Annonce
Rundt om Viborg

"Det er hele byen, der bliver lukket ned"

Børnehaven Myretuen i Kjeldbjerg er en vigtig reklamesøjle for landsbyen Kjeldbjerg, påpeger lokalt ægtepar i et åbent brev. Foto: Morten Dueholm
I et åbent brev udtrykker formanden for Kjeldbjerg Borgerforening bestyrtelse over, at byens børnehave er foreslået lukket af lokalt byrådsmedlem.

Kjeldbjerg: Invester i de små landsbyer og hjælp dem til vækst i stedet for at afvikle dem.

Sådan lyder beskeden blandt andet i et åbent brev, som formanden for Kjeldbjerg Borgerforening, Anne Marie Lomborg, og hendes mand, Kurt Lomborg, har skrevet til byrådsmedlem Claus Clausen (V), borgmester Ulrik Wilbek (V) og andre interessenter.

Anledningen er, at Claus Clausen tidligere på ugen lancerede et forslag om at lukke børnehaverne Myretuen i Kjeldbjerg og Åkanden i Vridsted og bygge en helt ny børnehave i Vridsted. Anledningen til forslaget er egentlig en ansøgning om at etablere vuggestuepladser i Kjeldbjerg-børnehaven, men baggrunden for forslaget er, at børnetallet er faldende i Vestfjends. I Kjeldbjerg er kun halvdelen af de 60 pladser i børnehaven nu optaget, og så er der generelt større efterspørgsel efter vuggestuepladser end tidligere i hele Vestfjends.

Derfor - lyder kalkulen fra Claus Clausen - vil det give mening at bygge en helt ny børnehave, hvor man tager højde for behovet for vuggestuepladser og for børnetallet anno 2021 og de kommende år. Forslaget skal nu undersøges nærmere, og børne- og ungdomsudvalget skal drøfte det igen den 23. marts.

Annonce

Byens stolthed

Men det vil have en voldsom effekt på Kjeldbjerg at tage byens stolthed ud af billedet, skriver Anne Marie og Kurt Lomborg i det åbne brev. De er er begge med i en arbejdsgruppe for den kommende Kjeldbjerg Bypark, der skal etableres i et stykke skov, der ligger lige op af børnehaven, og de kan se ned til børnehaven fra deres hjem.

"Vi kan virkelig ikke forstå, at denne lille myretue er fundet uholdbar i en cost-benefit-analyse. Den rummer så meget positivt og godt for en flok børn, en flok pædagoger, en flok børnefamilier og for en hel landsby. Vi vil herfra anbefale kommunen at investere i de små landsbyer og hjælpe dem til vækst i stedet for at afvikle dem", skriver de blandt andet, og fastslår, at det vil være som at lukke byen ned, hvis man lukker børnehaven.

Børnehaven er nemlig en de vigtige reklamesøjler i forhold til at få nye tilflyttere til Kjeldbjerg, der ligger få kilometer fra Skives bygrænse, og dermed er en oplagt pendlerby for børnefamilier, som de skriver. Man er klar over, at børnetallet er faldende, men netop af den grund har byen selv sat en reklamekampagne i værk for byen som bosted på kasernen i Skive.

Man er også - fremgår det - klar over, at Vridsted er større end Kjeldbjerg, men Kjeldbjergs børnefamilier tager på arbejde i Skive, Viborg eller Stoholm, så det er dér, man vil søge en ny pasningsplads, hvis det altså ender med, at byen står uden børnehave, påpeger man i det åbne brev.

Børnehaven er bygget på lokalt initiativ for omkring 20 år siden, og er i øvrigt tegnet af Myretuens første leder Jette Bregendahls mand, Henrik, der er arkitekt. Inden da havde Myretuen hjemme i et parcelhus på Bundgaardsvej, og før da var man henvist til lokale dagplejere eller institutionerne i Stoholm.


Vi kan virkelig ikke forstå, at denne lille myretue er fundet uholdbar i en cost-benefit-analyse.

Anne Marie og Kurt Lomborg.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce