Annonce
Bjerringbro

Demonstranter vil have Tange Sø tømt for vand

Den socialdemokratiske byrådspolitiker Henrik Leth fra Randers mener, at Tange Sø skal tømmes for vand, og Gudenåens oprindelige løb genoprettes. Foto: Johnny Pedersen
Miljøminister Lea Wermelin blev mødt af sømodstandere, da hun mandag besøgte Tangeværket.
Annonce

Tange: Et halvt hundrede demonstranter tog imod, da miljøminister Lea Wermelin (S) mandag besøgte Tangeværket for med egne øjne at se på forholdene omkring Tange Sø. Demonstranterne var utilfredse med, at de ikke var inviteret med til det møde om søens fremtid, som folketingsmedlemmerne Andreas Steenberg (RV) og Kristian Pihl Lorentzen (V) havde inviteret miljøministeren og en række interessenter til.


Den bedste og billigste løsning er, at søen tømmes, og at Gudenåen løber uden begrænsninger. Det er den bedste og den naturlige fremtid for Danmarks længste vandløb

Henrik Leth (S), Byrådsmedlem fra Randers


Demonstranternes budskab til miljøministeren var, at hun kunne forvente at blive manipuleret på mødet. Den eneste rigtige løsning på Tange Søs fremtid er at tømme søen og lade naturen selv genoprette Gudenåen, som den løb for hundrede år siden, da Tangeværket blev etableret, lød det fra initiativtageren til demonstrationen, Martin Knudsen, der selv er lystfisker.

Miljøminister Lea Wermelin blev mødt af demonstranter, da hun mandag eftermiddag besøgte Tangeværket. Demonstranterne vil have værket lukket og Tange Sø tømt for vand. Foto: Johnny Pedersen

- Elproduktionen ved Tangeværket skal stoppes. Den burde være stoppet allerede for tyve år siden, da værkets koncession på at lave elektricitet udløb. Men nu er tiden kommet til, at søen tømmes. Det er den lette løsning. Og der er ingen af de andre forslag til, hvad der skal ske med Gudenåen, der er gode nok, sagde han.

Annonce

Nationalpark Gudenå

Blandt de fremmødte demonstranter var det socialdemokratiske byrådsmedlem Henrik Leth, som inden ministerens ankomst holdt en tale.

- Den bedste og billigste løsning er, at søen tømmes, og at Gudenåen løber uden begrænsninger. Det er den bedste og den naturlige fremtid for Danmarks længste vandløb, sagde han.
- Vi håber på, at miljøministeren vil lytte. Og selvfølgelig træffer en afgørelse, som falder ud til fordel for vores nationale vandløb, Gudenåen, som igen skal løbe frit, sagde byrådsmedlemmet.
Han foreslog, at der med udgangspunkt i en genoprettet Gudenå bliver etableret en ny Nationalpark Gudenå, som efter hans mening vil kunne trække mange turister til.
- Turister vil strømme til. Nogle for at fiske laks i den genfundne Gudenå. Andre for at kigge fugle i det unikke istidslandskab. Atter andre blot for at se, hvordan Danmark engang så ud.Det er der fremtid i, sagde Henrik Leth.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport For abonnenter

Følelsen af en god sæsonstart - Viborg FF har lagt godt fra land uden at ramme hverken top- eller bundniveau

Annonce