Annonce
Erhverv

Der er gode muligheder i græsprotein, biogas og biomasser

Der er store muligheder i blandt andet proteiner fra græs. Foto: Agro Business Park
På en konference i Foulum fremlægger man i april resultaterne af 11 projekter, der har afdækket mulighederne for at skabe nye forretninger inden for bioøkonomien.

Foulum: Den grønne omstilling af samfundet kræver nytænkning og nye løsninger, både når det gælder energiforsyning og landbrugs- og fødevareproduktionen. En række virksomheder i Region Midtjylland er allerede i gang, og på en konference 15. april 2020 på Aarhus Universitet i Foulum er aktørerne klar til at afrunde og konkludere på ikke færre end 11 projekter, der alle har afdækket mulighederne for at skabe nye forretninger på basis af bioøkonomien.

Projekterne er en del af Region Midtjyllands Udviklingsprogram for Bioøkonomi, og aktørerne spænder bredt – fra universiteter og vidensinstitutioner til kommercielle virksomheder.

- Bioøkonomiprogrammet og de resultater, der er opnået, er et eksempel på, hvad vi kan opnå, når partnerskaber arbejder sammen omkring konkrete problemstillinger relateret til regionale styrkepositioner. Det bliver en rigtig spændende konference, som sætter punktum for et godt og spændende regionalt bioøkonomiprogram og giver retning for de kommende års arbejde inden for dette felt, siger kontorchef i Regional Udvikling ved Region Midtjylland Rolf Johnsen i en pressemeddelelse.

- Regions Midtjyllands program har bidraget til at modne og forretningsgøre spændende nye bioøkonomiprojekter, og vi glæder os at se, at flere projekterne er godt på vej til at blive kommercialiseret, siger bioøkonomichef ved SEGES, Lars Villadsgaard Toft i pressemeddelelsen.

Annonce

Behov for viden

- Projekterne viser, at der er et stort forretningsmæssigt potentiale ved den grønne omstilling, men også at der fortsat er et stort vidensbehov. Det gælder både i forhold til at sikre, at de bioraffinerede produkter er konkurrencedygtige, og ikke mindst at kvaliteten er på linje med sammenlignelige produkter, siger erhvervskoordinator Margrethe Høstgaard fra DCA, Aarhus Universitet.

På konferencen vil man fra flere vinkler belyse mulighederne i at udvikle grøn bioraffinering fra græs og arbejdet med biogas-produktion, men også udvikling af grøn biomasse til fødevarer og biobaserede vækstsubstrater til planteproduktion er nogle af de aktiviteter, der vil blive præsenteret.

En række projekter

Programmet har bidraget til at udvikle en række projekter, der efterfølgende har modtaget tilskud fra Grønt Udvikling og demonstrationsprogram (GUDP) under Miljø- og Fødevareministeriet. Bl.a. har det konsortium, der netop har modtaget tilskud til etablering til et prototypeanlæg til grøn bioraffinering på Ausumgaard i Vestjylland, fået etableret det nødvendige faglige udgangspunkt gennem bl.a. Region Midtjyllands bioøkonomiprogram.

Region Midtjyllands bioøkonomiprogram har været administreret i samarbejde mellem Agro Business Park, DCA, Aarhus Universitet og videncentret SEGES, der er en del af brancheorganisationen Landbrug og Fødevarer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce