Annonce
Debat

Der er noget, vi har misforstået: Musik er i virkeligheden et sprogfag

Læserbrev: Alle, der taler to eller flere sprog, kender følelsen af, at man aldrig kan sige præcis det samme på to forskellige sprog. Man kan komme tæt på, men der er som minimum altid nuanceforskelle i både konnotationerne og klangen.

Den helt store gevinst ved at kunne tale mere end ét sprog er imidlertid, at det øger mulighederne for at udtrykke sig. At der netop er ting, som man kan sige på et fremmedsprog, der er sværere eller ligefrem umulige at udtrykke på sit modersmål. Spørg bare den uendelige liste af danske sangskrivere, der synger på engelsk i stedet for dansk.

Det, som både dansk, engelsk, tysk, spansk, fransk, arabisk, kinesisk, italiensk og alverdens andre sprog har tilfælles, er naturligvis, at de består af ord. Men ligesom alle ikke er lige gode til sport, er det heller ikke alle, der er lige gode til at udtrykke sig med ord. Heldigvis er der et helt univers af udtryksformer gemt i en tredje kategori: Musikken.

Annonce

Da Danmarks Underholdningsorkester besøgte Viborg den 5. oktober og præsenterede ’Musik-Stafetten’ for elever fra Overlund Skole, Finderuphøj Skole, Hammershøj Skole, Sødalskolen, Brattingsborgskolen og Bjerringbro Skole, handlede det således ikke kun om at give eleverne en underholdende og lærerig kulturoplevelse. Eleverne var nemlig langt fra blot passive tilskuere.

For alle de andre elever bliver ’Musik-Stafetten’ imidlertid en potentielt skelsættende oplevelse.

I det undervisningsforløb, som skoleeleverne gennemgår i perioden frem til selve besøget – hvor de undervejs både møder Underholdningsorkestret og Christine Skou i rollen som underviseren Tante Musika – introduceres de således for det, der kunne kaldes musikkens grundlæggende grammatik: Toner og rytmer.

Præcis ligesom i et sprogfag er fokus i forløbet ikke blot på at lytte, men også på selv at udtrykke sig. Endda ikke kun i form af, at man synger eksisterende sange og laver rytmer til klassiske mesterværker, for eleverne lærer også at komponere deres egne små melodier og rytmefigurer, som de efterfølgende får lov at fremføre sammen med orkesteret.

Selvfølgelig er der elever, der er mindre begejstrede – sandsynligvis fordi det ikke falder dem naturligt at udtrykke sig musikalsk. Det er helt i orden. Alle er heller ikke lige begejstrede for idrætstimerne.

For alle de andre elever bliver ’Musik-Stafetten’ imidlertid en potentielt skelsættende oplevelse, fordi de hermed får serveret en helt ny vifte af værktøjer til at udtrykke sig gennem musikken. Måske ved at synge, spille et instrument, komponere en melodi – eller blot ved at lade musikken stimulere fantasien og åbne op for deres følelser.

Det kan være, de foretrækker blot at være musikalske, uden nogen kigger på, mens andre uden tvivl vil mærke et sus i maven, når de optræder for et publikum og fornemmer den begejstring, musik kan skabe i denne konstellation.

Uanset hvad, åbner ’Musik-Stafetten’ op for musik som noget, man ikke blot lytter passivt til, men som noget man aktivt og kreativt kan udtrykke sig igennem – præcis ligesom det sker med sprogfagene. Netop fordi musik er et sprogfag.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Pludselig stod der en kvart million på kontoen: Hashhandleren anede ikke, hvor de kom fra - påstår han

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Tidsplan er klar: Nu river Bach Gruppen Vesterbro Torv ned

Leder For abonnenter

Vesterbro Torv: Så siger vi snart farvel til ruinen!

Rundt om Viborg

Lystfiskere er bekymrede: Karup Å er misfarvet af okker

Debat

Det er vores forbandede pligt at lytte – især til dem der ikke råber højt

Alarm 112

Husk paraplyen: DMI varsler voldsomme mængder regn

Debat For abonnenter

Vi ved, mordene også kunne ske i Viborg

Debat

Kronik: Hvorfor det er så vigtigt at kunne undre sig?

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Viborg

Forsvaret forurenede bæk: Nu skal kød fra kvæg alligevel testes for giftstoffer

Bolig

Her har Christian IV overnattet: Danmarks billigste 'herregård' til salg

Viborg FF For abonnenter

Viborg FF spillede solid reservekamp mod Hobro - U19-bomber og erfaren Viborg-dreng sprang i øjnene

Sport For abonnenter

Målræven Stine Andersen gør status: - Jeg håber snart, jeg brænder banen af igen

Navne

Mød Sabrina: Selvudnævnt serie- og filmnørd, kulturel storforbruger - og ny kvinde på folkebladets redaktion

Annonce