Annonce
Debat

Debat: Vi skal gøre op med udligningens rodebutik

Annonce

Udligning: Din kommune skal have fair muligheder for at kunne tilbyde dig et ordentligt et ordentligt serviceniveau i børnehaven, i skolen eller på plejehjemmet. For selvom der er store forskelle i kommunernes skatteindtægter, må det aldrig være sådan, at en kommuners borgere er markant bedre stillet end en andet.

Det er baggrunden for, at landets 98 kommuner allerede i dag omfordeler en stor del af deres skatteindtægter mellem sig hvert år. Vi kalder det kommunal udligning.

Men systemet fungerer langt fra optimalt.

DR lavede for nylig en rundspørge blandt landets borgmestre, der viste, at 8 ud af 10 er utilfredse med, hvordan det foregår i dag. Nogen synes, de giver for meget, og andre at de får for lidt, men alle kan blive enige om, at vi ser store forskelle i den velfærd, kommunerne kan tilbyde deres borgere.

Sådan har det været i en årrække, hvor man har lappet på systemet af flere omgange. Nye puljer, tilskudsordninger og fordelingsmodeller. Forsøg, der har skabt en ugennemsigtig rodebutik af et udligningssystem, som giver muligheder for at spekulere, og hvor kommunerne aldrig helt ved, hvor mange penge de får med hjem, når de skal afregne ved kasse et.

Arbejdet med reform af det kommunale udligningssystem går heldigvis snart i gang her på Christiansborg. Her vil især Socialdemokraterne og Venstre, som fylder langt de fleste borgmesterkontorer på tværs af landet, træde sig selv over tæerne for at undgå at komme til at træde forkert.

Men disse partipolitiske hensyn må ikke stå i vejen for, at vi tager fat om problemets rod.

I Radikale Venstre vil vi have en simpel model uden finurligheder eller urimeligheder. I den bedste af alle verdner ét system, som tager højde for, hvilke mennesker, der bor i den enkelte kommune, og fordeler pengene fair med udgangspunkt i en række sociale og demografiske kriterier, som er forståeligt og forudsigeligt for kommunerne.

Lad os tage fat sammen og løse problemerne, så alle kommuner får de bedste forudsætninger for at give deres borgere en god service.

Kathrine Olldag
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Politiet lukker stort landsmøde for spejdere - 300 deltagere må tage hjem før tid

Annonce