Annonce
Danmark

Debat: Thomas Vinterbergs film 'Druk', en rørende hyldest til livet

Mikael Busch har skrevet bogen "Knud og Vera - et Stasi-drama".
Annonce

Debat: På det seneste pressemøde om nye tiltag mod coronapandemien sagde justitsminister Nick Hækkerup, at der fremover kan uddeles bøder til unge mennesker, der ikke respekterer statens retningslinjer. Han forestiller sig, at bødestraffen kan være i størrelsesordenen 2.000 kr. Penge som de festglade unge ellers vil bruge til indkøb af Bacardi Breezers.

Bemærkningen fra Hækkerup var sikkert muntert ment, men der var en besk bismag af udskamning. Man følte sig næsten hensat til Lars Løkke Rasmussens legendariske bemærkning om, at man vel kan købe et par nye sko for samme latterligt lave beløb: 2.000 kr. Statsministeren fulgte op på pressemødet: De unge skal skrue ned for festerne.

Budskabet fra regeringen harmonerer fint med diverse udmeldinger fra Danske Gymnasier, foreningen af danske gymnasierektorer: Ingen udskænkning af alkohol til gymnasiefester. Festen er forbi.

Men kan man bare sådan forhindre unge mennesker i at feste? Det forekommer ikke bare formynderisk og livsfjendsk. Det forekommer bundnaivt.

Regeringstoppen, landets gymnasierektorer, typer som epidemiologen Kåre Mølbak og virologen Allan Randrup Thomsen bør alle se Thomas Vinterbergs film ”Druk”. Måske kan de lære noget af den. Ikke fordi filmen, som foregår i et gymnasiemiljø, giver en realistisk fremstilling af gymnasiet af i dag. Efter filmen at dømme udgøres undervisningens tyngdepunkt af Søren Kierkegaards skrifter. Gymnasielærere har masser af fritid og underviser stort set kun 2y. På mange måde et anakronistisk og nostalgisk blik på gymnasiet.

Men det meste skal tages med et gran salt. Vinterberg har et glimt i øjet, når en eksamensangst elev ordineres en genstand inden den afgørende eksamen. Den livskloge film er ikke en hyldest til drukkulturen. Den er en rørende hyldest til livet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

VFF sætter sig tungt på førstepladsen - slår Silkeborg i topopgør

CORONAVIRUS

Live: Nye rejsevejledninger - rejser til Tyskland og Cypern frarådes

Annonce