igen siger ”ud af boksen”.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Mand dømt for groft hjemmerøveri i Skals: Vækkede 88-årig, slog hende og sprøjtede hårlak i ansigtet på hende

Debat

God økonomi i Hærvejsmotorvejen!

Coronavirus

Live: Partier afviser regeringens forslag om øget brug af mundbind

Alarm 112 For abonnenter

Bordelrøveren havde flere skumle planer i tankerne: Ville begå hjemmerøveri mod ældre rigmænd i Overlund

Viborg FF

Lyt med: Nyt podcastformat - VFF-update - om ansættelsen af Lars Friis og VFF's transfervindue

Annonce