Annonce
Debat

Det er stadig Arne og Anettes tur

Mads Panny. Foto: Morten Dueholm
Annonce

Læserbrev: Alle mennesker fortjener en værdig tilbagetrækning og gode år efter arbejdslivet.

Desværre er virkeligheden, at mange er tvunget til at fortsætte arbejdet på trods af nedslidning gennem et langt arbejdsliv. Efter finanskrisen blev mantraet, at der nu ikke var råd til at forbedre forholdene for den brede befolkning.

Sådan skal det ikke gå denne gang. Selvom regningen efter corona-virussen bliver stor, så er det stadig Arne og Anettes tur.

Mange har i egen familie selv problemet med det lange arbejdslivinde på livet, og ellers skorter det ikke på eksempler fra medierne.

Avisen.dk har for eksempel nøje beskrevet, hvordan mureren Christian tager smertestillende medicin hver dag, inden han møder på arbejde. De har også fortalt om sosu-assistenten, Bente, der startede som 16-årig og har rygsmerter, og om pædagogen, Anette, der har ledgigt.

Der er heldigvis mennesker, der kan knokle løs indtil en megen sen alder, men samtidig skal vores velfærdssamfund kunne rumme, at det ikke gælder alle. Det er alt for mange, der har arbejdet utrolig hårdt gennem hele deres omtrent 40-årige arbejdsliv og nu går og halter, og som ikke får en værdig tilbagetrækning. Det er simpelthen ikke retfærdigt.


Det er alt for mange, der har arbejdet utrolig hårdt gennem hele deres omtrent 40-årige arbejdsliv og nu går og halter, og som ikke får en værdig tilbagetrækning. Det er simpelthen ikke retfærdigt.


Et væsentligt spørgsmål er, hvordan det kunne komme så vidt, at Danmark, der er kendt for et solidarisk velfærdssamfund, pludseligt efterlader så mange på perronen?

I 2006 vedtog Folketinget inklusive Socialdemokratiet, at alle ikke længere skulle kunne trække sig tilbage som 60-årige. Samtidig blev princippet om, at pensionsalder og levealder hænger sammen, indført. Et rimeligt princip idet der stadig var mulighed for at gå på efterløn.

Til gengæld kørte tingene af sporet i 2011. Her fik Lars Løkke samlet et flertal med Dansk Folkeparti og De Radikale, som reelt afskaffede efterlønnen. Her mistede danskerne muligheden for at trække sig tre år tidligere tilbage, hvilket har givet en af de højeste tilbagetrækningsaldre i Europa.

Desværre må det konstateres, at pengene er blevet brugt på især skattelettelser, så muligheder for at genindføre en fuld efterløn er desværre begrænsede.

Til gengæld er det helt rigtigt at indføre en ny ret tidlig folkepension, som skal gavne de nedslidte og dem, der har været længe på arbejdsmarkedet.

For at kunne komme til en førtidspension i dag skal man trækkes igennem et længere administrativt system med arbejdsprøvninger og visitation. Her skal den tidlige folkepension være en rettighed, som man ikke skal gennem en langvarig proces for at få, hvis man er nedslidt fysisk eller psykisk.

Samtidig er det rimeligt, at dem, der har haft et langt arbejdsliv, får mulighed for at stoppe tidligere.

Dansk Folkeparti har meldt ud, at de vil forhandle om ret til tidligere folkepension, hvis det kan ramme nogle udlændinge, og de Konservative vil forhandle med målet om skattelettelser.

Dejligt at de to partier er villige til at forhandle, men det bliver svære forhandlinger, når DF og K reelt ikke er interesserede i at indføre en ret til tidligere folkepension, men styres af andre dagsordener.

Vi skal bruge en aftale, for det er stadig Arne og Anettes tur.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Navne

En ægte dansk guldhelt fylder 40 år

Danmark

Kvalitet i stedet for tom reklame

Viborg

Lad os sikre den bedst mulige velfærd

Annonce