Annonce
Leder

Det helt umulige valg som skal træffes!

Det var ventet, at regeringen ville forlænge nedlukningen af Danmark til efter påske. Foreløbig går det jo også - på overfladen - fint.

Der er opbakning til regering og folketing, og der er små tegn på, at indsatsen virker. Corona-udviklingen er alvorlig, fordi mennesker bliver alvorligt syge og dør, men det kunne have været endnu værre.

Vi begynder nu at få en diskussion om, hvorvidt den europæiske politik med at lukke samfundet ned er den rigtige, eller om Korea med en effektiv inddæmning af smitten ville være at foretrække. Der skal nok blive konkluderet en del - ikke mindst i bagklogskabens ulideligt klare lys.

Det vigtige set fra regeringens og Folketingets side er, at der over for befolkningen bliver talt med én stemme. At vi ikke har noget valg andet end at gøre, som der bliver sagt.

Spørgsmålet er, hvor længe det kan holde efter påske, for en, to eller tre måneders fortsættelse af tilstanden, som den er nu, vil få uoverskuelige konsekvenser, som langt overgår det, vi går op i lige nu: OL-aflysning og så videre. Det er selve fundamentet under samfundet, som begynder at krakelere.

Virksomheder kommer til at lukke, uanset hvor mange hjælpepakker der bliver vedtaget. Den psykologiske effekt af en langvarig nedlukning i Europa og USA bliver en stor udfordring for økonomierne. Nogle aktier er allerede halveret i værdi og falder måske endnu mere. Det virker ærligt talt som om, økonomierne er ude af kontrol.

Derfor kommer Mette Frederiksen og hele beslutningsapparatet ud for et dilemma. Der skal træffes nogle umulige valg.

Hvis sundhedsrådgivningen siger lukning frem til maj-juni, så kan man godt forudse, at politikerne bliver udfordret af andre hensyn. Børn der skal undervises, produktion der bliver brug for og en voldsom efterspørgsel efter normalitet. Befolkningen vil nok acceptere restriktioner, men begynde at forlange, at det giver mening.

Hvorfor lukke genbrugsstationen i det fri, når håndværkere kan arbejde inde uden nogen form for værnemidler? Hvorfor er kirkegårdsgartnere sendt hjem? Der er med garanti allerede nu planlægning af, hvad der kan åbnes for - og hvornår. Og det kommer til at ske efter påske - lidt efter lidt.

Chefredaktør Lars Norup.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce