Annonce
Rundt om Viborg

Den gang man kunne få alt til jul i Kølvrå

Det hedder stadig Torvet i Kølvrå, men butikstorvet er nu fortid og næsten alle forretningslokaler er i dag blevet beboelse. Arkivfoto

For 60 år siden kunne »husmoderen« ifølge »Kølvraa Julepost« købe alt til jul i den nye og moderne flyverby.

Annonce

Hen over sommeren 2015 bragte folkebladet en artikelserie om byen Kølvrå, dens opståen, udvikling og delvise afvikling. Eller i hvert fald forandring, som det kan siges med et neutralt udtryk.

Frede Hansen og Georg Mogensen er blandt de torvebeboere, der tidligere selv har drevet butik. Arkivfoto: Preben Madsen

Det blev blandt andet beskrevet, hvordan Kølvrå med Torvet fik landets første, egentlige butikstorv med en række forskellige specialforretninger og servicevirksomheder. Og hvordan butikkerne i 1960'erne og 1970'erne næsten alle forsvandt som et resultat af udviklingen, herunder den stigende bilisme.

Annonceskriftet Kølvraa Julepost anno 1955 opfordrede entydigt kølvråboerne til at lægge al deres julehandel i byens forretninger - og det var der mulighed for dengang.

For 60 år siden var Kølvrå stadig en ny by sprængfyldt med optimisme og gå-på-mod. En by, hvor handelslivet blomstrede i takt med, at »flyverbyen« blev bygget hus og for hus.

Kølvrå blev til på få år i begyndelsen af 1950?erne. Her et luftfoto taget under byggeperioden. Foto: Karup lokalhistoriske arkiv

Alligevel fandt de handelsdrivende det åbenbart betimeligt at agitere for, at indbyggerne huskede at handle lokalt. I hvert fald udgav de handlende i begyndelsen af december 1955 annonceskriftet »Kølvraa Julepost«, hvor forsiden består af en lang artikel om alle fordelene ved at lægge al julehandel indenbys.

Den tidligere brugs er eneste torvebygning, som stadig minder om det en gang så sprudlende handelsliv i Kølvrå. Arkivfoto

»Hvorfor tage til Herning eller Viborg for at handle, når de kan få alting i Deres egen by,« som det hedder i artiklen.

Der peges også på, at Kølvrå jo med sin samling af butikker er nem, hurtig og praktisk at handle i. For at understrege denne pointe, følger artiklen en fiktiv Fru X, »en lille, moderne og praktisk husmoder«, der ved at arbejde sig i gennem butikskomplekset fra den ene ende til den anden får klaret alle juleindkøb i en ruf. At det var »husmoderen«, der stod for alle familiens juleindkøb, var på den tid tilsyneladende ikke noget tema...

Annonce

Med penge i pungen

I hvert fald begynder fru X med at hæve penge i Handelsbanken hos bankbestyrer Georg Pørksen, hvis søn, Hans Georg Pørksen, i øvrigt også blev bankmand.

Med penge i pungen går hun til slagter Laurits Jensen, der »har alt, hvad en ung husmoder kan tænke sig at servere for sin herre og husbond«.

Derefter går fru X videre til manufakturhandler Wagner Jacobsen og køber »nyttige gaver« til børnene.

Næste stop er at aftale med malermester Frode Pedersen, at han skal »friske« farverne i køkken og gang op til jul, lige som installatør Jens Nørskov lover at ordne en defekt stikkontakt, som fru X i parantes bemærket hellere vil have en fagmand end sin mand til at klare...

Videre på indkøbsturen køber fruen ind i brugsen, før hun sætter noget fodtøj til reparation hos skomager Osvald Th. Frandsen (hvis enke, Signe Frandsen, folkebladet fortalte om i sommer i forbindelse med serien om Kølvrå).

Bagefter afleverer fru X en fin kjole til rensning i Jet-Renseriet, hvorefter urmager Svendsen besøges for at få repareret hr. X's armbåndsur samt købe et nyt ur i julegave til et af børnene.

Hos frisørmester Børge Würtz (der drev sin salon i adskillige årtier og var en af de sidste forretningsdrivende på Torvet) bliver et andet barn afleveret til juleklipning, lige som fru X selv aftaler en tid, »for hun skulle jo gerne nå at blive permanentet før jul...«

Annonce

Cykel og legetøj

På sin tur når fruen også omkring cykelhandler Jens Damgaard for at købe en cykel til sit ældste barn og et legetøjstog til det yngste (den gang var det meget almindeligt, at cykelhandlere også var legetøjshandlere - red.).

I mejeriudsalget køber fru X derefter mandelgaven. Derefter betaler hun sig til juledekorationer fremstillet af gartner Svend Aage Jensen, lige som hun køber julehæfterne i kiosken, som også ejes af gartneren.

Videre spadserer fruen til Tatol (den tids »Matas« i særligt de mindre byer - red.), hvor hun køber »nyttige gaver« til familiemedlemmer, som der skal sendes pakker til, og til sin mand.

Samme »husfader« tænkes der også på, når fru X sammen med sine børn lader sig forevige hos fotograf Lund.

Bagefter bestilles der dessertis til 1. juledag hos vognmand Kaj Jensen (der åbenbart også leverede andet end køreture).

Bestilles julebrød skal fru X også have gjort - hos bagermester Viggo Skovdahl - lige som købmand J. W. Sørensen bliver tilgodeset angående indkøb af rødvin samt cognac til kaffen og en æske »gode cigarer« til bedstefar.

Annonce

Tiderne skifter...

Endelig når den travle fru X også på en og samme indkøbstur at kigge indenfor hos blikkenslagermester Børge Westergaard, som skal komme og reparere gasovnen og en dryppende hane i badeværelset.

Således oplyst om mulighederne konkluderer Kølvraa Julepost-skribenten anno 1955, at »nu må De, som tvivlede, vel give os ret i, at der ikke findes noget andet sted, hvor det er lettere at besørge julehandlen end her i Kølvraa hos Deres Egne handlende, vel?«.

I hvert fald viser opremsningen af butiksdrivende og håndværkere, at det meste fandtes indenbys i Kølvrå for 60 år siden. Lige som det kan konstateres, at der i dag ikke er en eneste butik eller håndværker på Torvet, hvor alle de tidligere forretningslokaler i dag er indrettet til bolig.

»The Times They Are A' Changing...,« som Bob Dylan sang allerede i 1960'erne....

Annonce
Annonce
Viborg

Et sidste farvel til Carte Blanche

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Få overblikket: Her er de nye restriktioner, der gælder fra mandag

Viborg

Udlændingeministeren er ikke dommer

CORONAVIRUS

Live: Alkoholregler får Netto og Føtex til at lukke tidligere

Annonce