Annonce
Viborg

'Det er en skandale': Københavnsk skralder finder øl og sodavand i massevis i Viborg-container

Sådan så skralderens fangst ud, da han havde brudt containeren i Viborgs vestby op. Ifølge ham selv blev der fundet 1000 enheder. Foto: Fabian Vennekilde
42 rammer med øl og læskedrikke - i alt mere end 1000 forskellige slags drikkevarer - var, hvad den københavnske skraldeaktivist Fabian Vennekilde i sidste uge fandt i en aflåst container i Viborgs vestby.
Annonce

Viborg: Mandag i sidste uge tilbagelagde den københavnske klimaaktivist Fabian Vennekilde de cirka 320 kilometer fra Frederiksberg til Viborg med ét mål for øje:

Han skulle kigge i en skraldespand.

Den 32-årige mand, som efter eget udsagn har gjort det til en levevej at skralde (gå på rov efter føde- og drikkevarer i skraldespande), havde af personer i sit netværk fået et tip om, at en container ved Dagrofa Foodservice på Mariendalsvej i Viborg var fyldt til randen af øl, vand, sodavand og energidrik, som ikke fejlede noget som helst.

Og ganske rigtigt. Da aktivisten om eftermiddagen ankom til containeren i Viborgs vestby, fandt han intet mindre end 1000 enheder.

- Det er de fineste varer. Det er superlækkert, men samtidig er det også rigtig skidt, hvis folk i Viborg sorterer deres affald, og at de så kan gå ind i en container og se, at der for det første ikke er affaldssorteret, og at der smides gode varer ud, som man i virkeligheden godt kunne have givet til en konfirmation for eksempel, siger Fabian Vennekilde.

Der var så meget i containeren, at den 32-årige københavner kun tog halvdelen med hjem til den anden side af Storebælt. Her holdt han fredag en gratis pop-op-bar ved Copenhagen Business School, hvor han delte ud af herlighederne.

Her sidder skraldeaktivisten med mandagens fangst, som han fik ved at klippe containerens løs op. Privatfoto.
Annonce

Klippede låsen op

I udgangspunktet er det lovligt at skralde, når ikke skraldespanden er låst, og når den står på et offentligt frit tilgængeligt område.

Det gjorde containeren på Mariensdalsvej ikke, da Fabian Vennekilde ankom til den. Den var låst, men det stoppede ikke aktivisten, som klippede låsen over. Dermed vil han kunne straffes efter straffelovens paragraf om hærværk - og det er han udmærket godt klar over.

- Jeg gjorde det, fordi jeg ikke kan acceptere, at vi smider hele den grønne omstilling ud i en container, fordi man ikke kan finde ud af at gå ud og give det videre, siger han.

- Havde jeg ikke klippet den lås op, var der ingen, der havde opdaget, at virksomheder er så uansvarlige, at de står og smider gode, brugbare varer ud, som andre kunne have brugt.

For at give sig til kende vinkede den 32-årige skralder og hærværksmand til Dagrofas overvågningskamera, da han havde været en tur i skraldespanden, fortæller han.

De fleste af varerne i Dagrofa-containeren havde sidste salgsdato 28. maj, men det betyder ikke, at butikkerne ikke må sælge varerne - eller give dem videre eller bruge dem til en firmafest, siger aktivisten.

- Er der ét eneste barn i Danmark, som ikke får en god, sund og nærende kost, eller som ikke kan få en fed konfirmation, fordi der ikke er råd til det, så er det en skandale, at vi har virksomheder, der står og smider de varer ud, som de mennesker kunne have brugt, siger Fabian Vennekilde.

Annonce

Dagrofa bekræfter anmeldelse

Viborg Stifts Folkeblad har været i kontakt med Dagrofa, som bekræfter, at der har været en anmeldelse for hærværk fra adressen i Viborgs vestby.

Kommunikationskonsulent Jannie Ravn Madsen fra Dagrofa oplyser, at dagligvarekoncernens foodservicebutik i Viborg sælger varer til hoteller, restauranter og caféer, og at den på grund af corona-krisen har været nødt til at smide flere varer ud end normalt.

- Normalt bliver drikkevarer solgt før udløbsdato, men under corona-krisen har hoteller, restauranter og cafeer holdt lukket, og derfor er dette en usædvanlig situation, skriver hun til folkebladet i en mail.

- Vi sælger ikke varer, der er gået over 'bedst før'-datoen, da der er stor risiko for, at de smager dårligt og kvaliteten er forringet. De har også et ansvar overfor deres kunder ift. smag, kvalitet, eller hvis kunden pludselig får det dårligt.

Dagrofa oplyser videre, at virksomheden har en samarbejdsaftale med Fødevarebanken, som bekæmper madspil, således at Fødevarebanken får mad, der ikke bliver solgt. Madspildsbekæmperne tager dog ikke imod varer med alkohol, eller varer der er gået over dato.

Fabian Vennekilde har nu i to år ernæret sig ved at skralde og ved at gøre opmærksom på det, han mener er uansvarlig adfærd hos virksomheder. Foto: Fabian Vennekilde
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce