Annonce
Debat

Debat: Vi har brug for din stemme til at forme Europas fremtid

Anne Mette Vestergaard

Debat: Lukkede skoler og hjemmearbejde med børn i baggrunden. Håndsprit i litervis. Mundbind, massetests og vaccineudrulning. I over et år har coronavirus, -restriktioner, -nedlukninger og -genåbninger været hverdag i det meste af verden. Vi kan sagtens være glade for indsatsen herhjemme i Danmark, hvor vi hver især har gjort vores for, at krisen ikke har ramt så hårdt, som den kunne have gjort.

Også på europæisk plan har vi forsøgt at ride stormen af. Det var første gang, vi i fællesskab skulle bekæmpe en pandemi i det her omfang. Det har ikke været lige nemt hele tiden. Først med lukkede grænser og tøvende hjælp til de hårdest ramte. Senere med fælles vaccineindkøb, der skulle koordineres mellem 27 medlemslande. Tilbage i februar erkendte Kommissionens formand Ursula von der Leyen da også, at vi i Europa måske var for blåøjede, når det kom til vaccinekontrakter. Vi tog simpelthen for givet, at de doser, vi bestilte, rent faktisk ankom til tiden.

Det lærte vi til gengæld af, og nu er vaccineudrulningen i Europa godt oppe i gear. Det kom for nylig til udtryk ved, at EU sikrede sig adgang til yderligere 1,8 milliarder doser af Pfizer-BioNTech-vaccinen - den største vaccineaftale nogensinde.

Annonce

Som sol efter regn kommer der efter alle store kriser en mulighed for en ny begyndelse. Efter 2. verdenskrig var det blandt andet den kul- og stålunion, der senere skulle blive til EU. Det var den daværende franske udenrigsminister Robert Schuman, der i en erklæring den 9. maj 1950 satte rammen for samarbejdet - og det er det, vi fejrer i dag på Europadagen.

Dengang var det et projekt, der blev formet på bonede gulve af visionære statsmænd. I dag - mange år, traktater og medlemsstater senere - er borgerne repræsenteret direkte i EU’s institutioner i form af Europa-Parlamentet. Her arbejder medlemmerne for tiden på højtryk for at styre os sikkert gennem krisen. Helt konkret betyder det ikke mindst en historisk stor økonomisk genopretningsplan på over 5.500 milliarder kroner. Mindst en tredjedel er øremærket til grøn omstilling, så vi får en grøn genstart på den anden side af krisen.

Sommeren står også for døren, og om man spørger i Amsterdam, Athen eller Assens, drømmer de fleste vist om en ferierejse. Derfor er det da også en hastesag for Europa-Parlamentet at få indført et covid-19-certifikat. Certifikatet skal sikre dig adgang til samtlige EU-lande, hvis du enten er blevet vaccineret, netop er blevet testet negativ for corona eller kan dokumentere, at du for nylig er kommet dig oven på en gang smitte.

Du har nok allerede stiftet bekendtskab med en lignende ordning herhjemme - nemlig det coronapas, der for tiden giver os adgang til alt fra museer til restauranter. Ligesom med EU’s spæde begyndelse efter 2. verdenskrig giver coronakrisen også en mulighed for at tænke små og store tanker og sætte en ny kurs for Europa. Og selvom europaparlamentarikerne hver dag gør deres bedste for at repræsentere deres vælgere, er der intet, der er bedre end at høre direkte fra borgerne.

Derfor kan du nu gøre dine ønsker gældende. En ny ”Konference om Europas Fremtid” er lanceret, og de kommende måneder bliver det din mulighed for at dele idéer og deltage i debatter om det Europa, du gerne vil se i fremtiden.

Prøv at checke onlineplatformen FuturEU. Den har været oppe i et par uger, og der er allerede forslag som: “Stop al støtte til fossile brændsler”, “Direkte valg til formanden for EU-Kommissionen”, “Hurtig udvisning af EU for alvorlige forbrydelser” og “Simplificér EU’s bureaukrati”. Om du selv har idéer at byde ind med eller blot vil støtte op om andres forslag, er op til dig. Jeg håber i hvert fald, at rigtig mange af jer vil være med i debatten om vores fælles fremtid. Glædelig Europadag!


Jeg håber i hvert fald, at rigtig mange af jer vil være med i debatten om vores fælles fremtid.

Annonce
Viborg For abonnenter

Trafik og fortid ligner de største forhindringer ved enormt midtby-byggeri

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Kæmpe fodboldfest i midtbyen: Danmark - Wales bliver vist på storskærm på Paradepladsen lørdag

Viborg For abonnenter

Fri for mundbind - næsten da...

Sport

Sommerbrag i stadionhallen: Viborg tildelt Super Cup-værtskab

Erhverv

Sommerhus-debat rammer ikke regnskabet: Luksushuse.dk har fremgang som aldrig før

Debat For abonnenter

Vær på vagt over for alle kampagner

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Det kulturelle selvbedrag – eller den danske model for støtte til alt det forskellige, vi synes er vigtigt?

Sport

Borgmesteren, cheftræneren og anføreren: Det siger de til den store VFF-nyhed

Erhverv

Trods sydlig fristelse: Ventelister giver fyldte sommerhuse

Sport

Viborg HK får flere defensive muskler - nybagt mor brænder efter at vinde medaljer med klubben

Navne For abonnenter

Ingelise Christensen sov stille ind med sin mand ved sin side

Alarm 112

17-årig sigtet for at kaste øl efter politiet på Nytorv

Annonce