Annonce
Rundt om Viborg

Det er ren historie når klokken ringer

Klokken kan betjenes udefra ved hjælp af snoretræk, men ved juletid får den 60 slag med en lille hammer, så der skal klokkeren helt op til klokken for at ringe julen ind.

Smollerup Kirke har nordens ældste kirkeklokke, der stadig er i brug. Den er tæt på 900 år, og den ringer fortsat højtiderne ind.

Det er ren historie, når der ringes med den gamle klokke i Smollerup Kirkes klokketårn. Lyden fra den bikubeformede klokke af jernmalm og bly har nemlig klinget ud af det bakkede landskab uden for Stoholm i omkring 900 år, hvilket betyder, at omkring 30 generationer af lokale borgere har levet med lyden som fast baggrund for højtiderne og de faste gudstjenester, som i dag er hver tredie søndag.

Annonce
Smollerup Kirke klokke bærer indskriften »Hoc vas ex ere benedic d(eus) atque tuere«, hvilker betyder: »Dette kar af malm, velsign og beskyt det Gud«.

Den er nemlig ikke alene Danmarks, men også Nordens og måske endda Nordeuropas ældste kirkeklokke, der fortsat er i brug. Alt efter hvem man spørger.

Smollerup kirke ligger uden for Stoholm og uden sammenhæng med et byområde. Men smukt - det er der.

»Der er lidt usikkerhed omkring, om det nu er den ældste i Nordeuropa, men det er helt sikkert Nordens ældste klokke, der fortsat ringer,« fortæller sognepræst Inger Petterson, da folkebladet er på besøg.

Graver Daiva Nielsen (t.v.) fortæller om jævnlige besøgende hen over året for at se klokken. Særligt når kalkgruber i Mønsted og Daugbjerg også har åbent.

Det er dog ikke Danmarks ældste kirkeklokke. Den overgås af Hedeby-klokken, der er dateret til omkring år 950. Den er til gengæld ikke længere i brug, men kan ses på Hedeby-museet. Men klokkerne er i familie. De har nemlig begge den såkaldte bikubeform, der er en slankere udgave af den mere buttede form, som kirkeklokker typisk har i dag, og som også svarer til den klokkeform, der er typisk for julepynten på træet den 24. december.

Seværdighedssymbolet er på plads ved Smollerup Kirke, der har Nordens ældste kirkeklokke, der fortsat bruges. Den er dateret til omkring år 1100. Foto: Morten Dueholm

»Det er på grund af formen, at man har kunnet datere klokken her til omkring år 1100,« fortæller Inger Petterson, der beretter, at kirkens arkiv viser, at klokken senest var nede for at blive beset nærmere i 1982, men at det også er sket i 1920´erne og 1940´erne. I 1982 fastslog stiftsmuseet efter at have set nærmere på klokken, at den ikke skulle bruges så meget længere, og derfor fik man samme år en ny eldrevet klokke op i tårnet på Smollerup kirke.

Smollerup Kirke er bygget i romersk stil, og dateret til omkring år 1100 lige som klokken. Interiøret er fra forskellige tidspunkter. Kirkebænkene er eksempelvis fra 1652.

Den oprindelige klokke kom dog også op.

Der er en særlig klang ved den gamle klokke og et historisk vingesus over, at klokken har lydt ud over området ved kirken i 900 år, siger sognepræst Inger Petterson.

»Der blev fundet revner i klokken, der derfor blev drejet en smule, så det ikke længere var samme sted, hvor klokken blev slået. Og nu bruges den så lidt mindre. Men den er fortsat i brug op til jul, til påske, pinse og eventuelt bryllupper og hvor der ellers er nogen, der specifikt beder om, at den bliver brugt,« siger Inger Petterson.

Smollerup-klokken har stået fadder til genskabte klokker på Moesgård Museum og frilandsmuseet på Hjerl Hede, og er en lokal seværdighed, der, selvom den måske er mindre kendt end kalkgruberne i Mønsted og Daugbjerg, stadig trækker turister til.

»Det er svært at sige, hvor mange der kommer forbi hvert år, men det er typisk turisterne fra kalkgruberne, der kommer forbi her for at se klokken i forbindelse med besøget i kalkgruberne. Og der har da nogle gange været busser med 50 mennesker ad gangen,« fortæller Daiva Nielsen, der er kirkens graver og hende, der betjener den gamle klokke ved højtiderne.

Det kan ske fra jorden ved hjælp af snoretræk. Undtagen når der ringes til jul, hvor rytmen er særlig hurtigt. Derfor skal klokkeren helt op i tårnet for at ringe med en lille hammer. Og sådan man gjort det i mange år.

»Familien Søvsø, der har boet ved siden kirken i mange år, har også fast været klokkere, og det arbejde er gået fra led til led i generationer og den ældste nulevende af familien har fortalt, hvordan han juleaften har siddet i toppen af tårnet for at ringe julen ind med 60 slag af en lille hammer. Og når vi gør det hvert år, afløses den gamle klokke af den nye, og man kan høre forskel på klangen. Der er en helt anderledes klang ved den gamle klokke, og der er da også et historisk vingesus over, at klokken lydt ud over området her i 900 år,« siger Inger Petterson.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce