Annonce
Viborg

Elevrådene havde magten i byrådet for en dag: 150.000 kroner skulle fordeles mellem skolerne

Der blev argumenteret godt og grundigt for og imod de mange ansøgninger. Lærke Marie Larsen (i lille trøje) argumenterede blandt andet for en ansøgning fra Houlkærskolen, hvor hun altså ikke går selv. Foto: Morten Dueholm
Formænd og næstformænd fra skolernes elevråd fordelte mandag 150.000 kroner på årets byrådsdag for - måske - kommende byrådsmedlemmer.
Annonce

Viborg: Der er projekter for en halv million kroner, men I har kun 150.000 kroner. Hvad skal vi bruge pengene til?

Så konkret - og så svær - var den opgave, som formænd og næstformænd fra samtlige elevråd på kommunens skoler mandag blev stillet over for i multisalen på rådhuset.

Her var der byrådsdag for skolernes folkevalgte, og selvom det på mange måder var en øvelse i demokrati for eleverne, så var pengene altså helt reelle, så det var en meget alvorlig øvelse.

- Det er da en dag, der sætter tingene i perspektiv. Man skal både kunne argumentere for sine egne projekter, men man skal samtidig også evne at kunne se ud over sin egen næsetip og se det større billede, så det her er virkelig lærerigt for eleverne, sagde skoleleder Brian Albæk Jensen fra Sødalskolen, der var med til at arrangere dagen på rådhuset.

- Og det er fantastisk at se det engagement, eleverne lægger for dagen, sagde hans kollega Brian Roed fra Nordre Skole.

Det giver mig en helt fantastisk tro på, at der står kvailficerede afløsere parat, når vi andre slipper tøjlerne.

Per Møller Jensen, udvalgsformand

Annonce

Det store perspektiv

Og engagement var der i den grad hos eleverne, da de, efter præsentationen af de mange ønsker fra de forskellige skoler, blev sat i økonomiudvalgsgrupper for hver især at prioritere netop de projekter, der efter deres mening burde nyde fremme.

Økonomiudvalgsgrupperne blev nedsat på tværs af skoler, og selvom eleverne hver især måske nok kunne være fristet til at prøve at argumentere for ideerne fra netop deres skole, så formåede de faktisk at se netop det større perspektiv.

Det var for eksempel tilfældet hos en af grupperne, hvor der - trods en vis uenighed i gruppen - faktisk var en ret samlet stemning for at lade et projekt fra Houlkærskolen være blandt de indstillede. Selvom ingen i gruppen kom fra Houlkærskolen.

- De har søgt om nye møbler til et fællesområde, og når man ser, hvordan deres nuværende ser ud, så er det faktisk ret rimeligt, lød det blandt andet fra Lærke Marie Larsen fra Overlund Skole.

Hun og de andre i gruppen satsede på, at de fik i hvert fald et medlem med i hovedøkonomiudvalget, som sammen med formanden for børne- og ungdomsudvalget, Per Møller Jensen, skulle tage den endelige beslutning om, hvilke projekter der skulle have del i pengene.

- Det bliver en svær opgave, men jeg synes da, det er fantastisk for eleverne, at de får muligheden og udfordringen ved at blive sat i den situation, vi også bliver sat i. I lidt mindre målestok godt nok, men alligevel faktisk nøjagtig det samme, sagde udvalgsmedlem Eva Pinnerup, der sammen med udvalgskollega Stine Damborg Hust holdt oplæg for og dialog med deltagerne i multisalen.

Annonce

Kvalificerede afløsere

Det blev da også en svær opgave i hovedøkonomiudvalget, men ifølge Per Møller Jensen blev det også et rigtig fint eksempel på, at eleverne i den grad var indstillet på at tilgodese så mange som muligt, og at de sagtens kunne sætte sig ud over egne interesser.

- Og det giver mig en helt fantastisk tro på, at der står kvalificerede afløsere parat, når vi andre slipper tøjlerne, sagde Per Møller Jensen.

Og hvad så med den tidligere omtalte ansøgning fra Houlkærskolen. Blev den imødekommet?

Det gjorde den faktisk. Skolen fik 14.000 kroner til nye sofaer, og de resterende midler blev fordelt på 12 andre projekter rundt på kommunens skoler. For øvrigt alle projekter, der er til fælles bedste på de enkelte skoler.

Elevrådsrepræsentanterne kom i den grad ind i den virkelige politiske verden.
Udvalgsmedlem Eva Pinnerup fulgte interesseret med i debatterne ved bordene.
Skoleleder Brian Albæk Jensen fra Sødalskolen var med til at styre slagets gang.
Der var livlig debat i multisalen mandag.
Også tv var på pletten.
Byrådsdagen kommer nok igen til næste år.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Lev vel, gamle fugleskræmsel

Annonce