Annonce
Viborg

Det første sted i landet: Viborg går forrest for at misbrugsbehandle udviklingshæmmede og handicappede

Rusmiddelcenter Viborg, bostøtten og Metodecentret i Aarhus arbejder på et projekt, der skal give svar på nogle spørgsmål, man længe har haft. Arkivfoto: Morten Pedersen
Der findes ingen færdigudviklede svar på, hvordan man bedst hjælper handicappede ud af det misbrug, som alt for mange af dem er fanget i. Viborg Kommune har i et nyt pilotprojekt sat sig for at blive klogere på det svære arbejde.

Viborg: Telefonerne ringer allerede. I den anden ende af røret sidder repræsentanter fra landets andre kommuner. De vil gerne vide, hvor langt Viborg er nået.

- De glæder sig til resultatet. Det her er åbenbart noget, der spredes, konstaterer Susanne Andreassen, leder af bostøtten i Viborg Kommune.

Sammen med Rusmiddelcenter Viborg og Metodecentret i Aarhus har bostøtten sat gang i et projekt, der skal give klarere svar på en problematik, som ingen endnu har knækket koden til.

Hvordan misbrugsbehandler man udviklingshæmmede og handicappede bedst muligt?

- Der er uendelig lidt erfaring og uendelig lidt viden på dette område. Der har ikke været noget, vi bare kunne kopiere fra andre steder. Derfor har det været interessant at gå ind i det her, siger Jan Kristensen, leder af rusmiddelcenteret.

Annonce

'Plejer' virker ikke

De nysgerrige kommuner må vente med at få svar lidt endnu.

Det var i 2017, at Rusmiddelcenter Viborg, bostøtten i Viborg Kommune og Metodecentret indledte pilotprojektet, og to år senere er metoderne og erfaringerne blevet så gode og så mange, at de begynder at sprede sig til bosteder som blandt andet Tårnly og Kærsangervej 252 samt det regionale Mosetoft, hvor misbrug er en nærmest integreret del af målgruppen.

Årsagen er den håbløshed eller magtesløshed, man altid har oplevet, når man har skulle forsøge at vænne handicappede af med deres misbrug.

- For hvad stiller man op med den gode behandling, man har, når nu den er gearet til en målgruppe, der befinder sig inden for normalområdet? spørger Jan Kristensen retorisk.

Han ved, at svaret ikke findes. Det er hele pointen.

- Uden at lukke øjnene for det, så har man på handicapområdet måske nok haft tanken om, at "vi må gøre det så godt, vi kan". Omvendt har vi også hos os haft borgere forbi, som er gået hjem herfra med en meget lidt berigende oplevelse, fordi vedkommende ikke forstod ret meget af det, vi sagde, selvom han måske nok nikkede og sagde "ja", fortæller Jan Kristensen og fortsætter:

- Den gængse misbrugsbehandling bygger jo på noget intellektuel respondering, på refleksionsevne og på en evne til at gennemskue og overskue ting og træffe nogle valg - men man kan jo ikke forpligte folk ud over deres evner. Vi er ikke dygtige til at snakke pædagogisk til den målgruppe. Det er der andre, der er. Til gengæld ved vi rigtig meget om misbrug.

Oversætter

Det fælles projekt har som formål at opkvalificere det arbejde, som både misbrugscenterets konsulenter samt handicapområdets ansatte yder. De kommunale - og for den sags skyld også regionale - medarbejdere, som har den borgernære og daglige kontakt, skal have et godt grundlag til at understøtte den behandling, som rusmiddelcenteret står for.

- Det er jo dem, som rent faktisk møder de her borgere jævnligt. Det er en kæmpe fordel, at de får noget misbrugsfaglig viden, som de kan bruge i deres pædagogiske praksis. Det gør, at borgerne hele tiden kan tage nogle små skridt, når nu vi måske kun møder dem hver 14. dag, forklarer Jan Kristensen.

Det bekræfter Louise Gade, konsulent på Viborg Rusmiddelcenter.

- Det pædagogiske personale kan på den måde hele tiden følge op på det, vi har talt om med borgeren. Det gør en kæmpe forskel i vores arbejde. Borgerens evne til at huske og reflektere ændrer sig jo ikke, og derfor betyder det meget, at personalet kan være med til at følge op på det, der snakkes om, rent pædagogisk. Desuden kan de, med deres kendskab til borgeren, bedre "oversætte," det, jeg siger, hvis jeg kommer til at skyde over mål - og det kan jeg godt komme til, når jeg kommer lige fra en samtale med en, der er normalt fungerende.

Andre problemer

En af de helt store pointer i arbejdet indtil nu er, at det ikke kun er selve borgerens misbrug, man skal være opmærksom på. Det vigtige er faktisk at tage hånd om er den årsag og adfærd, der ligger bag misbruget, forklarer hun.

- Man kan ikke bare tale med dem om, hvordan de vil ændre på deres misbrug. Det er ellers det, vores normale behandling bygger på, men det formår denne målgruppe ikke rent kognitivt at forholde sig til, siger Louise Gade.

Malene Jensen, der arbejder i bostøtten, har været med hele vejen siden 2017, og hun forklarer, hvordan man kan pille ved de bagvedliggende problematikker for nemmere at få borgeren ud af sit misbrug, hvad end det er alkohol, stoffer eller mad for den sags skyld.

- Vi skal ind og se på, hvad det er i borgerens liv, vi skal ændre. Hvad er deres problem? Det har været et wake up-call. Før havde vi meget fokus på selve misbruget, som vi ønskede at holde nede. Nu har vi fundet ud af, at det er endnu vigtigere at finde ud af, hvorfor der er et misbrug. Hvad er det et udtryk for? Føler borgeren sig presset, sover han dårligt, er der for meget støj, magter han ikke hverdagen? forklarer hun.

Vil gøre en forskel

Et af værktøjerne er en helt matematisk tabel, som giver en række svar på de spørgsmål, som borgerens situation stiller.

- Skyldes misbruget eksempelvis dårlig søvn, så kan det jo være, at en kugledyne er et af svarene. Det kan også være, at man bor et uheldigt sted med uro. Der kan være mange årsager, og kan vi skabe noget lindring omkring det, så når vi faktisk langt, fortæller Malene Jensen.

Susanne Andreassen siger:

- Vi skal derind, hvor chancen for forandring er størst. Det her handler om borgerens velfærd, og vi vil alle sammen gerne gøre en forskel. Der er ikke noget mere frustrerende end at sidde med en borger, hvor intet af det, man gør, lykkes. Jeg forventer mig rigtig meget af det her, siger hun.

At pilotprojektet har spredt sig fra en snæver arbejdsgruppe til efterhånden at blive forsøgt implementeret på nogle af de førnævnte bosteder betyder også, at man måske til sommer kan begynde at iagttage erfaringerne med nationale briller.

I hvert fald kommer man hver dag længere og længere med at prøve den nye viden og de nye metoder lokalt.

Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Flugtbilisten er fundet

Viborg

Kommunen sælger 'bunker' på Mellemvej

112

Stor lettelse efter opklaring af færdselsdrab: Familien nåede at få nyheden, inden den rejste hjem

Annonce