Annonce
Viborg

Det gamle rådhus skal fyldes med nyt liv

De mange fremmødte i aftes bød ind med vidt forskellige idéer. Hvad, fremtidens gamle rådhus skal rumme, er stadig et åbent spørgsmål. Foto: Morten Pedersen

Folket er spurgt til råds: Hvad skal det gamle rådhus bruges til? I aftes væltede idéerne ind.

Annonce

Viborgs viceborgmester Nina Hygum (V) tog hurtigt styringen i aftes, da der var åbent hus og borgermøde i og for Viborgs gamle, smukke rådhus ved Stænderpladsen.

Jesper Hjermind fra Viborg Museum tog gæsterne med i en viborgensisk tidsmaskine. Nu er det tid til at se fremad.

»Hvad skal det her hus bruges til - hvis det da overhovedet skal bruges til noget?« spurgte hun lettere provokerende.

Omkring 60 borgere var mødt frem for enten at lytte eller for at give deres besyv med. Og jo, holdningen virkede klar:

Huset skal bruges til noget.

Det har været, og er stadig, muligt at indsende idéer til kommunen, og flere er allerede dukket op: Hvad med at lade sang og musik fylde rummet? Eller kunne man lade Viborgs kunstnere komme til deres ret i de betagende rammer? Andre bud lød på at omdanne stedet til forsamlingshus, til børnehave eller bibliotek og kulturelt samlingssted.

Annonce

Særlige adgangskrav

I alt er der 2500 kvadratmeter at boltre sig på i den 140 år gamle bygning. Arresten hører ikke med, den skal også fremover være arrest. Håbet er alligevel, at rådhuset i sig selv kan indfange borgerne - eller turisterne for den sags skyld, som nogle også slog et slag for i aftes. Jørgen Østergaard, formand for Historisk Samfund, ønskede, at huset skulle fortælle om alt det, Viborg er. Som han bemærkede det, så er det jo her, ved domkirken, at turisterne lander først.

Mens mange, som tidligere beskrevet, var kommet for at give råd om rådhusets fremtidige aktiviteter, var en del tilsyneladende mest kommet for at iagttage bygningen, der ud over at huse den gamle byrådssal også rummer Vestre Landsret, ligesom der også bliver foretaget vielser i lokalerne. Bygningen har på den måde dannet kulisse for både store dramaer, store beslutninger og stor kærlighed. Hvis vægge kunne tale...

Annonce

Hvor er de unge?

En af de fremmødte i aftes, Ole Capion, spurgte undrende, hvor alle de under 60 år var til sådan et arrangement. For de var her ikke, måtte også Nina Hygum erkende.

Ville kommunen så gøre noget for at gøre denne gruppe opmærksom på den ledige bygning, ville Ole Capion gerne vide, og her måtte Nina Hygum være ham svar skyldig.

En af oplægsholderne i aftes var Marcelle Meier fra KPF Arkitekter. Hun nåede efter en længere gennemgang frem til en konklusion, der hed:

»Det er ligesom at finde en kone. Man skal kysse hende i rigtigt, rigtigt mange år. Det handler derfor om at finde det rette match. Hellere lade det gå for langsomt end for hurtigt.«

I første omgang har interesserede indtil den 30. april til at indsende idéer via post eller på viborg.dk/gamleraadhus, hvorefter byrådet skal tage stilling til de gode bidrag. Herefter kommer det hele i en offentlig høring.

Men, sagde Nina Hygum også, intet ligger fast. Kommunen kan også vælge at sælge bygningen, ligesom den kan vælge at købe den gamle landsret, nabobygningen, så man får en endnu større bygningsmasse at lege med.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce