Annonce
Rundt om Viborg

Den olympiske ild brænder i Låstrup

Alle, unge som gamle, kan være med, når der er farmerturnering under Låstrup Byfest. Foto: Morten Pedersen.

Alverdens atleter fyldte Låstrups olympiske arena lørdag formiddag. De kæmpede sig gennem det, arrangørerne beskriver som kulminationen på den ugelange byfest.

Annonce

Låstrup: Det olympiske stadion er fyldt, godt nok ikke til bristepunktet, men en voldsomt stor del af Låstrups knap 200 indbyggere er tilsyneladende til stede, da John Williams' olympiske fanfare fra 1984 brager ud af højtaleranlægget.

Til tonerne af den bombastiske musik marcherer alverdens repræsentanter ind på græsset til årets farmerturnering under Låstrup Byfest, som i år står i de olympiske ringes tegn. Og den får ikke for lidt.

Ved indmarchen under et "rigtigt" OL går atleterne ved siden af hinanden, og vinker til det trods alt lidt større publikum, men her i Låstrup er der gjort langt mere ud af entréen.

Først kommer Grækenland, hvis deltagere, klædt i hvidt, trækker en vogn med levende, atletiske statuer. Dernæst kommer Australien, USA, Brasilien og Asien, hvoraf sidstnævnte naturligvis trækker et bordtennisbord på en trailer efter en havetraktor.

- Hold kæft, hvor er det godt lavet, mand, råber en solbrilleklædt herre i ren begejstring blandt de mindst 100 tilskuere.

Man kan snildt sige, at hele verden er samlet i Låstrup denne lørdag formiddag, og hvert eneste land repræsenterer et lokalområde i eller uden for Låstrup.

Men det skal skam ikke alt sammen handle om hele verden, for straks, da alle de deltagende lande har stillet sig i geled med olympiske fakler placeret foran sig, bryder hele pladsen ud i "Blæsten går frisk over Limfjordens vande". Det er nok aldrig set til et rigtigt OL.

Henriette Lyngsø Mikkelsen har været med til at arrangere byfest i Låstrup i intet mindre end 19 år, og for hende er den olympiske farmerturnering kulminationen på festlighederne.
Annonce

Samlingspunktet for det hele

I omkring 15 år har den såkaldte farmerturnering været et fast programpunkt under den godt en uge lange byfest i Låstrup, og ifølge én af arrangørerne udgør den kulminationen på den forgangne uges mange festligheder.

- Den er samlingspunktet for det hele. Det er her, børnene kan være med, og hvor de voksne ter sig åndssvagt og er helt nede på børnenes niveau, siger Henriette Lyngsø Mikkelsen, som er med i den seks mand store gruppe fra Borup Idrætsforening, der står bag den årlige byfest.

Det er tydeligt, at alle kan være med, men allerede efter fællessangen må en af Brasiliens absolut yngste deltagere dog i et kort øjeblik udgå, da hun græder. Men det gør ikke så meget, for med på hendes OL-hold er også det, der må formodes at være hendes mor.

Netop det med at samle alle i lokalområdet, børn og voksne, sportsinteresserede og boldmongoler, landsbyboere og landsbytosser, er netop det, farmerkonkurrencen kan, lyder det fra Henriette Lyngsø Mikkelsen.

- Farmerkonkurrencen betyder rigtig meget for byfesten, og den rammer meget bredt. Det er vores måde at trække folk herop, som måske ikke kommer her til daglig, siger hun.

Indmarchen ved Låstrups olympiske lege var noget af et syn. Her er det holdet fra Asien, som efter en havetraktor trak et bordtennisbord.
Annonce

Ilden brænder videre

Festlighederne i Låstrup, som hele ugen har stået i det olympiske tegn, begyndte med sankthans-fejring fredagen før, og denne lørdag er det værd at gøre status over byfesten.

I den forbindelse skal man ikke tale med mange til de låstrupske olympiske lege, før man finder ud af, at der tegner sig et billede af en vellykket uge med masser af godt sammenhold.

- Det var helt naturligt, at vi skulle herover. Farmerturneringen er den begivenhed, der kommer én gang om året, hvor alle ser hinanden igen, og det er supergodt. Det sammenhold, der er her i Låstrup, er helt fantastisk, siger Jesper Svendsen, som er vokset op i byen og er taget hertil hjemme fra Skals for at overvære farmerkonkurrencen med sin niårige søn, Malthe.

Henriette Lyngsø Mikkelsen vil vurdere årets byfest til samlet set at have været en succes.

- Det er gået rigtig fint, der har været stor opbakning, og til flere af aktiviteterne har vi været flere end nogensinde. På den måde har det været en succes igen, siger hun.

Låstrups olympiske farmerturnering består af en trekamp i disciplinerne fodbold, kaproning og en hemmelig OL-disciplin, som både involverer bueskydning, kæphesteløb og en bevægelsesøvelse.

Efter omkring to timers kampe kan Australiens hold fra Vejlebakken trække sig sejrrigt ud. Holdet vandt nemlig både fodboldturneringen og den hemmelige disciplin.

Nu er landene marcheret ud, og Låstrups olympiske ild er slukket, men mon ikke den i overført betydning brænder videre i lokalsamfundet lige indtil næste års byfest.

Senere på dagen skal Jesper Svendsen og sønnen Malthe være med til Låstrup Byfests familiecykelløb. Han mener, at sammenholdet i Låstrup er noget helt specielt.
Alle de deltagende lande havde tydeligvis gjort meget ud af outfittet.
Låstrup Byfest begyndte med sankthans-fejringen om fredagen og sluttede lørdag aften med fest i teltet på pladsen ved Borup Idrætsforening.
Annonce
Annonce
Viborg

Faldende elevtal skyld i nedskæringer

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Man gjorde Viborgs børn fortræd

Annonce