Annonce
Debat

Debat: Lad os få en kommission efter coronakrise

Annonce

Beredskab: Corona-virussen fylder alt lige nu. Med god grund. For vi er vågnet op til en barsk virkelighed, der tester os alle til det yderste. Og det fik mig til at tænke på, om vi kunne have gjort noget mere for gøre vores beredskab og sundhedsvæsen modstandsdygtige overfor kriser som corona-virussen.

Jeg siger ikke, at vi kunne have forudset, at vi ville blive med den fart og kraft, som vi er blevet. Men vi ved, at forskellige virusser rammer som en epidemi eller en pandemi med jævne mellemrum – såsom SARS-virussen eller fugleinfluenzaen.

Og når vi ved det, burde vi så ikke stille os selv det spørgsmål, om vi har været rustet godt nok til at håndtere disse uforudsete hændelser. Altså, har vi nok frivillige i vores hjemmeværn? Har vores beredskab nok ressourcer til at hjælpe vores samfund igennem en global og national krise? Har vores sygehusvæsen styrke nok til at klare en massiv overbelastning med mange syge patienter?

Skiftende regeringer og et bredt flertal har i gennem tiden truffet beslutninger, som har skabt det beredskab og sundhedsvæsen, vi har i dag. Det fungerer upåklageligt langt størstedelen af tiden. Men når en krise rammer, står det lysende klart, at politikernes regnearks-beslutninger ikke slår til i situationer, som den vi står i nu.

Når vi er på den anden side af virus-krisen, bør vi i fællesskab nedsætte en beredskabskommission, hvor vi kulegraver erfaringerne fra corona-pandemien. Ikke for at pege fingre af nogen. Men for at sikre, at vores samfund er robust nok til at stå en ny virus-krise igennem. Om det betyder, at vi skal have skabt et nødberedskab med en forstærkelse af vores beredskab, politi og Hjemmeværn, ja det må kommissionen svare på. Spørgsmålet er, om vi skal have et nødberedskab stående klar til, når krisen rammer. Eller om vi må leve med, at beredskabet er tilstrækkeligt i hverdagen, men helt utilstrækkeligt den dag den virkelige krise rammer.

Personligt ved jeg godt, hvad jeg ville vælge.

Søren Gade
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Midtbyen: Behøver det være så grimt?

Annonce