Annonce
Læserbrev

Debat: Viborgs handelsformand siger nej til eksklusiv kaffebar i midtbyen

Handelsformanden siger nej til kaffebar i Viborg, mener læserbrevsskribenterne. Arkivfoto

Læserbrev: Vil handelsformand i Viborg, Tina Bach, det bedste for Viborg midtby? Det spørgsmål trænger sig på, efter at handelsformanden har afvist drømmen om en special-kaffebar med eget bagværk ved Hjultorvet. Det overrasker især, når samme Tina Bach direkte i Viborg Stifts Folkeblad har sagt, at der ”i fremtidens handelsliv skal særlige oplevelser til, hvis kunden skal bevæge sig mod de fysiske butikker”.

Vi er to unge viborgensere i begyndelsen af trediverne med tilsammen 30 års erfaring indenfor restaurationsbranchen, der har et brændende ønske om netop at give en særlig oplevelse til kunderne i Viborg by: en kaffebar, der på smag og arkitektur kan måle sig med tiltag i en europæisk storby.

Efter flere års søgen fandt vi de perfekte lokaler i en afdeling af tøjbutikken Saint ved Hjultorvet. Her kunne også udlejeren se mulighederne i at få et sted, der kan løfte Viborgs midtby på kvalitet og udtryk.

Men ideen er blevet skudt ned. Flere i grundejerforeningen var meget positive over for kaffebaren. Andre var skeptiske. Nok meget naturligt med forskellige meninger i sådan en sag. Det påfaldende er, at Tina Bach, en af grundejerforeningens medlemmer, som har lejlighed i bygningen, helt udeblev fra mødet, hvor vi fremlagde vores ideer om en eksklusiv kaffebar.

Påfaldende fordi Tina Bach også er byens handelsformand. Vi ville selvfølgelig meget gerne have haft netop handelsformanden med på et møde, hvor vi fremlagde vores planer for kaffebaren, og hvor vi ville svare på de problemstillinger og bekymringer, som grundejerforeningen kunne have.

Vi har senere været i kontakt med Tina Bach, men byens handelsformand vil ikke fortælle os, initiativtagerne, hvad hun tænker om projektet, eller hvorfor hun er imod det. Det virker meget mærkeligt, når hun har en vigtig rolle som byens handelsformand, og her er der jo tale om et aktivt tiltag i midtbyen.

Andre i grundejerforeningen har udtrykt frygt for, at der kunne være gener i forbindelse med bagningen af brød - duften af brød og os fra en ovn. En ubegrundet frygt, for vi har selvfølgelig en løsning på eventuelle duft- eller lugtgener.

Vi undrer os over, at handelsformanden forholder sig tavst og passivt til projektet. Flere og flere butikslokaler står tomme i midtbyen, og Tina Bach siger netop selv, at der skal særlige oplevelser til, hvis kunden skal bevæge sig mod de fysiske butikker.

I en artikel i Viborg Stifts Folkeblad den 13. marts 2018 udtaler hun blandt andet: “Vi er af den opfattelse, at det er tid til et mere forpligtende samarbejde mellem os som forretningsdrivende, Viborg Kommune, ejendomsbesiddere og øvrige aktører, for alle har en interesse i, at vi skaber udvikling i vores by”.

Det kræver altså noget af alle ifølge handelsformanden, hvis midtbyen fortsat skal udvikle sig. Det må betyde, at det også kræver noget af ejendomsbesiddere som Tina Bach selv. Hun bør vel også – med hendes egne ord – kunne ”forpligte sig til et samarbejde, så der sker udvikling i midtbyen”. Hun er handelsformand.

Viborg har brug for åndehuller på et niveau, der ikke er set før. Et unikt sted og en oplevelse, som vi ikke har i forvejen. Der er masser af kvalitetsbevidste mennesker i vores by. Unge mennesker med børn vender hjem til byen efter ophold i Aarhus og København, og så vil de gerne have kvalitet.

De skal ikke sidde og længes efter storbyen. Rammerne for at indfri de behov mener vi i al ydmyghed godt, at vi kan skabe. Det virker uforståeligt, at en handelsformand går imod et tiltag, der skal emme af god smag og virkelig rykke Viborg fremad - både til gavn for viborgenserne, erhvervsdrivende og de folk, der kommer udefra.

Går man en runde i midtbyen, kan man hurtigt tælle op mod 10 tomme butikslokaler, og ifølge handelsstandsforeningen er der kommet flere til de seneste år. Nu er der mulighed for at skabe noget i et lokale, der måske ellers kommer til at stå tomt inden længe.

Man kan vel godt forvente, at en handelsformand i det mindste ville vise interesse for et projekt, der kan give nyt og anderledes liv til midtbyen – vel at mærke med et roligt, hyggeligt og ambitiøst tiltag. Det må og bør en handelsformand være interesseret i – også når hun selv er ejendomsbesidder i den bygning, hvor der er nye, gode planer for et lokale.

Det er svært at forestille sig, at en formand for Viborg Handel kan være imod nyskabende forretninger i midtbyen. Det synes vi ikke, byen har råd til.

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Annonce