Annonce
Viborg

Demonstration mod racisme: Flere end hundrede gik gennem byen

Black Lives Matter-demonstrationen som en protest imod racisme og specifikt mod politivolden, der førte til den sorte amerikaner George Floyds død, samlede fredag mange til demonstration med udgangspunkt i Viborg Rådhus. Foto: Johnny Pedersen
Tre unge Houlkær-kvinder kaldte med kort varsel til demonstration og optog mod racisme, og flere end 100 gik med fra rådhuset til Hjultorvet.
Annonce

Viborg: - Jeg har aldrig før arrangeret en demonstration - og heller ikke deltaget i nogen, så det er helt nyt. Men det er godt at se, at der er kommet så mange.

Tahmina Jabarkhiel, hf-studerende fra Houlkær, var nærmest overvældet, da hun fredag ved 13-tiden så, hvor stor tilstrømningen var til den anti-racisme demonstration, hun sammen med to andre Houlkær-kvinder - Inas Balosha og Divine Franciska - havde inviteret til via Facebook.

Deltagerne var ikke så præcise, men med et kvarters forsinkelse var flere end 100 - fortrinsvis unge og særligt mange af anden etnisk baggrund end dansk - forsamlet foran indgangen til Viborg Rådhus.

Ud over at samles og høre et par indledende taler af arrangørerne, blev der delt masser af hjemmelavede - og i nogle tilfælde medbragte - skilte ud, som blev luftet på den efterfølgende demonstration gennem byen til Hjultorvet. Skilte med markeringer på forskellige vis mod racisme.

Tre unge Houlkær-kvinder havde på kort tid og via Facebook stablet en antiracisme-demonstration på benene. Foto: Johnny Pedersen
Annonce

George Floyd

En overskrift var "Black Lives Matter! Justice for George Floyd!" - med henvisning til den politivold, der gjorde, at en sort amerikaner for nylig døde under en anholdelse i USA.

Men Viborg-demonstrationen skulle også markere, at racisme er et fænomen overalt - også i Danmark.

- Vi har også været oplevet racisme her i Viborg. Det er måske sagt for at være sjovt - men sådan opleves det ikke, når man er udsat for det, sagde Divine Franciska forud for demonstrationen, der ifølge det tilstedeværende politi var lovligt anmeldt og tilrettelagt i samarbejde med den lokale ordensmagt.

Nogle havde medbragt skilte med slogans - andre fremstillede den på stedet... Foto: Johnny Pedersen
Rådhuset i Viborg blev ikke besat - men beklædt med et antiracisme-banner. Foto: Johnny Pedersen
Black Lives Matter-demonstrationen med udgangspunkt ved Viborg Rådhus samlede mange lokale unge. Foto: Johnny Pedersen
Tahmina Jabarkhiel var som medarrangør overvældet over den store opbakning til antiracisme-demonstrationen fredag i Viborg. Foto: Johnny Pedersen
Black Lives Matter-demonstration i Viborg. Foto: Johnny Pedersen
Black Lives Matter-demonstration i Viborg. Foto: Johnny Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Lommetyv på spil ved ishuset: Politiet opfordrer til ekstra opmærksomhed i sommerlandet

Sport

Økonomisk fordel og signalværdi - Viborg FF vil slå Vendsyssel og definitivt sikre sig andenpladsen

Annonce