Annonce
Viborg

Det er ikke kun skidt: Der er også gode Viborg-tal at glæde sig over

De mange byggerier i Viborg - her i Banebyen - har givet lange byggesagstider, men efter en opnormering har byggesagsafdelingen nu fået behandlingstiden meget længere ned. Arkivfoto: Ole Bjærge
Byggesagstiden er på de fleste områder mere end halveret på et år, og nu ser det ud til, at den negative befolkningstilvækst er stoppet.
Annonce

Viborg: Det var lidt af en spand kold vand i hovedet for Viborg, da Dansk Industri forleden offentliggjorde sin årlige undersøgelse af lokalt erhvervsmiljø.

Viborg var dumpet fra en plads som nummer 31 til en plads som nummer 62, og både borgmester Ulrik Wilbek og erhvervslivet råbte vagt i gevær. Noget skulle gøres.

Det er der ifølge Wilbek stadig en hel del, der skal. Men han kan nu også glæde sig over, at det faktisk på nogle områder ikke står så galt til, som det umiddelbart så ud til i undersøgelsen.

Det gælder blandt andet på byggesagsområdet. Her var Viborg i DI-undersøgelsen placeret på en plads som nummer 65 efter et fald på 10 pladser i forhold til 2019. Det er imidlertid ikke et retvisende resultat, da placeringen kun delvist baserer sig på aktuelle tal, og de tal er slet ikke retvisende for behandlingstiden for byggesager i 2020. Tallene er nemlig trukket via Kommunernes Landsforening - og stammer fra 2019.


I 2019 var vores byggesagsafdeling meget udfordret. Det tog vi meget alvorligt og ansatte flere i afdelingen, og det har i den grad virket.

Ulrik Wilbek, borgmester


Behandlingstiden for byggesager er på de fleste områder mere end halveret i 2020, så reelt set burde Viborgs placering på det område være bedre - ikke ringere - end i DI-undersøgelsen fra 2019.

Annonce

Det virkede

Det ærgrer borgmesteren, at Viborg dermed får en ringere placering i undersøgelsen, end man egentlig burde, når man nu har forbedret sig.

- I 2019 var vores byggesagsafdeling meget udfordret. Det tog vi meget alvorligt og ansatte flere i afdelingen, og det har i dén grad virket. Dermed kan vi med baggrund i fakta gå ud og sige, at det i hvert fald ikke er lange byggesagstider, der skal få virksomheder til at afholde sig fra at bygge i Viborg, og det kan jeg godt glæde mig over, siger Ulrik Wilbek.

Han glæder sig også over, at der er klare tegn på, at en anden af Viborgs udfordringer - negativ befolkningstilvækst - ser ud til at være overstået.

- Det ser i hvert fald ud til, at kurven nu er knækket. Vi har de seneste tre måneder haft befolkningstilvækst, men det er en forholdsvis ny tendens, så derfor er jeg stadig kun forsigtigt begejstret, siger Ulrik Wilbek.

Han forklarer dog, at han de seneste tre år har været "ret nørdet" i forhold til at holde øje med befolkningstallene, så han derfor godt tør slå fast, at der er tale om, at kurven er knækket.

- Vi har over to omgange fået ryddet op i tallene, så blandt andet udlændinge, der ikke længere boede i kommunen, men stadig ikke var afmeldt, blev fjernet fra statistikken. Det "kostede" os cirka 350 borgere, og hvis man regner dem fra, så er vi faktisk ved at være oppe på det samme tal, som da vi var flest, siger Ulrik Wilbek.

Borgmester Ulrik Wilbek glæder sig over, at den negative befolkningstilvækst nu er stoppet. Foto: Morten Pedersen
Annonce

Nye tal i januar

Kommunen har lige nu 96.722 indbyggere. Da man var flest, var der 97.100 - inklusive de ikke afmeldte udlændinge.

- Det bliver rigtig spændende at se de helt faktuelle tal til januar, hvor vi også opgør plus og minus på de enkelte lokalområder i kommunen. Her kan vi få et klart overblik over flyttemønstre både internt i kommunen og ud og ind af kommunen, og det skal jo blandt andet være med til at danne basis for, hvordan vi skal udvikle Viborg og de forskellige lokalsamfund, siger Ulrik Wilbek.

Det handler blandt andet om, hvor der skal udlægges flere grunde, og hvor der skal gives tilladelse til etagebyggeri.

- Sidstnævnte er der nok ikke yderligere behov for i Viborg, end det der allerede er i gang eller planlagt. Her bygges der jo rigtig meget etagebyggeri, men heldigvis ser det jo ud til, at der også er efterspørgsel efter det, siger Ulrik Wilbek.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Mand dømt for groft hjemmerøveri i Skals: Vækkede 88-årig, slog hende og sprøjtede hårlak i ansigtet på hende

Coronavirus

Live: Partier afviser regeringens forslag om øget brug af mundbind

Viborg FF

Lyt med: Nyt podcastformat - VFF-update - om ansættelsen af Lars Friis og VFF's transfervindue

Alarm 112 For abonnenter

Bordelrøveren havde flere skumle planer i tankerne: Ville begå hjemmerøveri mod ældre rigmænd i Overlund

Annonce