Annonce
Danmark

Debat: Nord Stream 2 gasrørledningen forsøges måske alligevel fuldført

Jørgen D. Siemonsen. privatfoto
Annonce

Stik imod alle forventninger kan det nu ikke længere ganske udelukkes, at Nord Stream 2 (NS2) vil blive forsøgt fuldført og idriftsat indenfor de kommende 6-8 måneder - altså en gang i løbet af første halvår 2021.

På grund af USAs sanktioner mod NS2 forudsætter færdiggørelsen af de udestående 118 km i dansk farvand syd for Bornholm nemlig, at det russiske statsselskab Gazprom - der står bagved projektet - selv kan levere de nødvendige rørlægnings- og supplyskibe, der skal til for at løse den krævende opgave:

Og det synes nu at være tilfældet: Ifølge Reuters er det russiske rørlægningsskib Akademik Cherskiy i sidste uge ankommet til russisk farvand udenfor Kaliningrad. Angiveligt for her at slå sig sammen med det russiske pipeline-supplyskib Ivan Sidorenko, der medio september ankom til Kaliningrads havneby Baltiysk.

Det polske nyhedsbrev Biznes Alert meddelte tirsdag, at disse russiske specialfartøjer nu var i fuld gang med såkaldte " sea trials" - dvs. øvelser på de forestående rørløgningsopgaver syd for Bornholm. Angiveligt - måske allerede i løbet af november eller december - alt efter vind vejr, som kan være særdeles udfordrende på denne tid af året. Men mere herom lige om lidt.

Lad os først kaste et blik på de danske tilladelser, der har været en afgørende forudsætning for, at NS2 nu muligvis synes på vej til at blive færdiggjort i dansk farvand på trods af hårde USA-sanktioner, der satte en effektiv stopper for projektet lige før jul i fjor.

Energistyrelsen gav den 30. oktober 2019 tilladelse til at anlægge NS2 på dansk kontinetalssokkelområde i Østersøen sydøst for Bornholm. Tilladelsen blev givet på en række vilkår, herunder at rørlægningen skal foretages af læggefartøjer med dynamisk positionering - såkaldte DP-fartøjer - dvs. fartøjer uden benyttelse af akre. Sådanne fartøjer råder Gazprom imidlertid ikke selv over.

Energitilsynet godkendte ikke desto mindre i sommer en NS2 ansøgning af 5. juni 2020 om alligevel at måtte benytte sig af rørlægningsfartøjer med ankre.

Energitilsynet udstedte den 1. oktober 2020 den egentlige driftstilladelse til NS2s igangsættelse under en række forudsætninger - herunder at der er tegnet forsikringer til dækning af skader, samt at de nødvendige overvågnings- og nødberedskabs systemer er etableret.


Men på kortere sigt er det nok stadig for alvor alene de storpolitiske tiltag og forhandlinger mellem Rusland, Tyskland, EU og USA der kommer til at afgøre NS2s videre skæbne. Og her tvinges man til at overveje, om ikke det bliver nye skærpede USA-sanktioner, der atter går hen og sætter en effektiv stopper for Nord Stream 2?


En afgørende forudsætning for at komme i gang med rørlægningen - her og nu – er, at NS2 i henhold til ovenstående tilladelser fremsender en "en opdateret tidsplan for projektet - før nedlægning af rørledningerne påbegyndes". Men en sådan tidsplan var dog i følge Energistyrelsen endnu ikke modtaget i onsdags.

Og nu tilbage til udsigterne for en snarlig færdiggørelse af rørlægningen af de udestående 118 km i dansk farvand - dersom NS2 rent faktisk får indsendt ovennævnte tidsplan i løbet af oktober:

Ifølge Biznes Alert og World Pipelines kan de nævnte russiske fartøjer - uden dynamisk positionering - kun lægge op til 3 km rør i døgnet. Der kan i så fald let hengå op til fire måneder, før arbejdet er fuldført. Hertil kommer at der efterfølgende skal foretages tekniske justeringer og afprøvninger af sikkerhedsinstallationer osv. Og før der kan åbnes op for gashanerne, skal en verificerende tredjepart udstede et " Certificate of Compliance", der dokumenterer, at installationerne opfylder gældende lovgivning og tekniske specifikationer m.m. Indhentelse af dette certifikat og andre praktiske forhold kan sagtens tage adskillige måneder yderligere.

I givet fald vil der i bedste fald kunne hengå 6-8 måneder, før NS2s kommercielle on-stream idriftsættes. Men i mellemtiden kan andre alvorlige hindringer komme i vejen, herunder ikke mindst en skærpelse af USAs gældende sanktioner mod NS2. Nye sanktioner forudses nemlig iværksat af Kongressen i løbet af de kommende måneder i forbindelse med vedtagelsen af den Nationale Forsvarsbevillingslov for 2021. Og her spiller udfaldet af præsidentvalget næppe nogen større rolle, i og med at Joe Biden også er en udtalt modstander af NS2, som han har kaldt en " fundamentally bad deat".

Og her er han faktisk på linje med vor egen Mette Frederiksen, som for nylig udtalte, at hun ønsker en ny diskussion om NS2, som hun "har været imod hele vejen igennem".

Udenrigsminister Jeppe Kofods holdning er ikke helt så entydig. Det er faktisk ikke kommet frem om NS2 i det hele taget blev drøftet under hans besøg i sidste uge hos sin russiske kollega Sergei Lavrov i Moskva. Hvor om alting er, kan meget endnu nå at gå grueligt galt for NS2 projektet. Giftmord-forsøget på Aleksej Navalnyj har rejst krav i EU om nye og skærpede sanktioner mod Rusland. Det samme har Ruslands øgede aggressioner rundt omkring i klodens brændpunkter, herunder også i Østersøområdet - som Rusland ellers selv har kaldt "Fredens Hav".

Men på kortere sigt er det nok stadig for alvor alene de storpolitiske tiltag og forhandlinger mellem Rusland, Tyskland, EU og USA der kommer til at afgøre NS2s videre skæbne. Og her tvinges man til at overveje, om ikke det bliver nye skærpede USA-sanktioner, der atter går hen og sætter en effektiv stopper for Nord Stream 2?

Annonce
Annonce
Viborg

Et sidste farvel til Carte Blanche

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Få overblikket: Her er de nye restriktioner, der gælder fra mandag

Viborg

Udlændingeministeren er ikke dommer

CORONAVIRUS

Live: Alkoholregler får Netto og Føtex til at lukke tidligere

Annonce