Annonce
Viborg

Det er imponerende og så virkeligt, at man næsten skulle tro, at man var der selv: Lasse genskaber historiens berømte bygninger

I samarbejde med Viborg Museum har en ung mand genskabt historiske bygninger i 3D-animation. Det gælder blandt andet Hald Slot, Viborg Gråbrødre Kloster og middelalderens kæmpestore kirke i Karup.

Viborgegnen: Arkæologerne på Viborg Museum har påvist, at både Niels Bugges Hald og Jørgen Friis' bispeslot lå på den lille halvø i Hald Sø, hvor nu blot ruinerne af de tidligere borganlæg er tilbage.

Men hvordan så de egentlig ud, disse magtbastioner fra middelalderen og tiden omkring reformationen?

Vi ved det ikke med sikkerhed, og vi kommer heller ikke til at vide det med sikkerhed, men det er faktisk muligt at få et rigtig godt bud på det.

Annonce

Prøv blot at at gå ind på Youtube-kanalen Mediumaevum, hvor både Hald Slot, Viborg Gråbrødre Kloster og andre borg- og voldanlæg fra nær og fjern præsenteres i en 3D-animation så "virkelig", at man næsten skulle tro, at man var der selv.

Niels Bugges Hald cirka 1350-1392. Illustration: Lasse/Mediumaevum

Disse flotte og imponerende animationer og den underliggende middelalder-inspirerede musik er skabt af Lasse, der helst bare vil præsenteres sådan.

Seriøs research

Lasse er en ung mand med nogle psykiske udfordringer, der blandt andet forhindrer ham i at bidrage til samfundet på almindelig vis, og som også betyder, at han heller ikke er så meget for opmærksomhed om sin person.

Det har vi valgt at respektere, så derfor hedder Lasse bare Lasse i denne artikel, og derfor er der heller ingen foto af ham. Til gengæld er der udpluk af nogle af de animationer, han har skabt på baggrund af seriøs historisk research og i ganske nært samarbejde med middelalderarkæolog Jesper Hjermind fra Viborg Museum.

Viborg Gråbrødre Kloster i dets velmagtsdage. Illustration: Lasse/Mediumaevum

For når Lasse skaber sine animationer, er det på ingen måde ud fra fri fantasi eller inspireret af farverige serier som "Game of Thrones" eller lignende.

Nej, Lasse bruger gerne mange timer på at sætte sig godt og grundigt ind i historiske kilder, arkæologiske rapporter og andet materiale, blandt andet grundrids af tidligere bygninger, der kan bringe hans animationer så tæt på et realistisk bud af de historiske bygninger som overhovedet muligt.

Annonce

Sans for det

- Og han har virkelig god sans for det. Han sætter sig meget grundigt ind i tingene, og hans illustrationer og animationer giver da også os noget at tænke over, fordi de er bygget på de fakta, vi har, men alligevel får tingene til at stå i et andet lys, siger Jesper Hjermind, der undervejs i processen ser Lasses oplæg - og kommer med rettelser og input.

- Og dem lytter han til, siger Jesper Hjermind.

- Ja, det gør jeg da, og Jesper giver mig også rigtig mange gode ideer til, hvilke bøger jeg skal læse, og hvad jeg ellers skal tage højde for, siger Lasse, der har interesseret sig for historie, mest antikken og middelalderen, siden han var barn.

Niels Bugges Borg og Valdemars Skanse/Brattingsborg, der var udstyret med en såkaldt blide - en kastemaskine, der kunne beskyde borgen i søen. Illustration: Lasse/Mediumaevum

- Mine forældre er også historieinteresserede, og de tog mig med til blandt andet Spøttrup Borg og andre steder, så det var nok der, det startede, siger Lasse, der kom i kontakt med Jesper Hjermind via Rasmus Johansen på kultur og projektstedet Flyfabrikken i Fly.

Her kommer Lasse på ugentlig basis.

Annonce

Lyst og interesse

Rasmus Johansen er en slags mentor for Lasse, og det var ham, der formidlede kontakten til Jesper Hjermind og Viborg Museum, da Lasse tilbage i 2016 sagde, at han gerne ville genskabe Hald Slot i 3D.

Jeg har en drøm om at lave hele Hammershus. Jeg har lavet en lille del, men jeg vil gerne lave det hele.

Lasse, fritids-animator

- Men jeg vidste jo ikke, hvordan den så ud. På det tidspunkt havde jeg lavet Spøttrup Borg, men den findes jo endnu. Det gør Hald Slot ikke, men så var det, at Rasmus (Johansen, red.) kontaktede Jesper Hjermind, fortæller Lasse og fortsætter:

Drost Peders Høj nordvest for Mønsted har sandsynligvis været udstyret med en tilflugtsborg udført i træ. Illustration: Lasse/Mediumaevum

- Og så blev jeg pludselig ringet op af Jesper (Hjermind, red.), som både ville høre, hvad jeg egentlig gerne ville og også lige ville fortælle, at der altså ikke var nogen penge i det, hvis de kunne bruge det. Det havde jeg slet ikke tænkt over, for det var jo ikke det, det handlede om. Det var lyst og interesse, siger Lasse.

Siden da er det blevet til rigtig mange samtaler mellem Lasse og Jesper Hjermind, og det er også blevet til en hel del flere animationer end den af Hald Slot.

Annonce

Bruges af museet

Blandt andet kan man på Lasses Youtube-kanal finde Hald Slot, og et still-billede fra den animation er faktisk også at finde på forsiden af Historisk Samfunds årbog fra Viborg Egnen fra 2019, som bringer en længere artiklen om dagliglivet netop på Hald Slot.

Det siger jo lidt om kvaliteten af Lasses værker, når de ligefrem pryder forsiden af en videnskabelig publikation, og hans animationer kan da også findes på Viborg Museums Facebook-side, ligesom nogle sort/hvide variationer af Lasses still-billeder vil være at finde på de informationsplinte, der skal opstilles ved Hald Slot, når man er færdig med udgravning og restauration af slottet/borgen, der er en del af projektet De fem Halder.

Og Lasse håber da også, at nogle af hans animationer engang vil blive en del af det nye Viborg Museum, ligesom han til stadighed vil bidrage med at finpudse de animationer, han allerede har lavet, og han har planer om endnu flere.

Annonce

Mere på vej

- Jeg har en drøm om at lave hele Hammershus. Jeg har lavet en lille del, men jeg vil gerne lave det hele, siger Lasse, der laver sine animationer i programmet Blender.

Det er en såkaldt "freeware/open source", som alle og enhver frit kan benytte og altså ikke et dyrt og forkromet digitalt værktøj.

Karup Kirke var gigantisk i middelalderen, hvor den var en valfartskirke med et tilknyttet hospital. Kirken mistede en stor del af sin betydning efter reformationen, og kirken forfaldt. En stor del af den blev revet ned i 1700-tallet, og af den oprindelige kirke består nu kun hovedskibet. Illustration: Lasse/Mediumaevum

Lasse er nu også ganske godt tilfreds med det, han kan skabe med Blender, hvor han også netop - efter inspiration fra blandt andre Jesper Hjermind - har skabt en animation af Viborg-egnens voldsteder med blandt andet Drost Peders Høj og Karup Kirke i middelalderen, hvor den var meget større end nu.

Det kan godt være, Lasse ikke har fået en egentlig uddannelse (kun nogle enkeltfag på STU i Skive) og ikke er i stand til at bidrage til samfundet på almindelig vis, men han kan altså stadig skabe noget, der kan give os andre - både professionelle og almindeligt nysgerrige - et helt nyt syn på fortiden, som den - sandsynligvis - så ud her på egnen og andre steder.

Niels Bugges Borg i Hald Sø i 1300-tallet. Illustration: Lasse/Mediumaevum
Spøttrup Borg var noget af det første, Lasse lavede i 3D. Illustration: Lasse/Mediumaevum
Annonce
Viborg For abonnenter

Politiker fra Viborg vil have penge på bordet til sundhedspersonalet - og det skal gå stærkt: Situationen er for alvorlig til at lade være

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Lastbil og personbil er kørt sammen

Viborg For abonnenter

Store forskelle: De helt vilde prisstigninger på fjernvarme-stigninger rammer skævt

Debat

Viborg-politiker: Der mangler varme hænder – indfør folke-værnepligt for de unge

Alarm 112

Sagen om drabet på 'Frisør Mudi' ankes: Går efter dom for vold med døden til følge

Lego-familiens pengetank vil hjælpe Danmark til flere OL-medaljer: Donerer 50 millioner kroner

Viborg FF For abonnenter

Bagkanten: Surt VAR-show får ikke lov til at spolere billedet af et glimrende efterår

Alarm 112

20-årig kvinde og 19-årig mand skulle nok have ladet bilen stå

Sport

Landsholdet fuld af beundring over nyt græstæppe: Viborg oplagt som værtsby ved et nordisk EM

Anklager kræver trecifret millionbøde til Dan-Bunkering og vil sende direktør i fængsel

Rundt om Viborg

Var det noget med en ekstra million til julegaverne? Million-kupon solgt hos købmand i Ulbjerg

Kultur For abonnenter

Stenmoseskatten er - sammen med Erik Klippings ligklæde og andet danefæ - måske tættere på at vende hjem til Viborg

Debat

Der er stadig langt til integration i daginstitutioner og skoler

Annonce