Annonce
Viborg

Deleordning med en pædofil?

Om lidt er en pædofildømt far til en 16-årig pige på fri fod. Det gruer pigens storesøster og mor for.

Den mand, der er dømt for at misbruge sin nu tidligere steddatter igennem fire år, er om lidt på fri fod. Efter udstået fængselsstraf har han stadig ret til at være far for sin biologiske datter.

Viborg: Når en dømt pædofil mand formentlig løslades inden for få måneder, så skal han ud og være far for sin 16-årige datter. En datter, der er halvsøster til den pige, som han lige nu sidder fængslet for at have udnyttet seksuelt.

Et faktum som hverken den dømte mands ekskone eller offeret, den nu 21-årige datter Sarah forstår. Sarah blev misbrugt seksuelt af sin stedfar, fra hun var 12, til hun var 14 år. Alligevel kan manden efter endt fængselsstraf gå direkte ud og se sin biologiske datter Lise.

- Jeg har flere gange bedt Statsforvaltningen om at tage forældremyndigheden fra ham, men det kan man ikke, fordi han ikke har rørt hende (hans biologiske datter, red.), fortæller Vibeke, som blev skilt fra sin mand, da hun fandt ud af, hvad han havde gjort imod hendes i dag 21-årige datter.

- Kan jeg ikke affinde mig med, at han stadig har forældremyndigheden, kan jeg gå rettens vej, men det har jeg simpelthen ikke overskud til, og hvor skal jeg få pengene fra? spørger hun.

- Manden sidder i fængsel for pædofili og incest. Hallo! siger hun åbenlyst desperat.

Familien

I historien optræder fire personer under anonyme navne. Det sker af hensyn til den yngste datter. Folkebladet er bekendt med identiteten på dem alle.Vibeke, 54 år. Mor til Lise, 16, Sarah, 21, og en tredje datter på 24 år.

Sarah, 21 år. Sagens hovedperson, som var offer for sin stedfars overgreb.

Mogens, 41 år, da han blev dømt i november 2015. Nu skilt fra Vibeke, som han har datteren Lise med.

Lise, 16 år. Biologisk datter af både Vibeke og den dømte pædofile, Mogens.

Annonce

Kæmpe lettelse

Offeret i sagen - Sarah - ville ønske, at en sexforbryder som hendes tidligere stedfar, automatisk mister forældremyndigheden og retten til samvær, når han bliver dømt for at forgribe sig på børn.

- Det ville være en kæmpe lettelse. Måske især for min lillesøster, som ikke kan få sig selv til at sige til sin far, at hun ikke vil se ham. Det er svært for min søster at sige fra, og jeg tror, at det ville være gavnligt for hende, hvis nogen tog valget for hende, mener hun.

- Børn er bare meget loyale, uanset hvad forælderen har gjort. Derfor ville det da være nemmere, hvis nogen havde taget beslutningen for hende, indtil hun blev 18 år og gammel nok til selv at tage den, uddyber hendes mor, Vibeke, som ikke selv vil forbyde sin datter at se sin far:

- Hun skal aldrig vokse op og kunne kigge på mig og sige, at jeg har taget hendes far fra hende.

Annonce

Statsforvaltningen

Det er i Statsforvaltningen, at alle sager om forældremyndighed og samværsret begynder.

De to ting er i øvrigt uafhængige af hinanden, men ingen af de to dele tages automatisk fra en person, som dømmes for overgreb eller andre forbrydelser.

Det bekræfter Kirsten Rosenkilde Olsen, kontorchef ved det familieretslige kontor, Odense og Aabenraa.

Ønsker en forælder at fratage sin eks-partner forældremyndigheden, er det op til domstolen at afgøre, om der er grundlag for det, efter at sagen i første omgang har været oppe i Statsforvaltningen.

Det er til gengæld Statsforvaltningen selv, som træffer beslutningen om retten til samvær.

- Og nej, der er ikke noget i lovgivningen, der siger, at har man begået overgreb imod sit barn, så kan man ikke være sammen med det. Det står i loven, at der skal træffes beslutning om samvær ud fra, hvad der er bedst for barnet, og det er klart, at har mor eller far begået overgreb, så indgår det som et vigtigt hensyn i forhold til, hvad der er bedst for barnet. Men der er ikke noget, som siger, at man automatisk mister retten til at være sammen med sit barn, fortæller Kirsten Rosenkilde Olsen.

Er man dømt for seksuelle overgreb på børn, kan man på grund af en plettet børneattest ikke blive frivillig i en fodboldklub eller få arbejde i en sfo, men forælder kan man altså godt være.

- For Statsforvaltningen er beskyttelseshensynet til barnet altid det vigtigste i forhold til samvær. Men man kan dog i nogle tilfælde vurdere, at det er rigtig vigtigt rent psykologisk, at barnet har kontakt til forælderen. Det kan være overvåget samvær eller via telefonen eller brev. Det vigtigste er altid, at vi gør det, der er bedst for barnet, og at vi ikke risikerer at sende et barn ud i et overgreb, siger hun.

Hvis én forælder ønsker at fratage den anden enten samværsretten eller forældremyndigheden eller begge dele, så er det op til forælderen at sætte sagen i gang, hvilket i langt de fleste tilfælde vil kræve en række møder.

Annonce

Jul sammen

Vibeke har flere gange ringet til Statsforvaltningen for at få den til at fratage faren, Mogens, forældremyndigheden eller for i det mindste at sørge for, at han kun må være sammen med sin datter, hvis de er overvåget.

Men hver gang har svaret ifølge Vibeke været det samme: Fordi han ikke har rørt sin datter, er der ikke noget at gøre.

Selv er Vibeke i tvivl om, hvorvidt Lise overhovedet har været så heldig ikke at blive udsat for sin fars forbrydelser.

- Det kan man jo have fortrængt, når man har været så lille ... Spørger man hende, har han aldrig gjort noget, men man kan jo ikke lade være med at tænke sit. Man får en masse spøgelser oppe i hovedet, siger hun.

Vibeke beskriver sin eks-mand som en mand, der kan glide let og elegant hen over det meste og charmere de fleste. Vibeke er desperat for at få ham stoppet, og hun aner ikke, om hun gør det rigtige ved at lade det være op til 16-årige Lise selv, om hun vil se sin far.

Hun kan ikke lade være med at bebrejde myndighederne for at have svigtet enormt. Sådan har det været for hende hele vejen, siden sagen begyndte at rulle. Man resocialiserer og gør alverden for forbryderen, siger hun.

Imens står ofrene hjælpeløse og alene tilbage.

- Når man får sådan en dom, så burde man automatisk miste retten til at have forældremyndighed, og så kunne sagen tages op, hvis han blev behandlet, mener hun.

Der er også det aspekt i det for Vibeke, at hvis det kun var hendes selvbestaltede forbud, som adskilte Lise fra sin far, så ville hun aldrig få fred, mener hun:

- Hvis jeg forbød hende at se ham, ville det komme tilbage i hovedet på mig, for så ville han opsøge mig konstant.

Selvom Vibeke og Mogens er skilt, og selvom han har gjort ting, Vibeke stadig ikke kan få over sine læber, så er han stadig far til deres yngste datter. Den virkelighed skal hun for alvor forholde sig til, når Mogens snart er en fri mand igen.

- Han har selv en idé om, at han skal holde jul med sin datter i år, konstaterer Vibeke opgivende.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce