Annonce
Viborg

Den levende jernalder trak folk til Hvolris

En familie fra Suldrup i Himmerland benyttede et familie-sommerhus i Hjarbæk til udflugter i sommerferien. Også til Hvolris, hvor de her får forklaret, hvordan myremalm kan laves om til jern. Det er fra venstre Hanne Meldgaard, Anna på to år, Niels på fire år og Jacob Pindstrup. Foto: Louis Schmidt-Lund.
Ivrige frivillige er uundværlige for Hvolris Jernalderlandsby. Det nød publikum godt af i ugen med levendegørelse.

BJERREGRAV: Publikum i alle aldre, men ikke mindst børnefamilier, fandt vej til Hvolris Jernalderlandsby, da der i sidste uge var levendegørelse af livet i jernalderen.

Det var uge 29, kendt som Hellerup-ugen, hvis man tænker på Skagen. Det er dog ikke lige den retning, de mange frivillige i jernalderlandsbyen havde i tankerne forinden. For mange af dem holder troligt fast i, at netop den uge skal man trække i historiske gevandter og leve sig et par tusinde år tilbage i tiden.

- Vi oplever ofte, at det er børnene, som gerne vil fortsætte med at komme her, siger Ida Kirk, som i 10 år har arbejdet i jernalderbyens ”kantine”, bestående af et udendørs bål samt et overdækket område med en primitiv lerovn. Den skal varmes op hele dagen, så der om aftenen kan laves mad i den, kun på varmen, ikke på gløderne. Ida Kirk har desuden en lille ekstra opgave, da hun hjælper besøgende børn med at lave jernalderperler i ler. Perlerne får børnene så med hjem, når de er brændt.

Annonce

Carl Lucas, 19 år og fra Aarhus og Line Larsen, Aalborg, 20 år, er et godt eksempel på, det er en speciel uge, man vil være med til, Carl på niende år og Line på fjerde år. De synes, det er rigtig hyggeligt at være i Hvolris og deltage i forskelligt arbejde.

Men heldigvis dukker der også nye, unge op, som bliver grebet af den specielle periode op til vikingetiden. En af dem er 14-årige Sander Hou Hedegaard fra Hammershøj, efter at han var med til ulddag med Viborg Museums skoletjeneste.

Det viste sig, at han havde talent for tvinde, processen med at sno to uldtråde sammen, inden trådene skal videre til den store væv.

- Jeg er lidt grebet af at prøve de ting, der er her. Jeg har også prøvet at være smed, fortæller Sander.

Men i år tvindede han mest, og i det hele taget var processen fra at klippe fåret, karte ulden, spinde og tvinde og væve et meget vigtigt job i jernalderen. Det gav klæder til folk i hele perioden, men især i den sidste del af perioden skete der noget ekstraordinært.

- Det varede lige så længe at lave et sejl til et vikingskib som at bygge skibet, så sejlet har været utrolig kostbart, fortæller Lis Søndergaard fra Øby, også frivillig, men med tilknytning til skoletjenesten, hvor hun har lært Sander op.

Hel uvurderlig indsats

Hanne Sørensen, daglig leder i Hvolris, er godt tilfreds med forløbet af ugen med levendegørelse. Der var pænt med gæster i det fine vejr, og flere havde madkurv med og blev hele dagen, nogle gik også ture en den områdets smukke natur.

- De frivillige er vores bonus, og heldigvis er der mange familier, som gerne vil være her. I år havde vi lidt problemer med bueskydningen, men et ældre ægtepar med forstand på bueskydning tog tjansen, hvilket har givet gæsterne en ekstra oplevelse, siger Hanne Sørensen.

Også på anden vis forkæler frivillige og sponsorer Hvolris Jernalderlandsby. I foråret fik stedet leveret en ordentlig bunke pil ganske gratis, og frivillige har så renoveret pilehegnene rundt om landsbyen.

Endelig er der jo den flok mænd og drenge, som bakser med at fremstille jern, som har givet navn til perioden. Det er en flok fra Ribe i syd til Thy i nord, som er med til levendegørelse flere steder i landet, ikke mindst i forbindelse med vikingetiden.

I år havde de sat sig som mål, at det udvundne jern skulle laves om til stål. Det kræver dog en speciel ovn, der kan hæve temperaturen over de 1200 grader ved jernindvinding og op til 1500 grader. Det er konditionen for at lave jern om til stål.

- Det har vi arbejdet på i fem år, for vi har som mål at lave vores eget Ulfberth sværd. Det er et specielt sværd med inskription fra perioden 600 til 800, og i år lykkes det. Tror vi, ellers prøver vi igen til næste år, siger Carl Danielsen og klapper tillidsfuldt den ovn, gruppen lavede først på ugen.

Annonce
Navne For abonnenter

Emil er medejer af succesfuldt Viborg-firma - har ikke mere end afgangseksamen fra folkeskolen: 'Unge mennesker skal passe på ikke at overuddanne sig'

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Familievirksomhed blev bygget på resterne af en konkurs og endte på en vindblæst mark - nu jubles der over de første 40 år

Kultur For abonnenter

Søskende fra Viborgs kulturskole i fornemt selskab: Nej, klassisk musik er ikke bare Mozart og andre døde komponister

Kultur

Dans på åben gade, operasang fra balkon og åbne døre en masse: Kulturnatten i Viborg er lige om hjørnet

Rundt om Viborg For abonnenter

Mød 'Græskar-Rasmus' - han har intet mindre end 20.000 græskar derhjemme

Viborg

Politikerne har gratis mad med til dig: Midtbyen til debat fredag på Nytorv

Viborg For abonnenter

Her er ugens seneste regnskaber fra Viborg

Viborg For abonnenter

Begår du alvorlig kriminalitet, får du navnet i avisen

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Rundt om Viborg

'Nej, I får ikke min jord': 240 meter cykel- og gangsti er udsat på ubestemt tid

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Viborg

Donation: Bilka sender en kvart million i Grusgraven - en million mere kan være på vej fra kommunen

Bjerringbro For abonnenter

Gravemaskinerne skulle have været i gang: Ambitiøst å-projekt forsinkes yderligere - bygges ad to omgange

Debat

Stop klapjagten på Midtjyllands Lufthavn

Annonce