Annonce
Debat

Debat: Når direktøren tjener 40 gange mere end medarbejderen

Ulighed: I sidste uge mødtes verdens politikere, erhvervsfolk og organisationer i det østlige Schweiz for at diskutere løsninger på globale udfordringer. Ét af de største problemer vi står overfor – både internationalt og nationalt – er den stigende økonomiske ulighed.

I 2000 fandtes der ikke ét eneste stort selskab i Danmark, hvor direktøren tjente mere end 40 gange så meget som den almindelige medarbejder. Men bare femten år efter er der ni store virksomheder, hvor direktøren tjener 40 gange så meget som den almindelige medarbejder.

Og den velstand der har været i toppen har medvirket til en usund udvikling, hvor få gevinster fortrænger langsigtede investeringer til fordel for hele landet. Det er desværre en udvikling, som skiftende borgerlige regeringer har tilskyndet. Et godt eksempel er rødvinsreformen fra 2009 og den seneste regerings skæve skattelettelser.

Rødvinsreformen gav samlet indkomstskattelettelser for 28 milliarder kroner fortrinsvist til de mest velstillede danskere. Skatteministeriet har i den forbindelse beregnet at de rigeste 100 personer fik en årlig skattelettelse med reformen på 2,7 millioner kroner. Og det er samtidig med at vores velfærdssamfund over de samme år er blevet svækket markant.

Årlige besparelser på sundhed og uddannelse har bragt de offentligt ansatte i knæ. Det er hverken ansvarligt eller fornuftigt. Men desværre en udvikling som VLAK-regeringens mange skattelettelser blot har forstærket.

I Socialdemokratiet er vi ikke imod, at dygtige folk gerne må tjene penge, eller at der er forskelle. Men forskellene må ikke blive for store. Det underminerer tilliden og sammenhængskraften i vores samfund. Særligt når vores velfærdssamfund samtidig svækkes.

Derfor har Socialdemokratiet nu valgt at rulle nogle af de mest skæve skattelettelser tilbage fra VLAK-regeringens tid. Det gælder f.eks. den planlagte annullering af skat på arbejdsgiverbetalt telefon eller nedsættelsen af arveafgiften for familieejede virksomheder.

I stedet har vi valgt at sætte velfærden først. Med et løft af psykiatrien. Flere lærere til folkeskolen. En afskaffelse af uddannelsesloftet. Minimumsnormeringer. En Grøn Fremtidsfond på 25 milliarder kroner og en styrket indsats mod løndumping.

Det er vigtigt, at vi også styrker de mekanismer, der løfter os alle sammen, og ikke kun de enkelte i toppen. Danmark er for lille til store forskelle.

Annonce
Troels Ravn, Socialdemokratiet
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Navne

Professor ansat som institutleder

Viborg HK For abonnenter

Stregspiller fra 2. divisionsholdet stiller sig i ligaholdets tjeneste - midlertidigt

Annonce