Annonce
Debat

Der er mange myter om den hvide hest

Den hvide hest Malgré Tout. Genforeningen.

Læserbrev: Artiklen "Myten om kongens hvidkalkede hest" i søndagstillægget ”Genforeningen” den 9. maj i år kan muligvis skabe en ny myte - hvis f.eks. nogen om ti år finder tilbage til avisens artikel fra i søndags og opfatter det skrevne som "sandheden" om hestens historie,

I artiklen kan man bl.a. læse:

".....Hesten blev fragtet til Taps, hvor kongen besteg hesten og red de få kilometer til grænsen....."

Annonce

Fakta: Kongen satte sig i sadlen på en mark cirka 800 meter fra den slettede grænse. Her red han for første gang på Malgré Tout, inden jubelturen mod grænsen kunne starte. Hesten havde indtil da været opstaldet på Dalhavegård i Åstorp imellem Taps og Christiansfeld.

Videre skriver forfatteren dette:

"....Men myten vil vide, at hesten fra naturens hånd ikke var helt hvid, men havde fået en makeup til lejligheden...." og videreskriver han at hesten var en albino, hvilket mange hestekendere sikkert vil bestride.

Artikelteksten lyder: "...Albinoer kan imidlertid komme til at fremstå med et lyserødt skær, og for at fremhæve hestens ægte farve, fik man den smurt ind i rensevæske. Da prins Knud havde været i kontakt med hesten, var det derfor ikke maling, der smittede af, men rensevæske".

Fakta: Hesten - af racen Irsk Hunter - havde under opstaldning fået "tissepletter" på den hvide pels. Disse blev børstet med wienerkalk/pibeler (jvnf. mariagerfjordguiden.dk), så hesten ved Kongeridtet kunne fremstå hvid og flot, men resterne af den behandling kunne godt smitte af på f.eks. en sort kadetuniform.

Myten om den hvide hest er opstået, da arveprins Knud skrev sine erindringer - ARVEPRINS KNUDS ERINDRINGER" i 1954 på Thorkild Becks forlag. På side 82 skriver arveprinsen bl.a. dette:

.....Fars hest var ikke helt hvid. Vi kaldte den "den kalkede hest". Den havde fået en make up, og den smittede slemt af. Kom vi den for nær med vore sorte benklæder, var de straks helt hvide. Det var en hest, far havde lånt på Visborggaard hos Danneskiold-Samsøes. Den ligger begravet på Visborggaards jorder.

Den hvide hest levede endnu nogle år på Visborggaard efter ridtet over grænsen.

Fakta: Der verserer forskellige årstal for hestens aflivning. 1921, 1922 og 1924 nævnes. 1922 er nok det bedste bud. Hesten blev aflivet på grund af rådnende hove.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF

Viborg FF-træner tripper efter at komme i sving - har en måned til at finpudse og skærpe superligaholdet

Viborg FF For abonnenter

Trænerlegenden Ove C. har altid set et kæmpe potentiale i Viborg FF: Vi blev kaldt de grå mus - men vi var de kloge og flittige mus, som kunne slå de andre

Viborg

Så blev det alligevel til en hvid hue

Annonce