Annonce
Debat

Der er stadig langt til integration i daginstitutioner og skoler

Onsdag den 5. Juni. Thorben Koed Thomsen. Danske Handicaporganisationer holder for 2. år grundlovsmøde i Hald Ege Miniregnskov. Foto: Morten Pedersen

Læserbrev: Handicap - kommer det os ved?

Ja, det kommer os ved, derfor har FN vedtaget, at den 3. december er international handicapdag, det skal vi naturligvis markere ved at have vores opmærksomhed rettet mod det enkelt menneske med psykisk eller fysisk funktionsnedsættelse, som det også hedder, og deres familier.

Den 23. august i år, datoen hvor handicapkonventionen trådte i kraft i Danmark i 2009, fejrede vi lokalt handicaprådets uddeling af den årlige handicappris, som i år ved en fejring i Regnskoven i Hald Ege blev givet til omsorgsklovnen Luni Smil - Lene Mortensen - for sin indsats især for mennesker med udviklingshandicap.

Annonce

Tilbage til den internationale handicapdag den 3. december. Danmark har stadig et langt stykke at gå, før vi kan sige, at mennesker med funktionsnedsættelser er fuldt integreret i samfundet. De mange indlæg under valgkampen viste da også, at området kun interesserer meget få kandidater - tak til dem der tog spørgsmålene op - generelt havde det ingen interesse hos partierne.

Der er stadig langt til integration i daginstitutioner og skoler. Det er ikke nok, at barnet/den unge er til stede i samme rum som andre, det skal også opleve at være en del af fællesskabet i rummet, det kræver ekstra støtte, og den er ikke altid til stede i tilstrækkelig omfang, barnet/den unge bliver isoleret, selv om det er til stede i rummet. Andre har brug for særlige tilrettelagte daginstitutions- og skoletilbud.

Ser vi på uddannelserne, ser vi også her en række problemer, der ikke bliver løst, selv om det er muligt. Kommunerne er stort set holdt op med at bruge revalideringsmulighederne, selv om vi ved, at det er et af de bedste værktøjer, vi har; kommunerne vurderer, at det er for dyrt. Alle undersøgelser viser, at det er en god investering. Derfor får færre end tidligere uddannelser. En undersøgelse viste for nogle år siden, at andelen af blinde, som fik uddannelse gennem årene, var faldet fra 52% til 38%. Det havde ikke været nødvendigt, men er altså udviklingen.

På tilgængeligheds og boligområdet er der fortsat et stykke vej, før problemerne er løst og dermed et bedre og lettere samfund at være en del af, se blot på midtbyen og kommunens hjemmeside.

Ser vi på beskæftigelsen af mennesker med fleksjob, er arbejdsløsheden mere end 14,5%, den "almindelige" ledighed er 3,5% i landsgennemsnit. Er det godt nok? Beskæftigelse på det "almindelige arbejdsmarked" har samme problemer.

På tilgængeligheds og boligområdet er der fortsat et stykke vej, før problemerne er løst og dermed et bedre og lettere samfund at være en del af, se blot på midtbyen og kommunens hjemmeside. Lige som vi kan se, at den personlige støtte til den enkelte borger er faldet betydeligt siden 2007, hvor amterne blev nedlagt. Er det rimeligt, de enkelte mennesker har jo ikke fået det bedre, og med nedskæringerne forsvinder de færdigheder, den enkelte havde, skal det være sådan?

Og jo, ser vi på forholdene i udviklingslandene, er forholdene for mennesker med nedsat funktionsevne langt værre der. Vi ved, at nogle på grund af deres begrænsninger bliver slået ihjel eller forfulgt. Det er vi dog kommet væk fra her i landet. Handicaporganisationerne gør en betydelig indsats sammen med andre for at skabe bedre forhold i udviklingslandene.

Lad os til slut vende tilbage til handicapkonventionen og dens definition af handicap. Konventionen siger: "..Handicap er et begreb under udvikling, og at handicap er et resultat af samspillet mellem personer med funktionsnedsættelse og holdningsbestemte og omgivelsesmæssige barrierer, som hindrer dem i fuldt og effektivt at deltage i samfundslivet på lige fod med andre."

Jo, der er mange gode grunde til at markere FN´s handicapdag den 3. december og være med til at skabe forandringer.

Annonce
Viborg For abonnenter

Bekymringer for Viborgs ve og vel: - Uanset hvad vil det være et fremmedlegeme og et indgreb i byens kulturarv

Danmark

Torsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Godt nyt fra energiselskab: Varmepriser stiger langt mindre end forventet, men der skal konstant holdes øje med energipriserne

Bjerringbro For abonnenter

Ny rapport: Stor risiko for 'katastrofe-regn' som det, der oversvømmede store dele af Tyskland sidste år

Viborg

Flere penge på kviktest: Restriktioner ophører, men Falck forsætter med at teste - også i Viborg

Erhverv

Iværksætter-succes: Gymnasieelever fra Viborg får penge med fra Løvens Hule

For abonnenter

Effektiv fidus til at undgå tårnhøje el- og gaspriser: Folk køber brændeovne og bygger skorstene i hobetal

Viborg For abonnenter

Viborg Varme holder fast: Fjernvarmepriserne stiger som allerede meldt ud - hverken mere eller mindre

Debat For abonnenter

Skræmmende mange slidte ejendomme i Viborg

Debat For abonnenter

Kære Lars Friis - tillid er en leders vigtigste rygsæk

Viborg For abonnenter

Et liv med angst og ambitioner: Usædvanlige omstændigheder gjorde Johannes til hele Viborgs borgmester

For første gang i to år: Storm rammer Danmark

Kultur

Besøg fra Alfons, liedkoncert i musiksalen: Weekenden i Viborg byder på alt fra musik til motion

Navne For abonnenter

- Det er et fantastisk privilegium at kunne arbejde med målbevidste unge mennesker hver dag

Navne

Ny gymnasierektor slapper af i sin hytte uden el og varme i Telemarken: 'Vi skal vandre tre kilometer med alt udstyr på ryggen for at komme til hytten - en bil kan ikke køre dertil'

Annonce