Annonce
Viborg

Der skal bremses op for at undgå overforbrug: Kommunen skal barbere 43 millioner af budgettet

Især udgifterne internt på rådhuset forsøges nu begrænset. Arkivfoto:Preben Madsen
Viborg Kommune er på vej mod et økonomisk overforbrug i år, så selvom man har bankbogen solidt polstret, er det nødvendigt at skære flere end 40 millioner kroner af budgettet i årets sidste måneder.

Viborg: Kommunal økonomi kan være en svær størrelse at forstå - og ikke mindst kan den skabe både undren og frustration.

I årets sidste tre måneder skal Viborg Kommune eksempelvis formå at bruge 43 millioner kroner mindre, end den havde tænkt sig. Det skyldes, at kommunen ellers vil overskride sin serviceramme og dermed risikere en økonomisk straf fra staten på samme beløb, som man overforbruger med.

Derfor har alle politiske udvalg fået en henstilling om at udvise økonomisk tilbageholdenhed resten af året.

- Vi er lidt bagefter på point, erkender borgmester Ulrik Wilbek (V).

Han og det øvrige økonomi- og erhvervsudvalg så på sagen i sidste uge.

- Og vi håber på, at vi kan nå ned på nul, inden året rinder ud, uden at vi skal lave drastiske nedskæringer, siger han.

Annonce

Svært at forklare

Viborg Kommune har hverken måttet smadre sparegrisen eller tage desperate kviklån for at få sammenhæng i økonomien.

Den er faktisk udmærket polstret, men reglerne er altså sådan, at man ikke bare kan spendere de penge, man lige føler for.

Det er således nødvendigt at holde sig inden for det aftalte udgiftsloft - serviceloft. Det står i den budgetlov, som Folketinget vedtog i 2012, og som altså forpligter kommunerne til over en bred kam at holde sig inden for ét samlet udgiftsloft.

Lige nu kæmper kommuner som Aalborg, Silkeborg, Svendborg, Lolland, Kerteminde og Stevns ligeledes med at sænke forbruget.

Det betyder, at selvom Viborg Kommune har overført 85 millioner kroner fra sidste års budget, så kan den ikke bare bruge dem og alle de penge, den i forvejen havde budgetteret med.

- Det er lidt en mærkelig måde, det fungerer på, men det må vi bare forholde os til. Hvis ikke vi overholder budgettet, så bliver vi ramt af restriktioner, og så skal vi bare betale det dobbelte i stedet, konstaterer Ulrik Wilbek.

Er det svært at forklare borgere og medarbejdere, at ledige stillinger ikke straks kan besættes, og at renoveringsopgaver må udskydes fire måneder?

- Ja, det er det faktisk, for det er jo ikke så logisk, at selvom vi har pengene i kassen, så må vi ikke bare bruge dem, siger Ulrik Wilbek.

I første omgang har økonomi- og erhvervsudvalget sagt ja til et forslag om, at man forsøger at finde 23 af de 43 millioner kroner på det område, der hedder "administrativ organisation" - populært sagt rådhuset - hvor man vil holde igen med indkøb og ansættelser resten af kalenderåret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Erfaren sælger tilknyttes Viborg HK

Annonce