Annonce
Viborg

Der er kommet styr på forbruget - men straffen falder alligevel

Forvaltningen på Viborg Rådhus har arbejdet ihærdigt på at sænke udgifterne i årets sidste tre måneder. Det er lykkedes uden drastiske tiltag, men ved at appelere til de forskellige områder om, at de skal forsøge at holde igen. Arkivfoto: Morten Dueholm
Selvom der lokalt er blevet arbejdet hårdt i Viborg på at holde igen med udgifterne, så kommer andre kommuners budgetoverskridelser til at koste Viborg millioner af kroner i straf.

Viborg: Et kollektivt straffesystem betyder, at Viborg Kommune sammen med landets 97 øvrige kommer til at punge ud til staten.

Det konstaterer en ærgerlig Ulrik Wilbek (V), borgmester i Viborg Kommune.

Han har ellers god grund til at rose sin forvaltning på det lokale rådhus, idet den ser ud til at lande Viborg Kommunes udgifter, så man ikke bruger mere, end man har budgetteret med.

Sent i år fik de ansatte rundt om i forvaltningerne besked på, at de samlet skulle bruge 43 millioner kroner mindre i årets sidste tre måneder, end de havde tænkt sig. Senere blev det tal øget med 10 millioner kroner, fordi pris- og lønstigninger ikke havde været så høje som forudset.

Da det kommunale økonomi- og erhvervsudvalg onsdag var samlet, lød den seneste opdatering, at man i Viborg Kommune var nået i mål.

- I hvert fald er vi så tæt på nul, som vi kan komme. Det ser ganske fornuftigt ud, siger Ulrik Wilbek.

Helt begejstret er han dog ikke. Det er nemlig sådan, at hvis andre kommuner overskrider budgetterne - og den samlede kommunale serviceudgift dermed er for høj - så vanker der en straf til alle.

- Og det ser desværre ud til, at man i det store hele går mellem en halv og en hel milliard kroner over budgettet, siger Ulrik Wilbek.

De kommuner, som er skyldige i overskridelserne, skal betale det beløb, som de har overskredet rammerne med. Det kommer Viborg Kommune trods alt ikke til, fordi den formåede at bremse op i ordentlig tid, så arbejdet er langt fra spildt.

- Vi har henstillet til, at man har holdt igen, og det har man været god til de fleste steder, konstaterer Ulrik Wilbek.

Det var Folketinget, som i 2012 vedtog den budgetlov, som skulle sikre, at kommunernes serviceudgifter ikke fik lov til at løbe løbsk.

Afhængig af størrelsen på det samlede, overskredne beløb risikerer Viborg Kommune at skulle punge ud med mellem fem og 10 millioner kroner.

Samme logik ses i øvrigt på skatteområdet, hvor der også venter en udgift, fordi for mange kommuner har hævet skatten - mens kun én har sænket den. Størrelsen på den straf er også endnu ukendt. Det er en kompliceret sag, som regnedrenge i et ministerium et sted skal til at finde ud af.

Et bud fra Viborg Kommune lyder på mellem tre og fem millioner kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Klar tysk melding om grænseåbning: Åbne sluser til Poetzsch og Calle fra 15. juni

Annonce