Annonce
112

Der er blevet længere mellem mobilerne i bilerne: 16 i kommunen har fået et klip i kørekortet

I løbet af sidste uge havde politiet over hele landet øget fokus på uopmærksomhed i trafikken. Der blev foretaget flere kontroller - blandt andet her på Gl. Aalborgvej sidste torsdag. Arkivfoto: Morten Pedersen.
Efter to en halv uge kan politiet nu så småt se effekterne af at kunne klippe i mobilbrugende bilisters kørekort. I Viborg Kommune har 16 personer indtil videre fået et klip.

Viborgegnen: Det er endnu svært at sige noget overordnet om, hvad den skærpede straf for at bruge mobilen bag rattet har haft af effekter. Men hos Midt- og Vestjyllands Politi ser man en helt klar tendens efter to en halv uge med den nye lov: Der er blevet færre af de håndholdte mobiltelefoner i bilerne.

Det fortæller Jørgen Christensen, som er leder af færdselsafdelingen i den lokale politikreds.

- Vores kontroller i sidste uge viste, at der er længere imellem dem, og det er rigtig positivt, siger han.

I sidste uge havde politiet over hele landet ekstra fokus på uopmærksomhed i trafikken. Det havde man, fordi uopmærksomhed er involveret i intet mindre end hver tredje dødsulykke i trafikken - og så passede det jo meget godt med, at strafskærpelsen for brug af mobil i bilen netop var trådt i kraft.

I løbet af ugen gennemførte politiet en lang række trafikkontroller i hele det midt- og vestjyske område, og nu er resultatet af kontrollerne gjort op.

Annonce

Før i tiden så vi, at mobiltelefonen var oppe ved øret. Nu ser vi, at flere sidder med den et sted mellem kroppen og rattet og er i gang med at være på nettet, læse SMS'er og sådan noget. Det er en udvikling, der bekymrer os, for i forhold til farlighed er det langt værre, når man har mobilen mellem krop og rat, fordi man så har øjnene væk fra kørebanen

Jørgen Christensen, leder af færdselspolitiet, Midt- og Vestjyllands Politi

Gode takter

Det viser sig, at 109 personer i hele kredsen har fået et klip i kørekortet siden strafskærpelsen 10. september - 16 af disse er fra Viborg Kommune, hvor politiet i øvrigt gennemførte ni kontroller i løbet af sidste uge.

Til sammenligning blev der på kredsplan i løbet af hele sidste år skrevet 1779 bøder til mobilbrugende bilister. Det tilsvarende tal for i år ligger allerede nu på 1700, og det får politiets færdselsleder til at gætte på, at tallet fra sidste år nok skal blive overhalet i år.

109 klip på godt 14 dage er mange, medgiver Jørgen Christensen, men det skyldes med stor sandsynlighed, at politiet i løbet af sidste uge gennemførte så mange kontroller, fortæller han. Han fastholder, at der er blevet længere mellem mobilerne i bilerne.

- Vi synes, at der er rigtig gode takter. Men vi synes også, at det er ærgerligt, at der allerede er 109, der har fået klip i kørekortet på 14 dage, og at det måske var det, der skulle til, for at folk ville ændre adfærd. Det jo ærgerligt, at vi er nødt til at begynde at påvirke bilisternes kørekort for at få dem til at ændre adfærd, siger Jørgen Christensen.

En bekymrende tendens

Ikke desto mindre ser det ud til, at det er lovændringen, der har fået bilisterne til at ændre adfærd i forhold til de håndholdte mobiltelefoner.

- Jeg tror, at den mediemæssige bevågenhed sammen med frygten for at få et klip i kørekortet har gjort, at nogen har bestemt sig for at lade den ligge i lommen - eller for at købe en holder eller et håndfrit sæt til telefonen, siger Jørgen Christensen.

Hos politiet har den seneste uges kontroller naturligvis givet grund til glæde over, at færre bilister lader sig forstyrre af telefonens fortryllende skærm. Men den seneste tids trafikkontroller har også vist en ny, bekymrende tendens, fortæller Jørgen Christensen.

- Før i tiden så vi, at mobiltelefonen var oppe ved øret. Nu ser vi, at flere sidder med den et sted mellem kroppen og rattet og er i gang med at være på nettet, læse SMS'er og sådan noget. Det er en udvikling, der bekymrer os, for i forhold til farlighed er det langt værre, når man har mobilen mellem krop og rat, fordi man så har øjnene væk fra kørebanen, siger han.

Seks gode råd til mere opmærksomhed i trafikken

  • Drop mobilen og sociale medier, når du kører bil
  • Hold ind til siden, hvis du skal indstille din GPS eller ringe
  • Hold ind til siden og få ro i bilen, hvis børnene er urolige og kræver din opmærksomhed
  • Lad være med at lede efter ting, du taber. Kør ind til siden - eller vent, til du kommer frem
  • Kig på trafikken, også mens du taler med dine medpassagerer
  • Få andre i bilen til eksempelvis at skrue låget af din vandflaske, taste på GPS, række dig solbriller og så videre

Kilde: Rådet for Sikker Trafik

Gangbroen over den sydlige del af Indre Ringvej er et yndet sted at stå for politiets færdselskontroller i Viborg. Tidligere har politiet fra broen nemt kunnet give bøder til 15-20 mobilbrugende bilister i løbet af en time eller to. Det antal er dog faldet drastisk den senere tid, lyder det fra færdselslederen. Foto: Google Maps.
10. september blev der strammet op på lovgivningen om brugen af alt såkaldt kommunikationsudstyr, således at man nu - oven i bøden - får et klip i kørekortet for at betjene sin mobiltelefon, tablet eller gps under kørslen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport For abonnenter

Se billederne: Stor fest i Tinghallen - her er alle Viborgs sportsmestre

Annonce