Annonce
Kultur

Der dystes i kreativitet på biblioteket

Kreativiteten var i højsædet da biblioteket for første gang bød op til Kreakamp. Foto: Morten Pedersen
Syv hold med et stort overtal af børn konkurrerede onsdag i kreativitet, da Viborg Bibliotek inviterede til Kreakampen 2019.
Annonce

Viborg: Perleplader hænges op i vinduet i Viborg Biblioteks testlab onsdag den 16. oktober. Selvom rummet er fuld af børn og voksne, er der rimelig tyst, for de syv dystende hold har lige færdiggjort deres første udfordring i dagens store kreakamp.

Kreakampen 2019 er arrangeret af biblioteket som en efterårsferie-aktivitet og foregår både onsdag og torsdag. Tilmeldte hold af mellem tre og fire personer får i løbet af dagen tre kreative udfordringer, og den første er netop overstået.

Kreakampens første udfordring handlede om perleplader. Foto: Morten Pedersen
Annonce

For hele familien

Opgaven var "perle-puslerier" og handlede om at bygge en børnebogsfigur i perler. De sidste nystrøgne perleplader bliver hængt op, før vinderne bliver afsløret, og det er Team HAME, som har lavet en Snøvsen og kat i en sæk fra Benny Andersens "Snøvsen og Eigil og katten i sækken".

Holdet er gjort op af far Henrik Lisby, mor Mette Skjødt og døtrene Astrid Axelsen og Emma Skjødt.

- Det er sjovt at være kreativ, siger 12-årige Astrid Axelsen og fortæller om de kreative projekter familien laver derhjemme.

Lige nu er det meget halloween-pynt, men det kan også være øreringe og pyntefigurer.

- Vi laver tingene selv derhjemme, siger Mette Skjødt og fortsætter:

- Hvis en af dukkerne for eksempel har brækket armen, så laver vi selv en gips.

Team HAME får ikke tid til at fortælle mere, for nu går dagens anden opgave i gang.

Annonce

I træværkstedet

- I skal til at hamre, bore og slibe. I skal lidt ud i træ-værkstedet, siger kulturmedarbejder og selvudnævnt altmuligmand Niels Buus.

Han er hentet ind for at give praktisk hjælp med værktøjet og for sammen med børnekulturformidler Lone Korsholm-Madsen og læringsmedarbejder Janni Lybech, der står bag Kreakampen, at være dommere i konkurrencerne.

Opgave nummer to kræver altså en anden slags kreativitet. Holdene skal bygge et bæredygtigt møbel af bibliotekets kasserede bøger, træ, gamle mørklægningsgardiner, metal, ledninger og hvad der ellers er at finde af anderledes genbrugs-materialer.

Tilbage ved Team HAME har familien besluttet at lave en reol. De har fat i flere stykket hullet finer.

- Jeg synes, vi skal bruge vores gode bog igen, siger Astrid Axelsen og lægger Ligestillingsloven på bordet til grin fra familien.

Det bliver dog ikke den bog men i stedet en Tintin-tegneserie, der bliver klippet ud og limet på.

Team HAME forsøgte i dagens anden udfordring at bygge en reol af genbrugsmaterialer. Foto: Morten Pedersen
Annonce

Bæredygtigt genbrugskoncept

Kreakampen foregår både onsdag og torsdag på hovedbiblioteket og Lone Korsholm-Madsen havde været spændt på, hvordan det ville gå.

- Men jeg synes allerede, det kan noget, siger hun, da folk er midt i anden udfordring.

Hun og Janni Lybech ville gerne lave et værksted med nogle af alle genbrugsmaterialerne fra biblioteket, fordi det er vigtigt at være bæredygtige. Og med lidt inspiration fra et lignende koncept på DR Ultra, kom Kreakampen 2019 i stand.

Der bliver malet og lavet dekupage, og der er larm fra nogen, som saver og hamrer. Med alle de kreative møbel-projekter i rummet bliver det ikke nemt for juryen at vælge en vinder.

- Det er svært, for de er alle sammen brandgode, og man kan se stoltheden i deres øjne, siger Janni Lybech.

Deltagerne i Kreakampen kom i alle størrelser. Foto: Morten Pedersen
Mette Skjødt, Emma Skjødt, Astrid Axelsen og Henrik Lisby udgjorde tilsammen Team HAME, der vandt dagens første dyst i perleplader. Foto: Morten Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Minister får syn for sagen

Annonce