Annonce
Rundt om Viborg

Det tegner godt: Kartoffelavlere regner med fin høst i år

Kartoflerne vælter stadig ind på Karup Kartoffelmelfabrik - og sådan fortsætter det til en gang midt i december. Årets høst tegner til at blive god. Arkivfoto: Morten Dueholm
Karup Kartoffelmelfabrik vurderer, at avlernes høst i år bliver bedre end gennemsnittet. Cirka en tredjedel af kartoflerne er dog endnu ikke taget op.
Annonce

Karupegnen: - Den sidste uge har vejrmæssigt ikke været god ved os. Men ellers har vi ikke meget at brokke os over.

Det siger Rasmus Trads Møller, agrochef på Karup Kartoffelmelfabrik, om den igangværende kampagne, der går ud på, at avlerne får deres kartofler op og kører dem på fabrikken, som udnytter stivelsen til kartoffelmel.

Ifølge agrochefen tegner året kartoffelhøst samlet til at blive "gennemsnitlig med pil op ad".

Det bygger han på, at avlen er okay, at det er muligt at tage kartoflerne op - og at stivelsesprocenten er god.

Agrochef Rasmus Trads Møller konstaterer med tilfredshed, at det i forhold til sidste år er betydeligt lettere at få bjærget kartoflerne. Arkivfoto: Morten Dueholm

Trods den seneste tids bygevejr vurderer Rasmus Trads Møller, at der ikke er den store risiko for, at noget af kartoffelhøsten går tabt.

- Vi mangler nok kun at få taget 30-40 procent af kartoflerne op, og de tilbageværende sidder ikke i den jord, der er vanskeligst at køre i, siger han.

Annonce

Kortere kampagne

Kartoffelkampagnen begyndte i år omkring 1. september og ventes at vare til omkring 10. december. Altså godt tre måneder.

Det er væsentlig kortere end for få år siden, hvor kampagnen varede mellem fire-fem måneder. Den forkortede periode skyldes, at Karup Kartoffelmelfabrik med et nyt, stort produktionsanlæg som supplement til det gamle nu har en væsentlig større kapacitet. Derved kan fabrikken forarbejde flere kartofler på kortere tid.


Den sidste uge har vejrmæssigt ikke været god ved os. Men ellers har vi ikke meget at brokke os over

Rasmus Trads Møller, agrochef på Karup Kartoffelmelfabrik


Det har indebærer for avlerne blandt andet den fordel, at de ikke skal opbevare nogle af kartoflerne i længere tid efter optagningen. Dermed mindskes risikoen for tab forårsaget af råd eller frost.

Det er i det hele taget godt at være kartoffelavler i disse år. I 2019, hvor der på grund af massivt regnvejr ellers var store problemer med bjærgningen, havde landmændene, der leverer til og er medejer af kartoffelmelfabrikken i Karup, den største indtjening per hektar nogensinde.

Gennemsnitligt tjente avlerne 36.500 kroner per hektar i 2019.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Flid for et godt formål

Annonce