Annonce
Bjerringbro

Det lidt hemmelige museum: Bjerringbro har også et petanque-museum

Peter Ellekær, som er formand for Starpetanque Danmark Bjerringbro/Viborg, glæder sig over, at det er lykkes at samle mange fine petanqueting. Foto: Hanne Bliksted
På Dansk Petanque Museum er der en fin lille samling af ting fra det franske kuglespil petanque.

Bjerringbro: At Bjerringbro har et museum - Gudenådalens Museum - ved de fleste, men at der også er et petanquemuseum på Enggården, det er ikke helt så kendt.

Formanden for StarPetanque Danmark Bjerringbro/Viborg, Peter Ellekær, erkender, at der ikke har været så meget opmærksomhed omkring det forholdsvis lille lokale, som ligger nabo til den lokale petanqueklubs klublokale på Enggården i Bjerringbro. Lokalet huser Dansk Petanque Museum.

- Det skyldes nok mest travlhed, at vi ikke har fortalt offentligheden om det, siger han, som i petanquekredse er kendt som både en entusiastisk formand og en lige så entusiastisk spiller.

Annonce

Dårligt knæ

Hans interesse for det franske kuglespil startede i 1997, da hans knæ ikke længere kunne klare at spille badminton.

- Min kone Anette købte et såkaldt weekendspil, sådan et sæt kugler som man spiller med i haven. Og selv om jeg var godt sur over de dårlige knæ, så blev jeg hurtigt bidt af petanquespillet, og som man siger, resten er historie, fortæller han.


Min kone Anette købte et såkaldt weekendspil, sådan et sæt kugler, som man spiller med i haven. Og selv om jeg var godt sur over de dårlige knæ, så blev jeg hurtigt bidt af petanquespillet, og som man siger, resten er historie.

Peter Ellekær


Historier er der også masser af i museet, som har eksisteret et års tid.

- Ideen om at indrette et museum her startede, da en spiller lovede at ville donere sin pokaler til os, når eller hvis vi fik etableret et museum. Desværre fik vi ikke pokalerne, men heldigvis har vi alligevel mange fine ting at vise frem, fordi folk har været flinke til at komme med mange forskellige effekter, siger han og kigger rundt på t-shirts, vimpler, plakater og meget mere.

- Tingene må ikke gå i glemmebogen. Det er vigtigt at gemme de gamle ting, for de fortæller en historie, siger han.

Dansk Petanque Museum i Bjerringbro har eksisteret et års tid, men der er kun få der kender til det. Foto: Hanne Bliksted

Rekordforsøg

Systematisk som Peter Ellekær er, har hver sektion et nummer, så man hurtigt kan finde en af effekterne, som for eksempel kassen med kulørte "grise", de små kugler, som man skal ramme i petanquespillet. Og der er mange forskellige med sjove motiver og i mange farver. Museet har også foreningsblade fra perioden 1991-2005, men nu ligger den slags information digitalt.

Som aktiv petanquespiller har Peter Ellekær også deltaget i et rekordforsøg, nemlig da han og tre andre i 1999 spillede 24 timer i træk - dog med enkelte pauser og fik en plads i Guinness Rekordbog, og ja bogen med den rekord er naturligvis på museet.

Han glæder sig over, at hans og Anettes tre nu voksne børn og ægtefæller/kærester alle spiller petanque.

- Så er der altid noget at snakke om, og vi har været på mange ture i både ind- og udland for at spille. Et af de store arrangementer er Holstentorturnier ved Travemünde, og på dansk jord er det Hedebo Open ved Karslunde på Sjælland. Her har StarPetanque vundet tre år i træk nemlig, 2016, 2017 og 2018.

Annonce

Verdensmester

På landsplan er der mellem 12.000 og 15.000 petanquespillere, men langt fra alle er i en klub. Dansk Petanqueforbund har 3000 medlemmer. StarPetanque har spillet i 1. division siden 2015, og faktisk har klubben også en tidligere juniorverdensmester blandt sine medlemmer, nemlig Johnny Chortzen, som er gift med Peter Ellekærs datter Louise.

Peter Ellekær glæder sig over interessen for et franske kuglespil, og han er kendt for ofte at få nye ideer, som da han i foråret "opfandt" en skudkonkurrence, fordi petanquespillerne ikke kunne mødes på grund af corona-restriktioner. Det spil har nu via facebook bredt sig rundt i Europa.

Peter Ellekær deltog i 1999 i et rekordforsøg, hvor han og spillede 24 timer i træk - og  fik en plads i Guinness Rekordbog. Og bogen med den rekord er naturligvis på museet. Foto: Hanne Bliksted

- Jeg kan godt li' at gøre noget for andre, og når de også synes om det, så bliver jeg glad, ja faktisk kan jeg blive helt høj af det, siger han, der tidligere havde stor succes som linedance-instruktør, hvor han også mærkede glæden ved at gøre noget godt for andre.

Museet er åbent efter aftale.

På det lille petanquemuseum er der også mange såkaldte pins. Foto: Hanne Bliksted
Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Statens planer om nye veje og jernbaner fanger tusindvis af borgere i usikkerhed: Helle har ventet på en afklaring i otte år

Sport

Belgierne er klar med gestus mod Danmark: Verdens bedste landshold vil hylde Christian Eriksen

Annonce