Annonce
Viborg

Den livsvigtige maskine gør stadig folk nervøse

I Røde Kors-butikken på Marsk Stigs Vej blev årets Hjertestarterdag markeret. Her er Karen Inga Astrup i gang med førstehjælp. Foto: Mette Løgstrup
Årets Hjertestarterdag blev markeret i Røde Kors butikken på Marsk Stigs Vej, hvor både ansatte og kunder kom på prøve, da førstehjælpen skulle repeteres.

Viborg: - Tryk, tryk, tryk, tryk, tryk, tryk...

Hjertestarteren gentager ordren igen og igen. 30 gange helt præcist. Så skal der pustes. 75-årige Karen Inga Astrup ligger foroverbøjet indover dukken, mens hun lytter til dukkens manglende åndedræt. Hun puster igen - lidt for hårdt mener instruktøren.

- Ej, jeg var næsten ved at blæse ham helt ud! Det er altså lidt sværere, end jeg husker, siger hun og kigger op, mens hendes hænder stadig ligger på dukkens bryst.

For syvende år i træk afholdes den årlige Hjertestarterdag onsdag overalt i hele Europa. I Viborg bliver dagen blandt andet markeret i Røde Kors-butikken på Marsk Stigs Vej, hvor førstehjælpsinstruktør Dirch Lind guider både kunder og ansatte gennem hjertemassage og brug af hjertestarter.

Karen Inga Astrup er ansat i genbrugsbutikken, og hun vil gerne have opfrisket førstehjælpen, når nu chancen byder sig. Hun har to gange før været på førstehjælpskursus, men hun har heldigvis aldrig haft brug for det i den virkelige verden.

Annonce

Hjertestarterdagen 2019

Det er syvende år i træk, at Hjertestarterdagen arrangeres efter et initiativ fra EU-parlamentet.

Formålet er, at flere danskere skal lære at give hjerte-lungeredning og bruge en hjertestarter, så flere overlever hjertestop uden for hospitalerne.

I Danmark får 4000 mennesker årligt hjertestop uden for hospitalerne. 13 procent af dem overlever.

Overlevelsen kan være op mod 50-70 procent, hvis der bruges en hjertestarter inden for de første tre til fem minutter.

En hjertestarter er let at bruge og kan ikke fejlbetjenes. En indtalt stemme i hjertestarteren giver trinvis instruktion til førstehjælperen.

Hjertestarteren er vigtig

I genbrugsbutikken har Røde Kors Viborg med Dirch Lind i spidsen opstillet bannere med balloner og lagt både voksen- og børnedukker frem til genoplivning. Flere aspiranter har i løbet af formiddagen været forbi og forsøge sig med førstehjælpen, men dagens helt store tema er de to hjertestartere, godt nok demo-udgaver, der ligger klar til de nysgerrige kunder.

Af en eller anden grund virker de to farvestrålende maskiner skræmmende på folk. Det oplever førstehjælpsinstruktøren Dirch Lind ofte til sine kurser, og det virker også til at være tilfældet i dag. Netop derfor er han rigtig glad for, at der bliver afholdt en hjertestarterdag, hvor der kommer mere fokus på de livsnødvendige maskiner.

- Det er vigtigt, at vi får forklaret folk vigtigheden af hjertestarterne. Mange er gode til at komme i gang med hjerte-lungeredning, men det er også meget vigtigt, at man får gang i en hjertestarter. Det er en skam, at folk er nervøse for at tage hjertestarterne i brug, for det ville kunne redde mange liv, siger Dirch Lind og fortsætter:

- Men det er min erfaring, at hvis først man har set en hjertestarter i brug, så tør man i højere grad selv bruge den, hvis det bliver nødvendigt.

Røde Kors-butikken på Marsk Stigs Vej har selv en hjertestarter hængende, det samme gælder Sanistål lige overfor. I hele Viborg Kommune findes der 326 hjertestartere, hvoraf størstedelen er tilgængelige døgnet rundt.

De to hjertestartere kan det samme, men ser meget forskellige ud. Der findes ifølge førstehjælpsinstruktøren et utal af forskellige hjertestartere i Danmark.
Midt i Røde Kors-butikken havde Dirch Lind opstillet sin minikursus for nysgerrige førstehjælps-aspiranter.
Der var både mulighed for at prøve genoplivning på voksen- og børnedukker.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Klar tysk melding om grænseåbning: Åbne sluser til Poetzsch og Calle fra 15. juni

Annonce