Annonce
Viborg

Der er penge til at polstre de mest udsatte områder: 'Megaudfordringer' bør være til at klare, mener borgmesteren

Viborg Kommunes budget på cirka 6,5 milliarder kroner skal lægges i de kommende uger. Foto: Andreas Søndergaard
Viborg Kommune har en sund økonomi, og borgmester Ulrik Wilbek (V) forventer ikke de store sværdslag, når budgettet skal lægges. Det siger næsten sig selv, hvor pengene skal bruges.

Viborg: I slutningen af juli rejser byrådspolitikerne til Farsø på et kort ophold. Når de returnerer, har de formentlig et budget med hjem, de alle - eller de fleste i hvert fald - er enige om.

Borgmester Ulrik Wilbek (V) konstaterer, at økonomien i Viborg Kommune som udgangspunkt er god. Der er to store knaster i form af manglende millioner på social- og anbringelsesområdet, og det er her, politikernes fokus vil ligge.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at Viborg Kommunes økonomi ikke er dårlig, så selvom vi har nogle megaudfordringer på familie- og socialområdet, så har vi luft til at løse dem, siger borgmesteren med optimisme i stemmen.

Annonce

Forventer enighed

Kommunens likviditet lyder på omkring 700 millioner kroner, og Viborg Kommune har i forhold til sit nuværende budget lov til at bruge op mod 70 millioner kroner mere om året på sin service.

Viborg Kommune lægger budget for fire år frem, og mens serviceloftet næppe bliver et problem, så skal politikerne dog have øje for likviditeten, minder Ulrik Wilbek om.

- Bruger man først 70 millioner kroner mere om året, så gør man det jo så at sige resten af livet, konstaterer han.

Men i Ulrik Wilbeks optik bliver det dog ikke et problem, at man eksempelvis æder 280 millioner kroner op på øget velfærd i de kommende fire år. Der er nemlig en række indtægter, man ikke kender endnu, og der er flere forskellige knapper at skrue på, forklarer han.

Ulrik Wilbek (V) forventer en fredelig budgetlægning. Arkivfoto: Andreas Søndergaard

Wilbek nævner salget af Vinkelvej, økonomiaftaler, bloktilskud, finanslove, administrative driftsreduktioner og meget andet, som kan polstre kommunekassen, selvom udgiftsniveauet skrues op.

- Så vi kigger ind i nogle forhandlinger, hvor der blandt partierne er bred enighed om, at problemerne på social- og anbringelsesområdet skal løses, vurderer han.

Annonce

Valgløfter

I et valgår kunne man måske forvente, at partierne ville kaste om sig med ambitioner og idéer, men hvis de bliver enige om at udnytte hele servicerammen ved at lægge 60-70 millioner oven i det nuværende budget, så er der ikke mange krummer tilbage at kæmpe om.

Også anlægsbudgettet er nemlig fyldt op med en række store byggerier, som sammenholdt med de voldsomme prisstigninger i byggebranchen ikke efterlader meget råderum.


Bruger man først 70 millioner kroner mere om året, så gør man det jo så at sige resten af livet

Borgmester Ulrik Wilbek (V)


En udskydelse af nogle projekter kan sandsynligvis komme på tale.

- Forvaltningen må komme med nogle bud på, hvad vi kan gennemføre, og hvad vi må vente med, siger Ulrik Wilbek.

Alt i alt forventer han en budgetlægning uden stor dramatik, og de forskellige partiers første forslag til budgettet er da også i en meget sparsommelig afdeling. Dansk Folkeparti ønsker eksempelvis et dannebrogsflag samt et ur i rådhusets multisal.

Ulrik Wilbek kan endnu ikke vide, hvordan budgetlægningen ender, men hans bud lyder, at der bliver enighed om at polstre de to udsatte områder så meget som muligt.

- Kommunen er ikke en bank, og vi skal ikke have voldsomt mange penge stående. Vi skal være ansvarlige, men når vi arbejder med fireårige budgetter, er der også en stor chance for, at vi hele tiden kan have styr på økonomien, og i de næste fire år ser økonomien rigtig godt ud. Derfor forventer jeg også konsensus om, at vi i de næste år gerne vil bruge så meget som muligt, så borgerne kan få den bedst mulige service, siger han.

Annonce
Viborg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Viborg FF For abonnenter

Genlæs livebloggen: Viborg FF lammetævede AaB i Aalborg

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF

Så kom sejren - Viborg FF tævede AaB i vanvittigt målorgie

Viborg FF For abonnenter

Karakterbogen: Flyvende hollændere og mange andre gode Viborg-præstationer

Sport

Spillere tager afstand fra stenkast mod fanbus

Livsstil

Ambulancer er under hårdt pres, men udrykninger til livstruende tilfælde holder tiden

Debat

Slår for mange børn sig på vores folkeskole?

Viborg For abonnenter

Kloge Camille brugte flere ungdomsår isoleret på værelset: Nu knokler hun i timevis med den ko-passion, hun fik ro til at finde

Viborg FF

Fodboldbrag i Aalborg: Viborg-fans angrebet med sten

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Alarm 112

De pårørende er underrettet: Det var en 29-årig mand fra Tjele, der mistede livet på Kjellerupvej - vidner så ham slingre

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Rundt om Viborg For abonnenter

Lokal politiker er optimist: Hjarbæk Fjord vil med de rigtige løsninger få det bedre over de kommende 10-15 år

Sport For abonnenter

Serieoverblikket: Stor spænding inden sidste runde

Viborg

Salg af byggegrunde: Rekorden er - nok - slået

Annonce