Annonce
Rundt om Viborg

"Det gamle budskab" sagde nej til elektricitet og aviser

Der kom mange til foredrag på Løvelbro Bistro for at høre om "De gamle Stier" i Roum. Foto: Niels-Peter Jacobsen.

Foredragsaften i Pederstrup om Indre Missions-striden, der prægede egnen omkring Roum i en stor del af 1900-tallet.

Pederstrup/Roum: En splittelse i Indre Mission, der fandt sted i og omkring landsbyen Roum ved Møldrup nord for Viborg omkring år 1900 prægede egnen helt frem til 1970'erne. Om det kunne man høre, da Pederstrup Menighedsråd havde inviteret til foredrag på Løvelbro Bistro.

De stridende parter var på den ene side den toneangivende og set med nutidens øjne mere moderne del af Indre Mission og så en ældre og mere fundamentalistisk gruppe, som fastholdt en hård disciplin, og som vendte sig mod mange af de ting, som det moderne samfund bragte med sig. Blandt andet var gruppen tilhørende "Det gamle Budskab" eller "De gamle Stier", som de blev kaldt, imod brugen af elektricitet, imod avislæsning og at høre radio. Kvinderne måtte ikke lade deres hår klippe, og deres skørter skulle være lange.

Med cirka 80 tilhørere fra et stort område var foredragsaftenen meget velbesøgt. Som menighedsrådsformand Jørgen Dalager udtrykker det, så var der lidt en atmosfære af "gammelt elevtræf" over aftenen, hvor mange fortalte om deres egne oplevelser fra Roum. Nogle havde været en del af "De gamle Stier", og andre havde blot gået i skole med eller tjent hos nogen, der tilhørte missionshuset, som i dag ejes af en motorcykelklub. Der var også flere medlemmer af motorcykelklubben til stede for at høre om husets historie.

Jørgen Dalager kontaktede efter foredragsaftenen en af deltagerne, Erik Frederiksen fra Aalestrup, og fik ham til at fortælle lidt mere, end der var plads til på mødet. Det har resulteret i den følgende beretning, som vi bringer her:

"De gamle Stiers" missionshus er i dag ejet af motorcykelklubben MC Bethesda. Her er et billede fra - vist nok - 1982, da Erik Frederiksens mor, Metha Frederiksen, får en lille tur rundt i Roum. Privatfoto.

Hård disciplin

Gert Nielsen, der var opvokset og stadig bor i Roum, fortalte om de splittelser, der fandt sted på egnen omkring Roum fra omkring år 1900 og helt frem til 1970'erne. Splittelserne var opstået på grund af en uenighed om retten til brugen af det daværende missionshus Bethania, som var ejet af Indre Mission. Uenigheden var opstået fordi medlemmerne af Indre Mission havde meget forskellige opfattelser af, hvordan Biblen skulle fortolkes.

Mange af de ældre og den hårde kerne i Indre Mission ønskede at fastholde en meget hård disciplin vedrørende mange af de nye ting, så som brug af elektricitet i husene. Det samme gjaldt også at abonnere på aviser og have en radio i huset. Kvinderne måtte heller ikke lade deres hår klippe, og skørterne skulle være lange. Der måtte ikke være noget som helst maskulint i deres tøjstil. Børn fra denne hårde kerne af familier (blev senere kaldt De Gamle Stier) måtte ikke komme på realskole. På realskolen kunne de jo risikere at komme til at høre om Darwin og hans evolutionsteorier.

Efter Gert Nielsens foredrag gik snakken meget livligt frem og tilbage. Mange af de fremmødte havde oplevelser fra deres barndom, som de gerne ville fortælle om.

Annonce

Splittede familier

Når man voksede op i Roum, så vidste man godt, at man ofte af De Gamle Stier blev gjort opmærksom på, at man skulle omvende sig. Hvis man ikke blev omvendt, kom man heller ikke i himlen. Dette gjaldt også dem, som var medlemmer af Indre Mission.

Efterhånden tog stridighederne en sådan karakter og uenigheden om retten til brugen missionshuset Bethania at striden endte i retten. I Landsretten vandt Indre Mission retten til brugen af huset. Sagen endte i Højesteret. Også her vandt Indre Mission. De Gamle Stier byggede derfor i 1939 deres eget helt nye missionshus, som de kaldte Bethesda.

Der er flere eksempler på, at familier på grund af disse uenigheder om fortolkningen af biblens ord blev fuldkomment splittede - ægtepar gik fra hinanden, to brødre, som boede naboer til hinanden, kom ikke sammen privat til familiefester og lignende. Mennesker, som lå for døden, kunne på sygehuset risikere, at medlemmer fra De gamle Stier kunne finde på at møde op for at omvende den syge. Den syge skulle endelig omvendes inden døden, ellers havnede personen jo i helvede. Dette gjaldt også for medlemmerne af Indre Mission. Ved en enkelt begravelse var det hændt, at en afdød person fra Indre Mission efter præstens jordpåkastelse og hendes efterladte mand havde sagt, at der efter begravelsen ville være kaffe i Indre Missions missionshus i Roum. Herefter havde en person fra De Gamle Stier taget ordet og sagt, de var kede af, at den afdøde ikke inden sin død havde villet lade sig omvende.

Medlemmerne fra De Gamle Stier måtte kun gå i kirke for at deltage i altergang og dåb. Årsagen var, at præsten "kun" tilhørte Indre Mission. Helt frem til slutningen af 1950'erne, hvor jeg gik til præst, kunne man om søndagen i kirken opleve, at lige inden altergangen fandt sted, så gik kirkedøren op og ind vandrede medlemmer fra De Gamle Stier. Når altergangen igen var ovre, så gik disse medlemmer fra "Stierne" (som de også blev kaldt) igen ud af kirken.

I dag er begge missionshuse blev solgt. De Gamle Stiers missionshus blev købt af en motorcykelklub og hedder i dag MC Bethesda.

Jeg selv er opvokset på Roum Søndergaard. Gården ligger lige syd for både Roum Skole og det ældste missionshus Bethania.

Annonce
Sport For abonnenter

Karakterbog: Stærkt sammenhold sikrede storsejren

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Storsejr sikret i Horsens: Viborg HK fortsætter sæsonen ubesejret

Sport For abonnenter

Kampen minut for minut: Viborg HK storsejrede i Horsens

Viborg

Varieret boligprojekt på vej i banebyen: Svanemærket er fællesnævneren for de mange forskellige boligtyper

Rundt om Viborg

12 nye boliger på vej i oplandsby: Fristen for at påvirke udformningen af midtby-projekt udløber snart

Debat

'Viborgs borgere og medarbejdere bliver ført bag lyset: Byrådet fejer nedskæringer ind under gulvtæppet'

Rundt om Viborg For abonnenter

Genbrugs-succes: Ny butiksflytning betød dobbeltsalg - og lidt til

Bjerringbro For abonnenter

Radiser og salat på taget af lokal idrætshal - idéer er der nok af

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Rundt om Viborg

Nu tager de sagen i egen hånd: Borgerforening vil selv finde manglende dagplejer

Danmark

Marias mor havde planlagt selvmord gennem flere år - Min verden gik fuldstændig i sort

Livsstil For abonnenter

Merete så et opslag på Instagram og tog springet ud i det ukendte: Sagde sit job op og solgte stort set alle sine ting

Viborg For abonnenter

I 2019 var Karin Gaardsted og Mette Nielsen i direkte duel om socialdemokratiske stemmer, uden at nogen af dem kom i Folketinget - nu kan historien gentage sig

Kultur

750.000 kroner til Viborgs nye, eksperimenterende teater: - Det er en bekræftelse på, at vi er på rette vej

Annonce